Wednesday, 27 March 2013

Entry di hari lahir...



Assalamualaikum...
Anybody here?? Fuhfuhfuhfuhhh...cobweb dh bertenggek lah! Hihiii...abaikan!
Alhamdulillah...26 mac smlm b'tambah lg usia mama-r yg ke ke ke?? Ke 31 lah...x yah nk sorok sgtt la kott umur tuu..huhuhuu...hmmm..dah 31 dah kan, cepat tul masa b'lalu setiap thn. Tup2 dh 31 dah umur ku...syukur masih ade orang2 tersayang disekeliling yg sentiasa menceriakan hidup ku hinggakan tak terasa masa berlalu begitu pantas, dah x terasa sakit bersalin cemana ek sebab ank2 aku dah besar, kakak ruhil pon dah 5 thn, riezaril 3 thn bln julai nanti...cepat kan mereka membesar...bila teringat ape yg aku ade skarang dgn ape yg telah aku lalui dulu bleh berlinang air mata..aku dh b'susah susah dulu, memang Allah itu terlalu adil memberikan kami kesenangan di kemudian nye..aku bukan lah dtg dr keluarga yg senang, mak lah ibu dan abah kami  sejak thn 1985, ketika usia muda 36 thn mak lah yg bertungkus lumus menyara kami 6 beradik ketika itu abg dan kakak2 aku masih b'sekolah...mak terpaksa jual moto, keta, tanah arwah abah utk bg kakak2 n abg aku bersekolah..mujur lah arwah abah b'jimat, masa hayat nye beli tanah dan rumah, so bila abah dh xde sekurang2 nye ade la rumah dn dusun buah yg ditgglkn utk ank2 dn sekarang cucu2 pon dpt merasa hasil dusun tokwan diorg, itu je yg mak x jual...aku x ingt pon masa abah meninggal dulu tp bila aku dah besar baru la mak citer...hmmm..peritnye mak aku dulu nk besarkn kami dgn pencen arwah abah yg pd masa tu berapa la sgt nilai nye, skarang ni pencen pon dh semakin tggi memg kekadang 3 4 bln skali bru mak kuarkn duit pencen arwah abah tuu...skarang masa ank2 utk menyara mak.. :)
bila tgk iklan kt tv yg mak seorg budak lelaki naik beskal carry budak tu di blakang, antar ke skolah then bila beskal nye langgar lopak peha budak tu tersepit, bila mak dia amek blk skolah, mak dia dah balutkn dgn kain...camtu la lebih kurang, tgk lah iklan tu nanti... :) bila tgk iklan tu sama b'laku keadaan camtu dgn aku dulu, mak dulu pon balutkn dgn kain di bhgn tempat duduk beskal di blakang sebab peha aku selalu tersepit bila beskal tu terhentak langgar lopak. Mak akn hantar dan ambil aku dr skolah msa aku skolah rendah. Aku rasa org yg buat iklan tu seakan pernah merasa situasi camtu masa dia kecik2 dulu...kredit pd org yg buat iklan tu, memg sebak setiap kali aku t'lihat iklan tu...
Klw nk dikenangkan zaman2 susah dulu memg air mata ni laju je mengalir tp anggap lah sbgai ujian Allah...klw kite rasa kite susah, ade org lebih susah lg dr kite...Allah je yg dpt membalas pengorbanan dn keperitan mak membesarkan kami, ape yg kami bg skarg belum cukup dpt membalas segala pengorbanan mak...smoga mak diberi kesihatan yg baik dan sentiasa dilindungi rahmat Nya. Mekasih mak lahirkan sy... :)






Friday, 8 March 2013

Redha...

Assalamualaikum....

Upt 7 mac 13

Belom pon sempat ku berkongsi kegembiraan disini, pg smlm 6 mac dh bleeding dan sangkaan ku tidak lah serious tp pegi klinik jugak lah utk kepastian...memg dah ditakdirkan belom ade rezeki kami... :( 
Usia kandungan 6minggu tpi baru aku tergerak hati nk test seniri 7 hbln sebab cik moon x dtg sepanjang feb, tp kdg2 aku slumber je sebab dh lali ngn cik moon yg x teratur ketibaannye, klw ikut sejarah pregnt kt ruhil dulu pon 2 bln++ bru tahu sebabnye cik moon yg x teratur then x bleh lgsung bau leather seat, bila dh rasa pelik2 camtu baru lah nk check kan...Tp kali ni tanda2 lain berat aku naik 5kg, terasa sgt badan dh kembang, bila sarung jeans perut mengelebeh, ouchhh! selera mkn jgn ckp lah, sentiasa rasa nk mkn n lapar je memanjg, rupanye mkn utk 2 org, patut la teringin nk mkn sukun goreng aritu, tp x jumpe...klw prgnt xdenye aku nk control mkn...mkn je ape yg rasa nk mkn sebab tu ank2 aku kuar sumanye semangat,huhuu...time prgnt kt zariel mencabar sgt aku rasa bila berat mencecah 68kg mana x nye stok cheese cake secret receipi x putus kt umah, memg badan pon sedap mcm cheese cake jugak lah kan...hohohoo...memg berendam air mata la nk dptkn 47kg smula, aku memg particular psl weight or BMI, sebab aku rasa x comel bila pkai uniform xde cutting...ngeh ngehh...org lain aku x tahu la kan merungut seniri ke x bila tgk weight lps bersalin...klw aku sanggup kerat jeans bila peha x lepas...hahaa jgn ikut style makcik ye, time tu tgh stress..kuikuii..
Bila tahu je positif aritu fikiran aku ni dah berlegar legar memikirkan utk next R, i mean nama utk baby la coz im really excited, memandangkn riezaril pon dah 3 thn this year...target by umur 35 ank2 dh besar x yah sebok2 nk beranak lg dah..hihiii...
Ok la..cukup la untuk entry kali ni...baru perasan bln feb ade 2 entry je yg sempat singgah kt sini, malas rupanye berbadan dua...hiksss...

Damn true!!