Saturday, 24 August 2013

Kemeriahan Syawal

Assalamualaikum....

Dan selamat hari raya aidilfitri buat pembaca2 setia mama-r yg senantiasa menjengah dan menantikan entry dr saya..eceh! yo yo oooo je lah ngeee...Dari mggu lps lg draf entry raya ni tp asyik x berkesempatan je nk menghabiskn 1 entry ni maka syawal yg ke 17 baru dpt post entry nih...harap2 masih tak terlewat ye...raya kan sbln...

Alhamdulillah...raya kali ini disambut meriah skali di kampung halaman ku di kamunting taiping, paling bermakna adalah dpt berkumpul enam beradik, enam je pon tp nk dptkan enam2 berkumpul yg payah sebab memasing ade keluarga mertua juga, ikut turn mcm sy juga...keenam2 dh ade family seniri dan dh ade ank yg rata2 nye lebih dr seorang...huhuu...emak sy dh ade cucu 22 org tau..haaa..besar kan family sy, bayangkan berkumpul raya aritu betapa kecohnye umah mak sy tuu, dr si kecil berumur 2 thn hingga lah yg sebesar 23 thn umur ank sedara sy..meriah syawal kali ni...

Suasana mlm raya klw x main mercun & bunga api tak terasa pula mcm nak raya...seperti kebiasaan abg sy lah org yg bertanggungjawab utk menyediakan bunga api, selamat duit den! Whewwheww...

Eh! Cam sy pulak yg terlebih teruja main bunga api...huh..

Mercun papan..meriah sungguh...

Paling teruja skali di malam raya tempoh hari membakor  mercun papan tuh...tp bukan sy lah yg bakor, tu ank2 sedara teman yg dh besor2 tuu...mercun tu diorang beli 16 hengget sepapan...sebab murah agaknye maka beli lah 2 papan...bingit telinga sementara nk menghabeskn sepapan tuh, ank2 kecil lari lintang pukang masuk dlm umah sebab ketakutan...heheee...ade sy amek video tp cam x lps2 je upload dlm nih...

Seperti kebiasaan, membakar lemang adalah perkara wajib kluarga sy sehari sblm raya, org yg bertanggungjwb membakar lemang adalah abg ipar sy, tak sempat nk snap pic sebab sy smpai kg kul 2 ptg lemang dh siap dibakar...hehee...sesampai je suma dh ready utk dimakan je...kakak2 ku dan mak yg sediakan juadah utk hari raya keesokkan hari nye...sgt best ok kuah kacang mak sy yg dicampurkn dgn hirisan perut.

Pagi raya harus lah bgn seawal mungkin wlpon dh pagi baru tdo, ye lah kan ramai kott nk q masuk bilik air...keutamaan kpd kaum lelaki yg nk g solat raya, pg raya baju sampin songkok suma dh ready tggal nk sarung je...pepagi hubby baru tingat nk tanye "ma butang baju melayu pa bwk blk x? Bwk pa, dh siap pasang kt baju dah, perghh terbaekss la mama" Hikhikhikss...sblm2 ni mlm raya la baru nk g beli butg baju melayu la sampin la songkok laa...hukhukhuk...hubby ckp takkan tiap2 thn nk wat baju, beli songkok, beli sampin? Eh..harus lah! Raya setahun skali lgpon sy baru kali ke-4 beraya bersama, of course la nakkan baju raya baru dan sedondon di pg raya...hubby memg simple je n klw ikut kan dia pkai je baju thn2 lps...tp ikut kan sy yg boros nih dr atas smpai ke bwh sy nk baru, hihihiii...org pompuan memg cenggitu, asal raya je suma nk tukar :)

Meh tgk meh pic raya mama-r...hiksss


Susah tul zariel tu nk suh dia dok diam amek gmbor..

bertiga je...


Still x cukup jugak 6 org sebab lom mandi...hihii...


Ziarah kubur atok...


Raya umah toksu..

Buh je lah pic candid nih... :)

ini budak ngamuk smpai bengkak2 mata...

Ngamuk sebab atok x ikut blk johor, camtu lah tiap2 tahun asal nk blk johor je berdrama menjerit2 "nak atok"...memg x leh pisah ngn atok dia...x kan nk blk raya johor nk tggalkn ruhil nanti ape lak kata atok johor, bila tgk tersedu sedu nangeh kite lak yg sian...sudah nye dlm nangeh2 tu tdo atas riba mama nye smpai la ke kl, pulak tu ngn jam bagai, kononnye gerak kul 12 tgh mlm trafik lancar, xde maknanye...smpai kl kul 5 pg, biasanye dr taiping 3 jam je dh smpai kl..biji mato sy ni klw dok dlm keta memg terkebil2 x leh tdo, layan menyembang ngn hubby risau dia ngantok, mujur la kami ni keje navy sesama so topik yg hubby bualkan tu sy pon leh tumpang sekaki..x jemu pulak sembang psl navy je ye, mcm2 isu..hihihiii...sesampai kl kul 5 pg ari ahad tu trus tdo smpai ke tghari, memg dah x larat sgt..then kul 1 gerak smula ke johor..mujur dr kl ke tol tangkak x jammed, coz suma org dh nk blk ke kl ari ahad tuu..nama pon raya jam x jam hadap je lah bukan nye slalu blk johor pon..blk johor kali ni pon x lama 3 hari je...

otw blk johor..kakak ruhil sambil mkn roti dh bleh terima hakikat yg atok x ikot g johor...ngehhh..

Okay..cukup la tu pic  raya thn ni...raya thn depan cam nk wat baju kaler pink lah...agagagaa...tak agak2 ko rozlin oiii...raya ni pon x abes sbln lg...hahahaaa...adakah hubby ku akan pakai kaler pink huhuuu...Insyaallah jika dipnjgkn umur bertemu di ramadhan dan syawal thn dpn...sekian entry raya mama-r, harap terhibur...ngeee...

Selamat Hari Raya Aidulfitri Maaf Zahir & Batin






Tuesday, 6 August 2013

Menjelang Syawal


Assalamualaikum....

Sedar x sedar ramadhan akan meninggalkn kite sehari je lagi...dan khamis Insyaallah kite akan sambut 1 syawal, Alhamdulillah diberi kekuatan dan kesihatan yg baik utk berpuasa hingga ke akhir ramadhan...dalam kemeriahan membuat persiapan raya, pasti hati ni tersentuh bila kenangkan arwah abah dimana roh arwah akan pulang menziarah anak2 di bln ramadhan dan kembali dihitung sebaik sahaja 1 syawal tiba dan doa anak2 dan keluarga itulah yg akan dibawa sbg bekalan, wallahuallam...Al-Fatihah...

Ok x mao sedey2 ye...*sambil kesat air mata* meh nk citer pasal raya mama-r thn ni, berkonsepkan sederhana tp meriah! Eceh ko ingt  nk wat kenuri kawen ke makcik lin oiii...ngeee..tp kannn...smlm otw blk dr fitting baju raya *kami bru nk fitting baju raya deknon* dgn x semena mena keluar dr mulut hubby nk bersanding nanti sempena ulangtahun perkahwinan yg ke10, mungkin hubby tgk baju2 pengantin kt butik tu cantik2 kot...aku memg tergelak besar la bila beliau ckp camtu...then aku ckp kt hubby "mama pon memg ade plan tp xde la smpai nk sanding cuma nk amek gambar family pkai gaun pengantin ngn anak2 skali", heheee...ape2 pon aku appreciate ape yg hubby ckp tu..insyaallah bila tiba masanye nanti... :) Actually terdetik juga di hati nk menunaikan umrah ngn hubby sempena 10 thn perkahwinan kami, mak pon pernah suarakn suruh g buat umrah, ape2 pon masa akan menentukan bila tiba saatnye nanti, mudah mudahan doakan ya...

Persiapan raya? Ala kadar je...tp baju raya anak2 mestilah ade, bila dh ade anak, utk diri seniri tu blakang kira...sebenarnye excited nk shopping brg2 anak je..baju, kasut anak2 dh shopping kt sogo mggu ke2 puasa aritu, wlpon agak bersesak tp happy dpt shopping kt sogo sebab sale giler2 beb...sogo tu time x raya pon memg org ramai, tp bleh lah aku beli baju n kasut ank2 kt situ je suma, senang 1 tmpat je..tima kasih hubby coz dgn sabar menunggu 6 jam sy bershopping hikhikk...seb baik ade playland so hubby tgk kan anak2. Bg aku sogo bnyak pilihan samada nk baju2 yg branded @ biasa, depends on budget...kena amek kira jugak slps raya nanti pon nk guna duit sementara nk gaji kan...memandangkn pak najib bg 500 je utk raya maka belanja lah dgn berhemahnye ye...

Kami sekluarga akan beraya di taiping tahun ni, dekat je sebab tu masih lg berada di manjung, kami dh sepakat utk amek cuti 2nd leave...klw ikutkn 2nd leave esok last day keje, tp boss dh announce off esok, td pon keje smpai kul 12 je...tp still x bleh blk coz hubby kena keje lg...hmmm klw x tghari td dh bleh cabut tggalkn manjung yg agak lengang coz suma org dh blk kg...Insyaallah raya ke3 baru blk johor, thn ni turn johor klw ikut perjanjian hikhikk tp terpaksa raya di taiping dulu coz aku duty on call smpai ari ahad tuuu...so kena ade di sekitar perak ni je in case berlaku ape2 yg x diingini...hmmm biasa lah baru 2 bln di unit baru, kena la duty tp seb baik hometown aku dekat je n sib baik juga duty on call je...maka 2 thn berturut2 la raya umah family aku dulu...hehee...sorry ye hubby, nk wat cemana dah tugas ku begitu, silalah fahami...hikhikhikk...

Eh! Dah kul 3pg mata x ngantok, xcited kot nk blk raya esok...yg hubby lak dok layan candy crush, trus sahur la jwb nye ni kang...baju2 suma dh lipat, tggal nk masukkn dlm beg je sok
pagi lah buat...

Baju anak2 dh ready, baju ruhil paling bnyk...gegurl kan suma cantek2, rambang mato!!

Biskut raya...tetamu dtg jamu yg ni je...hiksss...makcik x pandai buat, mkn pandailah!

Okayss...ini je yg spontan nk citer persiapan sempena sambut syawal...ade masa nanti kite story mory lg ye...ade ke org baca entry kiteww nih...mana tau ade peminat yg suke jengah tertunggu2 nk update story dr kiteww...ngeh ngeh ngehh...Ok, berhati hati pd suma yg akan balik bercuti raya... :)


Sunday, 4 August 2013

Pening Lalat Pikir Menu...Ngeee~



Dah akhir2 ramadhhan ni pening memikior nk masak ape berbuka ptg nanti...menu esok pon dh start tertanye2 ape la nk dimasak...bbm hubby tanye nk mkn ape beliau jwb "goreng telor pon ok" nk gelak pon ade hihii...actually memg dh jangka pon tu jwpannye, susah nk dgr beliau request menu yg dia nk mkn...hubby memg x cerewet janji ade nasik, lauk pauk yg aku masak dia mkn je, wlpon hubby x penah request nk mkn ape, tp makcik tahu lah mknan fav dia, tauhu sumbat dan kuah kacang, fav aku juga tuu... :) tp bila hubby ckp goreng telor je aku pulak yg x lalu nk telan klw berlauk kan telor di bln2 puasa nih...huhuu..bersyukur la rozlin oiii!!! Ngeee~
Smlm ke pasar todi beli lauk utk 3 hari smpai ari selasa je rabu dh nk bercuti panjang kan..klw ikutkn dh tggal berdua ni malas nk masak, nk ajak hubby buka kt luar je tp kang sahur hubby nk mkn ape lak...sama gak kekdahnye nk kena masak! Aku sahur hanye air masak semata dr zaman skolah lg smpai lah dh ank 2 ni ha...sebab klw aku mkn sahur, badan seperti x bertenaga & rasa x aktif nk wat keje...lain org lain lah ragamnye kann..
Ok dh dpt menu utk dimasak blk keje kang, ketam masak cili, sayur campur dan ikan gorg...jadi lah tu, punye seksa nk dpt menu...huhuuu...