Saturday, 24 August 2013

Kemeriahan Syawal

Assalamualaikum....

Dan selamat hari raya aidilfitri buat pembaca2 setia mama-r yg senantiasa menjengah dan menantikan entry dr saya..eceh! yo yo oooo je lah ngeee...Dari mggu lps lg draf entry raya ni tp asyik x berkesempatan je nk menghabiskn 1 entry ni maka syawal yg ke 17 baru dpt post entry nih...harap2 masih tak terlewat ye...raya kan sbln...

Alhamdulillah...raya kali ini disambut meriah skali di kampung halaman ku di kamunting taiping, paling bermakna adalah dpt berkumpul enam beradik, enam je pon tp nk dptkan enam2 berkumpul yg payah sebab memasing ade keluarga mertua juga, ikut turn mcm sy juga...keenam2 dh ade family seniri dan dh ade ank yg rata2 nye lebih dr seorang...huhuu...emak sy dh ade cucu 22 org tau..haaa..besar kan family sy, bayangkan berkumpul raya aritu betapa kecohnye umah mak sy tuu, dr si kecil berumur 2 thn hingga lah yg sebesar 23 thn umur ank sedara sy..meriah syawal kali ni...

Suasana mlm raya klw x main mercun & bunga api tak terasa pula mcm nak raya...seperti kebiasaan abg sy lah org yg bertanggungjawab utk menyediakan bunga api, selamat duit den! Whewwheww...

Eh! Cam sy pulak yg terlebih teruja main bunga api...huh..

Mercun papan..meriah sungguh...

Paling teruja skali di malam raya tempoh hari membakor  mercun papan tuh...tp bukan sy lah yg bakor, tu ank2 sedara teman yg dh besor2 tuu...mercun tu diorang beli 16 hengget sepapan...sebab murah agaknye maka beli lah 2 papan...bingit telinga sementara nk menghabeskn sepapan tuh, ank2 kecil lari lintang pukang masuk dlm umah sebab ketakutan...heheee...ade sy amek video tp cam x lps2 je upload dlm nih...

Seperti kebiasaan, membakar lemang adalah perkara wajib kluarga sy sehari sblm raya, org yg bertanggungjwb membakar lemang adalah abg ipar sy, tak sempat nk snap pic sebab sy smpai kg kul 2 ptg lemang dh siap dibakar...hehee...sesampai je suma dh ready utk dimakan je...kakak2 ku dan mak yg sediakan juadah utk hari raya keesokkan hari nye...sgt best ok kuah kacang mak sy yg dicampurkn dgn hirisan perut.

Pagi raya harus lah bgn seawal mungkin wlpon dh pagi baru tdo, ye lah kan ramai kott nk q masuk bilik air...keutamaan kpd kaum lelaki yg nk g solat raya, pg raya baju sampin songkok suma dh ready tggal nk sarung je...pepagi hubby baru tingat nk tanye "ma butang baju melayu pa bwk blk x? Bwk pa, dh siap pasang kt baju dah, perghh terbaekss la mama" Hikhikhikss...sblm2 ni mlm raya la baru nk g beli butg baju melayu la sampin la songkok laa...hukhukhuk...hubby ckp takkan tiap2 thn nk wat baju, beli songkok, beli sampin? Eh..harus lah! Raya setahun skali lgpon sy baru kali ke-4 beraya bersama, of course la nakkan baju raya baru dan sedondon di pg raya...hubby memg simple je n klw ikut kan dia pkai je baju thn2 lps...tp ikut kan sy yg boros nih dr atas smpai ke bwh sy nk baru, hihihiii...org pompuan memg cenggitu, asal raya je suma nk tukar :)

Meh tgk meh pic raya mama-r...hiksss


Susah tul zariel tu nk suh dia dok diam amek gmbor..

bertiga je...


Still x cukup jugak 6 org sebab lom mandi...hihii...


Ziarah kubur atok...


Raya umah toksu..

Buh je lah pic candid nih... :)

ini budak ngamuk smpai bengkak2 mata...

Ngamuk sebab atok x ikut blk johor, camtu lah tiap2 tahun asal nk blk johor je berdrama menjerit2 "nak atok"...memg x leh pisah ngn atok dia...x kan nk blk raya johor nk tggalkn ruhil nanti ape lak kata atok johor, bila tgk tersedu sedu nangeh kite lak yg sian...sudah nye dlm nangeh2 tu tdo atas riba mama nye smpai la ke kl, pulak tu ngn jam bagai, kononnye gerak kul 12 tgh mlm trafik lancar, xde maknanye...smpai kl kul 5 pg, biasanye dr taiping 3 jam je dh smpai kl..biji mato sy ni klw dok dlm keta memg terkebil2 x leh tdo, layan menyembang ngn hubby risau dia ngantok, mujur la kami ni keje navy sesama so topik yg hubby bualkan tu sy pon leh tumpang sekaki..x jemu pulak sembang psl navy je ye, mcm2 isu..hihihiii...sesampai kl kul 5 pg ari ahad tu trus tdo smpai ke tghari, memg dah x larat sgt..then kul 1 gerak smula ke johor..mujur dr kl ke tol tangkak x jammed, coz suma org dh nk blk ke kl ari ahad tuu..nama pon raya jam x jam hadap je lah bukan nye slalu blk johor pon..blk johor kali ni pon x lama 3 hari je...

otw blk johor..kakak ruhil sambil mkn roti dh bleh terima hakikat yg atok x ikot g johor...ngehhh..

Okay..cukup la tu pic  raya thn ni...raya thn depan cam nk wat baju kaler pink lah...agagagaa...tak agak2 ko rozlin oiii...raya ni pon x abes sbln lg...hahahaaa...adakah hubby ku akan pakai kaler pink huhuuu...Insyaallah jika dipnjgkn umur bertemu di ramadhan dan syawal thn dpn...sekian entry raya mama-r, harap terhibur...ngeee...

Selamat Hari Raya Aidulfitri Maaf Zahir & Batin






No comments:

Post a Comment