Saturday, 26 October 2013

Owh...Yang Mana Satu...

Hmmm...dilema...
Yang mana pilihan hati...bila sy suka hubby lak x berkenan..ye laa ape2 pon nk wat kena persetujuan hubby, x bleh main redah jer, dh 2 bln misi mencari 2nd car masih blom selesai...actually aku sedang mencari 2nd car utk hubby, skarg ni 2nd car adalah satria intan payung kesayangan ku sejak thn 2003, 1st car yg aku beli guna hasil titik peluh seniri setelah ditauliahkn sbg Lt Muda...So far performance satria tdk pernah menghampakan aku, x pernah memberontak atau menyusahkn aku ditengah2 jln mati enjin ke, x buleh start or berasap ke...sebab hubby aku pandai jaga dia, x sempat dia wat hal hubby bwk g tukar ape yg patut, klw harap aku x tau jd hape la satria tu..huhuu...lagipon hubby yg selalu bwk so dia tahu ape yg perlu tukar or tak...skang ni hati aku je yg memberontak nk tambah hutang...hihiii gatai tul lah!Ye la...hubby memg kerap pegi kl training golf, kekadang hubby bwk satria je berulang alik kl sebab 1st car hubby tgglkan utk aku & anak2, tp aku lak yg x smpai hati tgk hubby naik satria tu ke kl sebab satria tu manual & kecik, bila aku suh hubby bwk honda dia kata "xpe la pa sorg bwk keta kecik je, mama ngn anak2"...So memg dh lama aku nk carikan keta baru or 2nd hand utk hubby bwk g kl, pulak tu skarg hubby kerap ke uitm shah alam sbln 2x gak class dia. Aku rasa memg perlu aku ade komitmen bln2 bayor keta sebab bila dpt je duit sewa umah bln2 habis aku shopping tambahan pulak skrg tgh menjadi kegilaan jopian n Jhijab...hewheww...dulu service appartment aku tu company byr 3 bln skali, now payment monthly x sempat aku nk nyimpan dh settle aku shopping, aku rasa cam x nmpak je duit tu dibelanjakn utk ape, memg la nmpak jopian tu aku beli tp pkainye 2 3 thn je pastu dh x pkai dah kann..mesti nk beli jopian design baru pulak kan kannn...ngeh ngehhh...klw bleh x nk monthly yg tggi sgt, nk beli yg byr bulanan ngam2 dpt sewa umah 900 je...keutamaan pd bulanan yg bwh 600 sebab balance tu aku nk amek insurance utk ank2, memandangkn laki bini hado insurance, x kan nk biarkn ank2 x ber insurance kannn...hewheww...so skarg makcik x tau nk amek keto apo...antara short listed yg berkenan, mcm la nk beli bmw punye susah nye nk wat pilihan..hohoo...tggu la makcikk kayo, bila nk kayo ntah...hua hua huaa...

Sgt sesuei memandangkn minyak mahei...tp x muat lak nk buh set gop...


Hubby ckp dah la kocik, mahal lak tu...47k..fuhfuhh...

Saga FLX, yg ni kami berkenan, harga berbaloi & selesa..smart lah kaler ni...
Sbln serendah 460.00
Yg ini tersangat lah berkenan, sporty...tp set golf confirm x muat,
monthly serendah 644.00
Yg ini makcik suke gak tp mahei 90k++
Yg ini confirm muat set golf..


Hmmm...susah tul la nk wat keputusan yg mana satu...klw nk yg mahal angkat honda, yg murah skit angkat proton...huhuuu...pening..pening...walau ape pon keta yg bakal beli nanti, satria tidak akan ku jual...klw beli keta proton bleh dpt 5k tu tolak ngn ape2 jenis keta proton lama yg kite ade, tp satria tu bnyk berjasa ngn ku...keto bercinto den dulu tu, bnyk kenangan suke dan duka, masa subby x cukup duit aku buatkn keta sewa..dh lps kawen g honeymoon, blk umh mertua pon hayun keta tu jugak, bwk mertua jln2 penang pon satria tu la jugak..


 sayang kamu ketat2...hikhikk...

Jadi x jadi nanti kite story mory lain ye...mata dh ngantok, mau tdo sudaa...bubye!







Friday, 18 October 2013

Quick update!

Assalamualaikum...

Rasa lamanye x menulis di sini...bnyak benda nk cite tp masa mencemburui kite...cewah...mama-r alhamdulillah sehat2 je, cuma hujung2 tahun agak busy dgn keje sejak 4 bln draf unit baru...klw x busy bukan namanye keje la ye dak...ank2 pon alhamdulillah baik2 saje, bln depan dh nk cuti skolah yg paling happy ank dara sy yg sorang tu lah...mcm2 demand nk pegi sana sini cuti skolah nanti, tp mama dia kata final exam kena score A for all subject...hehee...saja cabar dia sebab last year dia bleh buat. Tahun depan still skull kt joyous utk 3 thn berturut2..my little hero pulak esok genap 3 thn 3 bln, dh x pkai pampers...memlm nk tdo je sy pakaikn..bercakap agak x lancar lg sebab dia pelat, kadang2 bleh gelak kuar air mata dgr pelat dia, marah lak tu klw kite x faham ape yg dia cuba sampaikan, xpe lah zariel besor nanti lancar lah bercakap ye...tak mcm kakak ruhil umur setahun mulut dh mcm bertih jagung...hikhikk..umur 2 thn boleh baca doa mkn yg sangat mama kagum...xpe lah setiap ank x sama so sy xnk beza2 kan mereka, yg penting doa mama sentiasa mengiringi hidup kalian...

Dah bleh buat geng shopping n mkn2... :)


Budak pelat..."giliiii laaa" Gili pon gili lah wahai anak...

Entry sy harus hado pic...hehee...last but not least...

Pic raya haji.. :) mak tgh giler wat
collection "jopian" kata hubby...jopian pon jopian lah sayang...

Ok itu je lah entry buat tatapan yg merindui blog mama-r, hahaaa x bleh blah ayat...nanti bebila free kite tulis kt sini lg..cuma kekadang tu jadi malas ye la kan skrg insta ade, tweeter n fb lg cepat update tu yg malas nk update kt sini, tp kt sini agak private skit utk bercerita n meluahkn perasaan sebab x ramai yg tahu blog mama-r disini memg x diwar2 kn...senang i nk bebel kt sini...hihiii...
Oraitt...till then..bye..







Saturday, 24 August 2013

Kemeriahan Syawal

Assalamualaikum....

Dan selamat hari raya aidilfitri buat pembaca2 setia mama-r yg senantiasa menjengah dan menantikan entry dr saya..eceh! yo yo oooo je lah ngeee...Dari mggu lps lg draf entry raya ni tp asyik x berkesempatan je nk menghabiskn 1 entry ni maka syawal yg ke 17 baru dpt post entry nih...harap2 masih tak terlewat ye...raya kan sbln...

Alhamdulillah...raya kali ini disambut meriah skali di kampung halaman ku di kamunting taiping, paling bermakna adalah dpt berkumpul enam beradik, enam je pon tp nk dptkan enam2 berkumpul yg payah sebab memasing ade keluarga mertua juga, ikut turn mcm sy juga...keenam2 dh ade family seniri dan dh ade ank yg rata2 nye lebih dr seorang...huhuu...emak sy dh ade cucu 22 org tau..haaa..besar kan family sy, bayangkan berkumpul raya aritu betapa kecohnye umah mak sy tuu, dr si kecil berumur 2 thn hingga lah yg sebesar 23 thn umur ank sedara sy..meriah syawal kali ni...

Suasana mlm raya klw x main mercun & bunga api tak terasa pula mcm nak raya...seperti kebiasaan abg sy lah org yg bertanggungjawab utk menyediakan bunga api, selamat duit den! Whewwheww...

Eh! Cam sy pulak yg terlebih teruja main bunga api...huh..

Mercun papan..meriah sungguh...

Paling teruja skali di malam raya tempoh hari membakor  mercun papan tuh...tp bukan sy lah yg bakor, tu ank2 sedara teman yg dh besor2 tuu...mercun tu diorang beli 16 hengget sepapan...sebab murah agaknye maka beli lah 2 papan...bingit telinga sementara nk menghabeskn sepapan tuh, ank2 kecil lari lintang pukang masuk dlm umah sebab ketakutan...heheee...ade sy amek video tp cam x lps2 je upload dlm nih...

Seperti kebiasaan, membakar lemang adalah perkara wajib kluarga sy sehari sblm raya, org yg bertanggungjwb membakar lemang adalah abg ipar sy, tak sempat nk snap pic sebab sy smpai kg kul 2 ptg lemang dh siap dibakar...hehee...sesampai je suma dh ready utk dimakan je...kakak2 ku dan mak yg sediakan juadah utk hari raya keesokkan hari nye...sgt best ok kuah kacang mak sy yg dicampurkn dgn hirisan perut.

Pagi raya harus lah bgn seawal mungkin wlpon dh pagi baru tdo, ye lah kan ramai kott nk q masuk bilik air...keutamaan kpd kaum lelaki yg nk g solat raya, pg raya baju sampin songkok suma dh ready tggal nk sarung je...pepagi hubby baru tingat nk tanye "ma butang baju melayu pa bwk blk x? Bwk pa, dh siap pasang kt baju dah, perghh terbaekss la mama" Hikhikhikss...sblm2 ni mlm raya la baru nk g beli butg baju melayu la sampin la songkok laa...hukhukhuk...hubby ckp takkan tiap2 thn nk wat baju, beli songkok, beli sampin? Eh..harus lah! Raya setahun skali lgpon sy baru kali ke-4 beraya bersama, of course la nakkan baju raya baru dan sedondon di pg raya...hubby memg simple je n klw ikut kan dia pkai je baju thn2 lps...tp ikut kan sy yg boros nih dr atas smpai ke bwh sy nk baru, hihihiii...org pompuan memg cenggitu, asal raya je suma nk tukar :)

Meh tgk meh pic raya mama-r...hiksss


Susah tul zariel tu nk suh dia dok diam amek gmbor..

bertiga je...


Still x cukup jugak 6 org sebab lom mandi...hihii...


Ziarah kubur atok...


Raya umah toksu..

Buh je lah pic candid nih... :)

ini budak ngamuk smpai bengkak2 mata...

Ngamuk sebab atok x ikut blk johor, camtu lah tiap2 tahun asal nk blk johor je berdrama menjerit2 "nak atok"...memg x leh pisah ngn atok dia...x kan nk blk raya johor nk tggalkn ruhil nanti ape lak kata atok johor, bila tgk tersedu sedu nangeh kite lak yg sian...sudah nye dlm nangeh2 tu tdo atas riba mama nye smpai la ke kl, pulak tu ngn jam bagai, kononnye gerak kul 12 tgh mlm trafik lancar, xde maknanye...smpai kl kul 5 pg, biasanye dr taiping 3 jam je dh smpai kl..biji mato sy ni klw dok dlm keta memg terkebil2 x leh tdo, layan menyembang ngn hubby risau dia ngantok, mujur la kami ni keje navy sesama so topik yg hubby bualkan tu sy pon leh tumpang sekaki..x jemu pulak sembang psl navy je ye, mcm2 isu..hihihiii...sesampai kl kul 5 pg ari ahad tu trus tdo smpai ke tghari, memg dah x larat sgt..then kul 1 gerak smula ke johor..mujur dr kl ke tol tangkak x jammed, coz suma org dh nk blk ke kl ari ahad tuu..nama pon raya jam x jam hadap je lah bukan nye slalu blk johor pon..blk johor kali ni pon x lama 3 hari je...

otw blk johor..kakak ruhil sambil mkn roti dh bleh terima hakikat yg atok x ikot g johor...ngehhh..

Okay..cukup la tu pic  raya thn ni...raya thn depan cam nk wat baju kaler pink lah...agagagaa...tak agak2 ko rozlin oiii...raya ni pon x abes sbln lg...hahahaaa...adakah hubby ku akan pakai kaler pink huhuuu...Insyaallah jika dipnjgkn umur bertemu di ramadhan dan syawal thn dpn...sekian entry raya mama-r, harap terhibur...ngeee...

Selamat Hari Raya Aidulfitri Maaf Zahir & Batin






Tuesday, 6 August 2013

Menjelang Syawal


Assalamualaikum....

Sedar x sedar ramadhan akan meninggalkn kite sehari je lagi...dan khamis Insyaallah kite akan sambut 1 syawal, Alhamdulillah diberi kekuatan dan kesihatan yg baik utk berpuasa hingga ke akhir ramadhan...dalam kemeriahan membuat persiapan raya, pasti hati ni tersentuh bila kenangkan arwah abah dimana roh arwah akan pulang menziarah anak2 di bln ramadhan dan kembali dihitung sebaik sahaja 1 syawal tiba dan doa anak2 dan keluarga itulah yg akan dibawa sbg bekalan, wallahuallam...Al-Fatihah...

Ok x mao sedey2 ye...*sambil kesat air mata* meh nk citer pasal raya mama-r thn ni, berkonsepkan sederhana tp meriah! Eceh ko ingt  nk wat kenuri kawen ke makcik lin oiii...ngeee..tp kannn...smlm otw blk dr fitting baju raya *kami bru nk fitting baju raya deknon* dgn x semena mena keluar dr mulut hubby nk bersanding nanti sempena ulangtahun perkahwinan yg ke10, mungkin hubby tgk baju2 pengantin kt butik tu cantik2 kot...aku memg tergelak besar la bila beliau ckp camtu...then aku ckp kt hubby "mama pon memg ade plan tp xde la smpai nk sanding cuma nk amek gambar family pkai gaun pengantin ngn anak2 skali", heheee...ape2 pon aku appreciate ape yg hubby ckp tu..insyaallah bila tiba masanye nanti... :) Actually terdetik juga di hati nk menunaikan umrah ngn hubby sempena 10 thn perkahwinan kami, mak pon pernah suarakn suruh g buat umrah, ape2 pon masa akan menentukan bila tiba saatnye nanti, mudah mudahan doakan ya...

Persiapan raya? Ala kadar je...tp baju raya anak2 mestilah ade, bila dh ade anak, utk diri seniri tu blakang kira...sebenarnye excited nk shopping brg2 anak je..baju, kasut anak2 dh shopping kt sogo mggu ke2 puasa aritu, wlpon agak bersesak tp happy dpt shopping kt sogo sebab sale giler2 beb...sogo tu time x raya pon memg org ramai, tp bleh lah aku beli baju n kasut ank2 kt situ je suma, senang 1 tmpat je..tima kasih hubby coz dgn sabar menunggu 6 jam sy bershopping hikhikk...seb baik ade playland so hubby tgk kan anak2. Bg aku sogo bnyak pilihan samada nk baju2 yg branded @ biasa, depends on budget...kena amek kira jugak slps raya nanti pon nk guna duit sementara nk gaji kan...memandangkn pak najib bg 500 je utk raya maka belanja lah dgn berhemahnye ye...

Kami sekluarga akan beraya di taiping tahun ni, dekat je sebab tu masih lg berada di manjung, kami dh sepakat utk amek cuti 2nd leave...klw ikutkn 2nd leave esok last day keje, tp boss dh announce off esok, td pon keje smpai kul 12 je...tp still x bleh blk coz hubby kena keje lg...hmmm klw x tghari td dh bleh cabut tggalkn manjung yg agak lengang coz suma org dh blk kg...Insyaallah raya ke3 baru blk johor, thn ni turn johor klw ikut perjanjian hikhikk tp terpaksa raya di taiping dulu coz aku duty on call smpai ari ahad tuuu...so kena ade di sekitar perak ni je in case berlaku ape2 yg x diingini...hmmm biasa lah baru 2 bln di unit baru, kena la duty tp seb baik hometown aku dekat je n sib baik juga duty on call je...maka 2 thn berturut2 la raya umah family aku dulu...hehee...sorry ye hubby, nk wat cemana dah tugas ku begitu, silalah fahami...hikhikhikk...

Eh! Dah kul 3pg mata x ngantok, xcited kot nk blk raya esok...yg hubby lak dok layan candy crush, trus sahur la jwb nye ni kang...baju2 suma dh lipat, tggal nk masukkn dlm beg je sok
pagi lah buat...

Baju anak2 dh ready, baju ruhil paling bnyk...gegurl kan suma cantek2, rambang mato!!

Biskut raya...tetamu dtg jamu yg ni je...hiksss...makcik x pandai buat, mkn pandailah!

Okayss...ini je yg spontan nk citer persiapan sempena sambut syawal...ade masa nanti kite story mory lg ye...ade ke org baca entry kiteww nih...mana tau ade peminat yg suke jengah tertunggu2 nk update story dr kiteww...ngeh ngeh ngehh...Ok, berhati hati pd suma yg akan balik bercuti raya... :)


Sunday, 4 August 2013

Pening Lalat Pikir Menu...Ngeee~



Dah akhir2 ramadhhan ni pening memikior nk masak ape berbuka ptg nanti...menu esok pon dh start tertanye2 ape la nk dimasak...bbm hubby tanye nk mkn ape beliau jwb "goreng telor pon ok" nk gelak pon ade hihii...actually memg dh jangka pon tu jwpannye, susah nk dgr beliau request menu yg dia nk mkn...hubby memg x cerewet janji ade nasik, lauk pauk yg aku masak dia mkn je, wlpon hubby x penah request nk mkn ape, tp makcik tahu lah mknan fav dia, tauhu sumbat dan kuah kacang, fav aku juga tuu... :) tp bila hubby ckp goreng telor je aku pulak yg x lalu nk telan klw berlauk kan telor di bln2 puasa nih...huhuu..bersyukur la rozlin oiii!!! Ngeee~
Smlm ke pasar todi beli lauk utk 3 hari smpai ari selasa je rabu dh nk bercuti panjang kan..klw ikutkn dh tggal berdua ni malas nk masak, nk ajak hubby buka kt luar je tp kang sahur hubby nk mkn ape lak...sama gak kekdahnye nk kena masak! Aku sahur hanye air masak semata dr zaman skolah lg smpai lah dh ank 2 ni ha...sebab klw aku mkn sahur, badan seperti x bertenaga & rasa x aktif nk wat keje...lain org lain lah ragamnye kann..
Ok dh dpt menu utk dimasak blk keje kang, ketam masak cili, sayur campur dan ikan gorg...jadi lah tu, punye seksa nk dpt menu...huhuuu...

Wednesday, 31 July 2013

Sian Anak Mama...



Cik Ruhil dah 2 hari kena chiken pox, maka skolah pon dah 2 hari x pegi...sure banyak pelajaran yg tertinggal..tp pagi td dh g joyous amek homework for 2 weeks, maklumlah nk sambung cuti raya skali kan...klw hari2 biasa pon bwk blk homework 4 5 m/s inikan pulak cuti pnjg, xpe cuti ni mama tolg kakak wat homework ye..lgpon xde plan nk g holiday memana coz atok najib bg bonus 500, abes wat blanja raya... :)

Pejam celik, pejam celik arini dah 22 ramadan...ya allah cepatnye masa, minggu depan dah nk raya rupanye, ruhil pulak x sehat..dah bg minum air kelapa utk kuarkan abes campak tu, kuar yg berair air pulak tu kt blakang badan, tdo pon mengiring je...sedeh tul mama tgk... :( cepat2 sembuh ye sayang...

Dia suka sgt klw mama dtg amek, tp bila mama free je ye...sorry sayang..

Okay nanti free i wat entry shopping raya ye...best..best...baru la terasa mood raya bila shopping last minute, yg paling best shopping baju ank2...biru mata hitamku whewww....to be continue ya! 

Tuesday, 9 July 2013

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan..

1434 Hijrah 2013 Masihi, seiring terbenam matahari Sya'ban maka tibalah Ramadhan bulan yang suci...

Semoga 1 bulan ini penuh dgn keimanan, 30 hari penuh dengan keinsafan, 720 jam penuh dengan keikhlasan, 43200 minit penuh pengharapan, 2592000 saat penuh kegembiraan...

Mohon maaf semua dan selamat menunaikan ibadah puasa... :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 15 June 2013

Kekadang...

Bila saya memerlukan dia utk hadir event yg sy perlu hadir, sy rasa upset bila mana sy terpaksa mencari pengganti utk menemani sy...memg ramai je kwn2 yg boleh membantu, tp sy mahukan dia...Pastinya bila sy hadir event tu nanti mesti ramai akan bertanye mana ur other half...hmmmm...
Tak besttt!
Eh...tetiba je tacing, dah siap pon utk ke mess dinner sempena jasamu dikenang..Kbai...

Entrywifegolferspujukhatihikssss....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 6 June 2013

Buleh Jadi Biul Anak2 Tiada

Balik dr ofis td trus menuju ke aeon, memg xde tujuan nk kemana, sudahnye ke tutti fruiti....huhuuu...
Memg rasa nk biul bila ank2 xde, jadi x keruan aku dibuatnye...hmmm...cuti skolah pengasuh pon nk cuti, mak pon nk blk dok kg maka ngn ank2 juga di kg...incik hubby usah ditanye, waktu ptg nye adalah utk bermain golf...masuk aeon beli tu je semata then pegi mkn kt taman monyet depan venice tu..x kuar pon dok dlm keta je sambil tgk monyet sambil aku mkn..huhuu sabor je lah!

#Blehsewelbilaanakdenxdo

Sent from Yahoo! Mail on Android

Tips Agar Anak Menjadi Cemerlang

Setiap anak-anak dilahirkan dengan memiliki keistimewaan tersendiri.  Ibu bapa bertanggungjawab mencorakkan anak menjadi insan cemerlang atau sebaliknya.

Anak-anak adalah aset paling berharga yang bakal mendoakan kebahagiaan ibu bapa sama ada masih hidup di dunia atau setelah meninggalkan dunia ini. Bahkan merekalah permata hati yang menyerikan kehidupan rumah tangga ibu bapa.

Memiliki anak-anak yang soleh umpama satu ganjaran yang bakal diterima oleh ibu bapa bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat jua.

Ibu bapa memainkan peranan penting dalam mencorakkan anak-anak seperti mana yang dituntut oleh agama bukan mengikut kehendak sesuka hati. Menerapkan nilai-nilai dan didikan positif pada anak-anak perlu dimulakan sejak peringkat awal, iaitu sejak proses pertumbuhan janin.

Mulakan dengan amalan pemakanan yang halal, bersih dan berzat kerana ia mempengaruhi perkembangan dan tumbesaran anak-anak sama ada dari aspek fizikal dan akhlaknya. Banyakkan berdoa agar janin yang dikandung terbentuk menjadi bayi yang sihat dan cemerlang.

Selain dari itu hubungan ibu bapa juga menjadi faktor penentu pembentukan sahsiah diri anak-anak. Ibu bapa ada role-model terbaik bagi anak-anak. Justeru itu, ibu bapa perlu menjaga kerukunan rumah tangga serta hubungan dengan ahli keluarga kedua belah keluarga.

Membentuk anak-anak cemerlang perlu dimulakan mengikut pelbagai tahap. Setiap tahap memerlukan pendekatan dan strategi yang berbeza-beza daripada ibu bapa.

Pada tahap pertama (bayi hingga usia tujuh tahun), ibu bapa harus menyayangi, bergurau senda dan mencurahkan sepenuh kasih sayang dan perhatian kepada anak-anak.

Pada tahap kedua (lapan hingga 14 tahun), ibu bapa perlu didik dengan penerapan nilai disiplin dan pemahaman tentang pengagihan tanggungjawab sama ada di rumah mahupun di sekolah.

Kemudian pada tahap ketiga (usia 15 hingga 21 tahun) elakkan daripada menggunakan kekerasan atau herdikan yang melampau. Ini kerana jiwa mereka mudah memberontak.

Manakala bagi usia 21 tahun ke atas, ibu bapa perlu memberikan kebebasan kepada anak-anak untuk membuat keputusan sendiri. Namun, ibu bapa masih perlu memantau, menasihati dan berdoa agar anak-anak sentiasa mengikut landasan yang betul

Tip anak cemerlang

*Didik mengikut tahap intelektual dan usia anak-anak.

*Kenal pasti kecenderungan dan minat anak-anak.

*Jana keyakinan dan ketabahan diri mereka.

*Rangsang kecerdasan minda anak-anak dengan pemakanan seimbang.

*Isi waktu lapang anak-anak dengan aktiviti berfaedah.

*Beri anak-anak ruang berdialog bersama anda dalam situasi tenang dan ceria.

*Ambil berat kebajikan anak dan tunaikan hak-hak mereka mengikut tahap kemampuan ibu bapa.

*Beri galakan dan amaran ke arah sesuatu yangpositif. Jika anak lakukan kesalahan, beri hukuman yang wajar dan tidak keterlaluan.

*Bermain dan bergurau dengan anak sambil memberi nasihat.

*Mengasuh anak melalui teguran dan nasihat.

*Didik anak berdasarkan pengalaman yang anda pernah lalui (positif atau negatif) atau pernah berlaku di sekeliling anda.

~Agar aku diberikan kekuatan, kecekalan dan petunjuk oleh Allah dlm mendidik anak2 ku menjadi insan cemerlang dunia & akhirat...اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 5 June 2013

Hidup Mati Ku B'sama "Orang Johor"

Sent from Yahoo! Mail on Android

Wahhh tetiba lak jadi fans JDT gitew! Ye la sblm ni tenggelam timbul je bola sepak johor namun tahun ni JDT bangkit menuju ke final...mggu lps sempat lah mama-r ke stadium bukit jalil b'sama ank jati johor memberi semangat kpd players JDT..cewahh! Lagu hidup mati johor tiap2 hari bermain2 di bibir kami, dok depan cermin tgh siap2 sempat lg nyanyi, kang aku dgr lak hubby nyanyi lagu tu..hehee semangat sungguh! Lirik yg simple dan senang je nk follow 20k penyokong JDT nyanyi di bukit jalil tempoh hari...final 29 hbln nanti x sure lg nk g tgk ke x bergantung pd program golf hubby sebab ujg bln tu pon hubby ade tournament kt seremban klw x silap...klw dpt pegi nanti bleh la follow lagu B.O.S dan gegarkan stadium ngn lagu "Hidup Mati Johor"

Luaskan Kuasamu
Òh Johorku
Hancurkan Semua Musuhmu Pahlawanku
Setia Bersamamu Johor
Merah Biru
Hidup Mati Johor
La la la la la la la la la la laa
Hidup Mati Johor

Tapi semangat penyokong johor memg aku respect arr...even kena 2-0 pada separuh masa pertama tp lagu hidup mati johor x sunyi, sentiasa b'sorak memberi semangat...kagum!

Thursday, 30 May 2013

“Fed Up lah Dapat Tuan Mcm Awak Nih”

Klw BB ni bleh ckp dh lama dia ckp kt aku camtu, nasib ko lah dpt tn mcm aku yg careless ni kannn...Padan muka aku!! Grrrrr...x nk story mory panjang, yg nyata hp gue berderai lagikkkk!!!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Senangnya Dalam Hati...

Hubby ku x jadi sailing...lalalalaaa...
Actually, awal mei aritu dpt tahu yg hubby kena sailing ngn kapal BM6 utk operasi di sekitar sabah hingga awal sept nanti, so aku pon redha je lah yg tahun ni x dpt nk b'raya b'sama, so segala tempahan baju raya memg x akan dibuat thn ni sebab hubby xde x yah la nk beraya sakan kannn, klw ikutkan turn johor thn ni so kami 3 beranak akan beraya di taiping je lah...tup tup dpt message, fm bos no 1 keluarkan rizalman dr BM6,focus on ATM golf! Perghhh...dpt bbm dr hubby camtu pg smlm, b'lenang airmata aku sonok sgt! Ketika tu kt mcd tgh b'fast ngn bff gelak sakan la kami...hehehee... Rasa perit jugak la klw hubby xde 3 bln, pepagi aku akan jd kelam kelibut skit lah nk antar ank n sebagainye...tp aku no prob still bleh handle ank2 in case hubby d'tugaskan kemana2 skali pon...tp yg pengganti hubby tu confirm menyumpah punye terima short notice ari isnin dh nk sailing, hmmm...nk wat cemana kan dah arahan..beriya aku amek cuti ingt nk spend time ngn hubby sblm beliau sailing, siap blk johor mggu lps sebab raya nanti x blk...tp ok la dpt bwk ank2 g legoland @ giloland hubby ku ckp...hikhikhikk...org ramai plus cuaca panas skarg ni, hubby biasa la bila tgk manusia ramai sgt dia pening kpala then bila ank2 nk main dlm tu nk kena Q kemain pnjang, cuti skolah pulak tu kann...oraitt itu saje lah nk update skit sebab happy hubby x jadi tgglkn kami 3 bln...нёнё☺☺нёнё☺☺ adiosss!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 10 May 2013

“Pn ade side income ke?Nampak mewah je...”

Pffffffttt....pepagi jumaat yg mulia ni ade lak junior kt unit sy tanye soklan sedemikian...
Me just reply, takde lah! Makan gaji bln2 je...rezeki ank2 Alhamdulillah...

Hmmm...rasanye sebab utg x keliling pinggang kot hihiiii...hutang rumah je yg ade, tp rumah pon dpt hasil smula dr service appartment yg aku kontrak kan ngn best western marina island, keta pon x byr, hubby bayar...wehuuu...satria dh lama hubby settlekan...nk b'hutang courts ke, seng heng ke, sengkek ke ekekekee...memg tdk lah! Klw aku rasa x mampu nk beli cash dok je la diam2...prinsip aku simple je "cash n carry"...Ntah! memg aku seniri pon x minat nk b'hutang then bln2 gaji aku abes byr hutang...x best kan camtu...lgpon hubby penah pesan dulu jgn nk ikut2 style org, ukur baju di badan seniri...huhuu...baekkkk!
Tp bila cite bab2 hutang ni mula la rasa menyiarap sebab bg pinjam kt mangkuk hayun 45k x reti2 byr...masa nk pinjam kemain lg lembut gigi dr lidah! bleh dpt sebiji keta proton FLX okeh! Jika itu yg ditetapkan bukan rezeki kami, redha je lah, jadikan sbg pengajaran slps ni...baik aku n hubby selalu dah t'kena camni, org slalu sgt nk pinjam duit...then kami ni susah nk ckp takde ke, x boleh ke...seingat aku skool mate aku pinjam nk kawen smpai dia dh ank 3 still x byr, yg sesama navy ni pon gaji pangkat sama tp hutang aku buat diam je...klw skit2 tu xpe jugak...beribu kotttt!! Tp bila dh t'kena smpai puluh ribu, puas lah gaduh laki bini bagai selagi nk try lupakan kejadian tu, smpai dh b'janji x kan ungkit lg psl hutang si polan tu, memg fobia rasanye bg org pinjam duit... Smoga terbuka lah hati mereka2 nk byr hutang kami...

Bukan lah nk b'bangga gaji askar skarg dh tggi, tp ape yg aku terima skarg syukur alhamdulillah, yg penting hidup x b'hutang...basic Lt pon dh 4k++, basic je tuuu blom ditambah dgn mcm2 elaun yg tentera terima, pegi blk ke tmpat koje pon dibayar mileage okeh! Itupon ade yg nk benti kononnye xnk terikat ngn gomen...gomen x bagus! Xpe lah org yg camtu silalah kerja yg bagus2 kt luar sana...klw yg dh benti tu buat lah cara benti, jgn ko dh benti tp dok kutuk2 gomen...tp bila gomen bg imbuhan utk bekas tentera ko dulu yg tibai kannnn...klw ye pon x suke diam2 sudaa, x yah nk extreme sgt sebab dulu ko baru nk kenal idup pon keja ngn gomen...iskk klw nk ckp psl org2 yg x reti nk bersyukur, pandai merungut je, kang keje ape pon x leh buat...so sendiri pikir lah!!! Kbaiiiiii....


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 30 April 2013

Saya sudah! Anda??

Tunggu 5 mei nanti, sabaq naaaa...hiksss..
Arini utk tentera dan polis sahaja dan juga isteri2 mereka yg telah mengundi awal, x ramai pon isteri2 pg td yg membuang undi kebanyakkn mendaftar di kg...5 thn lg suh ler abg2 syg kome daftar kn tmpat mengundi skali ye...idak ler susah nk kena blk ngundi di kg pulak, klw yg dekat2 tu ok ler, tp nun yg di pantai timur, selatan, huh penat jugak ler nk travel dihujg mggu...

Rasa x mcm yg aku rasa? Klw 1st time memg giler xcited nk X, hihiii...kul 7.30 dh terpacak depan skolah, ingtkn aku lah yg awal tp ade lg yg paling awal...tp ok la dpt no 8 so dlm 8.15 dh settle menunaikn tggungjawab pd negara, cewahhh! 5 thn lepas bukn aku mengelat x ngundi tp dlm pantang kt ruhil time tu kt kg, so dh xde org nk dtg amek & uruskn aku ke lumut maka wat derkk je lah...huhuuu...

Oh ye...baru beberapa jam je selesai undi awal, dah meroyan pulak segelintir manusia2 dlm fb yg kononnye dakwat yg digunakan oleh spr utk dicalitkan di jari telunjuk mudah tanggal x tahan hingga 3 hari pon...dakwat kt jari aku ni elok je memg la lusuh skit tp idak ler smpai ilang trus...haishhh x paham ler aku isu camni pon nk kecoh smpai buat polis report bagai...bila la rakyat m'laysia nk aman damai klw cenggini lah gaya nye dgn maki hamun carut mencarut segala bagai kt fb, sesama org islam pulak tu..ok la aku bab2 pilitik ni x minat sgt nk amek port, selamat mengundi pd semua yg akan mengundi pada 5 mei nanti, x kisah lah nk undi bn ke pas ke pkr, roket, undi atas pagar, luar pagar amek galah tolong jolokkan miahahaahaa...janji tunaikn lah tanggungjawab anda demi negara kite malaysia...kite 1 bangsa kite 1 negara, kite 1 matlamat ooo...kite 1 malaysia...
Adiosss!

Tuesday, 23 April 2013

Tidak tertahan godaan kamu2 semua!!

Meh aku nk buh pic...

Woww!

Santekkk...

wahh..best2...

Mementang la emas tgh murah, tiap2 ari korang pos kt whats app aku barg emas yg baru beli...kejam sungguh! ini dinamakan saingan yg membina, x hipokrit, x berdengki dengki, aku lebih suka diorg b'cerita atau b'kongsi kegembiraan camni dr bercerita hal org lain...
Harga emas skarg tgh jatuh merudum, 1g rm150 tp tu harga minggu lps...pg td naik blk dah  rm156 but still ok pd aku coz sblm ni rm185 ye deknon...time skarg nih masa yg sesuai nk g shopping brg kemas kot2 nk pkai raya or nk belikan utk anak perempuan, berbaloi baloi...tgk aje lah kengkwn aku postkan, meriah kannn...
Ni kwn2 rapat sy lah yg asyik menggoda tiap2 ari, aku pon al maklum aje lah memg x tahan godaan klw pasal emas, perempuan lah katakn..ekekekee...nak pakai diamond bagai x mampu so pakai jer lah emas 916...itupon dh besar nikmat dpt merasa beli emas ikut citarasa seniri, Alhamdulillah, rezeki dari Allah...
Ikutkn nk tggu lah gaji nanti baru nk g husha ape yg patut, tp klw cenggini lah gayanye aku pon x senang duduk...risau klw2 harga naik smula, memg rugi la x beli time skarg ni...seb baik ank perempuan sorg je bleh ler nk beli utk dia sorg..rantai tgn & rantai kaki ruhil pon dh x muat nanti gaji mama tgk kn utk kakak pulak...padahal raya 2 thn lps baru je mama belikan tp kakak kuat mkn, mkn nasi b'tambah2..lengan pon dh besor mana la nk muat ye dak...xpe lah..
Maka lps maghrib td, ajak juge lah hubby ke aeon utk tgk kot2 ade yg berkenan, masuk ke wah chan xde yg b'kenan lgpon aku mcm terkesima tgk dulang2 dlm kedai tu agak kosong...memg org dr mggu lps lg dh pegi serbu, yg tggl pon pattern yg aku x berkenan, sama juge pergi ke poh kong pon org masih ramai then memg dulang2 pon bnyk yg kosong, dah rasa cam xde semangat nk beli pon coz x bnyk choice...so mencuba nasib di tomei lak, dh jd rambang mata lak sebab design brg2 dia kena ngn citarasa aku...hihii..so dpt juge lah 1...

No 2 dr kiri pilihan hati...

Tggal 1 je pattern camtu kt tomei sebab ni design dr tomei xdo kt kedai emas lain yg jual so aku dh amek 1, ade 1 lg yg tggl...p beli lekas...hikhikhikk...tp aku punye ari jumaat baru leh amek sebab lengan aku ni halus nk kena potong dulu rantai tu, tukang dia lak cuti smpai ari jumaat...sabor je lah..baru ingat nk melaram sok, hahahaaa...

Monday, 22 April 2013

Entry yg dah lama draf tp lupa nk post..bleh cenggitu??

Assalamualaikum... :)
Senyum seindah suria yg membawa cahya...*eh tetiba je..hihii..ye la klw muka mcm cuka rezeki pon takut nk singgah..huhuu..hmmm nk citer ape ek? Dh bln 4 dah, ayat yg biasa sgt kite dgr cepat nye masa b'lalu..tp memg btl pon pejam celik, pejam celik dh 5 april 2013 kan...meh la nk citer psl cuti skolah mggu lps, sy pon dah jarang nk update blog klw xde ape aktiviti, oh ya parlimen dh bubar 2 hari lps...Insya Allah hujung bln ni kite sama2 lah menunaikan tggunjwb sbg rakyat malaysia, pru 13 ni adalah kali pertama bg sy utk mengundi sebab thn 2008 sy dlm pantang kt ruhil, so thn ni berpeluang tp kami tentera dan isteri2 tentera akn mengundi awal dr rakyat malaysia yg lain, biasa lah special skit...hikhikk..eh lari tajuk lak, huhuu...
Ok continue...

Minggu lps 26 mac, hari lahir mama-r...lunch b'sama2 kwn seangkatan sempena celebrate my birthday, seronok dpt kengkawan yg menghargai dan yg paling penting kwn yg susah dan senang b'sama kite..so far klw kwn yg bleh aku cerita masalah, yg bleh kongsi airmata ngn aku ade 2 org, kak mila n mastura...k mila aku kenal 12 thn yg lps, kami 1 skot..memg dia dh anggap aku mcm adik dia, ape yg dia x tahu tentang aku...suma dia tahu cuma lps kawen hal rumahtgga je x sewenang nye bercerita, dgn kak mila aku dh puas nangeh dpn dia klw masa bujang dulu..bergaduh besar ngn dia pon pernah siap dpt surat dr dia, then dia pujuk aku dgn bg kad mintak maaf..oh kenangan suma tu.. :) mastura aku kenal dlm thn 2008 masa kt kelab golf teluk rubiah, tp x sangka bleh ngam ngn dia n bleh jd kwn rapat, ngn dia pon sama bleh berkongsi problem, susah senang aku bleh percaya bercerita ngn dia, very humble person..dia pon klw ade problem aku lah tmpat dia akn cari, aku suka gaya hidup dia n suami, wlpon kedua2 nye ank org berada tp hidup diorg ni simple n biasa2 je even ayah dia jutawan kt manjung, klw dh rumah cam istana kt venice ni n ferari, keta segala bagai depan umah, jutawan la tu kan..tp diorg ni memg low profil, bwk myvi je...memg aku respect! Klw org lain aku rasa mau dah lenjan keta bapak seniri...hihiii..
12 thn dlm navy mcm2 kwn yg aku penah jumpe, kwn yg meminjam duit x bayor2 sembg kemain melangit, kwn yg mengambil kesempatan dr kesenangan kite, kwn yg suke menipu tu memg bnyak lah, kwn yg memfitnah, kwn yg menjengkelkn, kwn yg b'cerita buruk di blakang kite, kwn yg suke b'gosip memburukkan org, owh macam2...tp kwn2 yg camni dh lama aku hai2 bai2...ko kwn lah dgn seangkatan dgn ko..mimpi ngeri aku jumpe org2 yg camni...Alhamdulillah aku ditemukan ngn kwn2 yg paling penting x bercerita psl org lain...klw b'jumpe ngn si mastura tu bisness je lah yg dia pokpek2, pasal ank2, psl masa depan, pastu psl nk b'jln bwk ank2 b'cuti, klw contack je mesti "k lin next kite nk bwk ank2 g mana lg ek". Dengan skot2 ladies aku yg lain pon kami b'kwn baik cuma x lah seakrab 2 org ni... :)

Ini pakatan mastura ngn hubby... :)

Sahabat selamanya...

Birthday present fm k.mila

Pic mggu lps masa celebrate my birthday...tq my friends, luv u all...smoga persahabatan kite b'kekalan...InsyaAllah...
Lps je celebrate, ptg tu push off ke kl ngn mas, hubby lak bg green light utk aku bwk ank2 g PD ngn mas, hubby cuti gak tp dia nk main golf kt damai..ari jumaat baru hubby dtg then bwk ank2 ke genting..kebetulan hubby mastura kena g LIMA. 1st time g holiday ngn ank2 je..rasa cam x best je hubby x join, lexis PD memg best coz ade swimming pool dlm blk so ank2 memg happy sgt lah...hubby pon ckp nanti kena bwk dia lak g situ...kena kumpul duit dulu la, hihii...meh nk buh pic holiday last week..

5 sahabat...


Turn ibu2 pulak berendam...

Tak puas mndi dlm bilik, dtg sini pulak..

suasana yg damai disini...

Ok itu je nk story mory...draf punye la lama, baru arini nk post...sabor je lah! Hehee..


Sunday, 14 April 2013

Swedish Meatball Ala2 Ikea..

Assalamualaikum...

1st trial swedish meatball td...ye lah kan klw nk mkn meatball yg kt ikea tu ngn ank2 nk hangkut then nk que kemain pnjg lg, memg tdk lah! Bleh la setakat nk buat mkn seniri, klw hubby n ank2 smpai berjilat gravy meatball tu kira sedap la kot kannn...ngeee..
Actually meatball tu beli yg ready made je yg dlm kotak brand marina tu je...nk buat gravy tu yg mkn masa skit, tp klw dh prepare bahan2 kejap je nk masaknye.. :)


Taraaa...Asparagus pon hado..

Aku amek resepi kt internet je, then ubahsuai skit2...klw ikut resepi dlm internet tu gravy tu utk mkn 5 org kot, banyak...ade aku simpan baki nye dlm freezer esok2 leh mkn lg...ank2 x mkn meatball tp mkn fries cicah ngn gravy yg agak nyummy... :)
Ok itu saja..esok kerja, mau tdo sudaa aku bahh...ngeee..

Saturday, 13 April 2013

Screen vs Mama-R

Mood bengang tahap dewa ni...nape laaa...
Nape nape nape???
Screen note II aku pecah! huwaaaa...
Biasa la screen pecah pon nangeh, ade x nangeh beb brg aku syg, dlm masa yg sama bengang pon ade...nape brg yg ade ngn aku asyik nk pecah je...memg aku x faham laaa...
1st dulu BB pecah screen, pastu ipad lak, ni dah note II aku lak...tension nye la haiii...bukan nye murah nk tukar screen, try tanye kt tesco dia nk smpai 800. Baik tambah skit lg beli baru! Urghhhh...
Tp still bleh pkai sebab x seteruk BB n ipad dulu, screen smpai jd serbuk, bayangkan lah! Baru mggu lps belek2 note II pink, smlm ko protest ngn aku ye..bukan aku nk beli pon aku tgk aje pon...hmmmm...kuciwaaa tau!

Sent from Yahoo! Mail on Android

Thursday, 11 April 2013

Berita Tergempar!!

Kihkihkihhh...saje je kasi gempak skit dh jarang nk update kt sini, agak bz...kononnye, padahal malas...huhuu...
Wah...wahh...besornye nama terpampang di NST arini ek...tahniah...tahniah sayang... :)
Lama nye baru nk masuk NST padahal dpt hole in one tu bln lps lg...tp x kisah la kannn...bleh klik link kt sini...hihiii...

http://www.nst.com.my/streets/northern/golf-rizalman-scores-an-ace-1.252709

Dalam seminggu 3 ke 4 kali hubby akan g main golf di Damai Laut, klw g main weeknd waktu pagi, so tghari dh ade kt umah...pegi main hari2 pon xpe hihii... janji waktu mlm ade depan mata aku, ade kt rumah ngn anak2, dr dia g snuker or pegi main futsal ngn kengkwn pastu melencong g karoke ke hape, melepak ngn kengkwn 3 4pg baru nk blk, memg aku x berkenan la kann...so far yg aku x berkenan tu kebetulan bukan hobi dia so xde la aku pon peninggg...ngeh2...mungkin kwn2 @ skot hubby dh agak berumur lingkungan 34-36thn dimana masing2 lebih kpd family type n kengkwn hubby pon yg jenis kaki golf,so golf aje lah aktivitinye...
Mudah mudahan biarlah b'panjangan n sampai bila2 camtu, jgn lah hati nye berubah kpd perkara yg aku x suka, In Syaa Allah...
Oh ya dh bln 4, tp aku skali pon lom turun padang lg thn ni...last main aritu kt. tawau hujung thn lps, memg worse giler ar kan...hmmm...nk try set flight esok coz CO kasi off sempena lawatan Tengku Mahkota Kelantan ptg td...mudah mudahan b'jaya la ptg sok nk swing, jgn ke laut udah ler swing esok ye...huhuuu...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 27 March 2013

Entry di hari lahir...



Assalamualaikum...
Anybody here?? Fuhfuhfuhfuhhh...cobweb dh bertenggek lah! Hihiii...abaikan!
Alhamdulillah...26 mac smlm b'tambah lg usia mama-r yg ke ke ke?? Ke 31 lah...x yah nk sorok sgtt la kott umur tuu..huhuhuu...hmmm..dah 31 dah kan, cepat tul masa b'lalu setiap thn. Tup2 dh 31 dah umur ku...syukur masih ade orang2 tersayang disekeliling yg sentiasa menceriakan hidup ku hinggakan tak terasa masa berlalu begitu pantas, dah x terasa sakit bersalin cemana ek sebab ank2 aku dah besar, kakak ruhil pon dah 5 thn, riezaril 3 thn bln julai nanti...cepat kan mereka membesar...bila teringat ape yg aku ade skarang dgn ape yg telah aku lalui dulu bleh berlinang air mata..aku dh b'susah susah dulu, memang Allah itu terlalu adil memberikan kami kesenangan di kemudian nye..aku bukan lah dtg dr keluarga yg senang, mak lah ibu dan abah kami  sejak thn 1985, ketika usia muda 36 thn mak lah yg bertungkus lumus menyara kami 6 beradik ketika itu abg dan kakak2 aku masih b'sekolah...mak terpaksa jual moto, keta, tanah arwah abah utk bg kakak2 n abg aku bersekolah..mujur lah arwah abah b'jimat, masa hayat nye beli tanah dan rumah, so bila abah dh xde sekurang2 nye ade la rumah dn dusun buah yg ditgglkn utk ank2 dn sekarang cucu2 pon dpt merasa hasil dusun tokwan diorg, itu je yg mak x jual...aku x ingt pon masa abah meninggal dulu tp bila aku dah besar baru la mak citer...hmmm..peritnye mak aku dulu nk besarkn kami dgn pencen arwah abah yg pd masa tu berapa la sgt nilai nye, skarang ni pencen pon dh semakin tggi memg kekadang 3 4 bln skali bru mak kuarkn duit pencen arwah abah tuu...skarang masa ank2 utk menyara mak.. :)
bila tgk iklan kt tv yg mak seorg budak lelaki naik beskal carry budak tu di blakang, antar ke skolah then bila beskal nye langgar lopak peha budak tu tersepit, bila mak dia amek blk skolah, mak dia dah balutkn dgn kain...camtu la lebih kurang, tgk lah iklan tu nanti... :) bila tgk iklan tu sama b'laku keadaan camtu dgn aku dulu, mak dulu pon balutkn dgn kain di bhgn tempat duduk beskal di blakang sebab peha aku selalu tersepit bila beskal tu terhentak langgar lopak. Mak akn hantar dan ambil aku dr skolah msa aku skolah rendah. Aku rasa org yg buat iklan tu seakan pernah merasa situasi camtu masa dia kecik2 dulu...kredit pd org yg buat iklan tu, memg sebak setiap kali aku t'lihat iklan tu...
Klw nk dikenangkan zaman2 susah dulu memg air mata ni laju je mengalir tp anggap lah sbgai ujian Allah...klw kite rasa kite susah, ade org lebih susah lg dr kite...Allah je yg dpt membalas pengorbanan dn keperitan mak membesarkan kami, ape yg kami bg skarg belum cukup dpt membalas segala pengorbanan mak...smoga mak diberi kesihatan yg baik dan sentiasa dilindungi rahmat Nya. Mekasih mak lahirkan sy... :)






Friday, 8 March 2013

Redha...

Assalamualaikum....

Upt 7 mac 13

Belom pon sempat ku berkongsi kegembiraan disini, pg smlm 6 mac dh bleeding dan sangkaan ku tidak lah serious tp pegi klinik jugak lah utk kepastian...memg dah ditakdirkan belom ade rezeki kami... :( 
Usia kandungan 6minggu tpi baru aku tergerak hati nk test seniri 7 hbln sebab cik moon x dtg sepanjang feb, tp kdg2 aku slumber je sebab dh lali ngn cik moon yg x teratur ketibaannye, klw ikut sejarah pregnt kt ruhil dulu pon 2 bln++ bru tahu sebabnye cik moon yg x teratur then x bleh lgsung bau leather seat, bila dh rasa pelik2 camtu baru lah nk check kan...Tp kali ni tanda2 lain berat aku naik 5kg, terasa sgt badan dh kembang, bila sarung jeans perut mengelebeh, ouchhh! selera mkn jgn ckp lah, sentiasa rasa nk mkn n lapar je memanjg, rupanye mkn utk 2 org, patut la teringin nk mkn sukun goreng aritu, tp x jumpe...klw prgnt xdenye aku nk control mkn...mkn je ape yg rasa nk mkn sebab tu ank2 aku kuar sumanye semangat,huhuu...time prgnt kt zariel mencabar sgt aku rasa bila berat mencecah 68kg mana x nye stok cheese cake secret receipi x putus kt umah, memg badan pon sedap mcm cheese cake jugak lah kan...hohohoo...memg berendam air mata la nk dptkn 47kg smula, aku memg particular psl weight or BMI, sebab aku rasa x comel bila pkai uniform xde cutting...ngeh ngehh...org lain aku x tahu la kan merungut seniri ke x bila tgk weight lps bersalin...klw aku sanggup kerat jeans bila peha x lepas...hahaa jgn ikut style makcik ye, time tu tgh stress..kuikuii..
Bila tahu je positif aritu fikiran aku ni dah berlegar legar memikirkan utk next R, i mean nama utk baby la coz im really excited, memandangkn riezaril pon dah 3 thn this year...target by umur 35 ank2 dh besar x yah sebok2 nk beranak lg dah..hihiii...
Ok la..cukup la untuk entry kali ni...baru perasan bln feb ade 2 entry je yg sempat singgah kt sini, malas rupanye berbadan dua...hiksss...

Damn true!!

Thursday, 14 February 2013

Owh..Ibu Mertua Ku!


Haaa..ibu mertuaku bukan seperti kasim selamat ye, tetiap kali klw blk kg mesti x blk dgn bonet kosong...hiksss

Bawang siap kopek yg x tahan tu agagaaa...ko hade??

Ayam kg sekor, kelapa 2 biji, betik, cili api, limau kasturi & pucuk ubi. Bila masa nye sy nk masak suma nih..smpai manjung ari selasa, rabu keje then mlm lak ade farewell dinner, arini dah sehari suntuk di kl, kuar umah kul 4.30 am, now dh kul 7 pm still kt kl..esok pg keje cam biasa then ptg esok nk blk taiping, harus lah bungkus smula masukkn dlm bonet, masak je kt tepeng..senang citer! Huhuuu...itu seb baik xde pisang setandan, setandan ye bukan seikat, ubi kayu seguni, bila sy ckp "bnyak sgt" kang mak balas bg jiran2 sebelah..hoh! Kelapa tu bila sy ckp "kt umah xde mesin kelapa mak" mak ckp antar je kt kedai linnn..."baekkk mak!" jenuh sy pusinggg...hohohoo...

Aktiviti pepagi di umah MIL...

Cuak jugak la kannn...

Lepas solat subuh, sorg2 ank menantu & cucu kena ngaji sambil mak pegang rotan pnjg...hadeiii ade x cuak?? ni hubby la yg snap pic nih, turn dia dh lps..bukan dia nk teman sy kt sblh, lari selamatkn diri..sabor je lah! Actually MIL memg ngajar ngaji budak2 kt kg tu..so ank2 suma klw blk cuti memg kena ngaji depan MIL...memg xde masalah nk ngaji tp bila depan MIL mula la gabra semacam..ngehhh...
Ape pon dia lah ibu mertuaku dunia akhirat...x semua MIL mcm mak, lin bertuah dpt MIL cam mak!! :)