Friday, 28 September 2012

Bajet Yg Realistik Bombastik!

Makcik happy sesgt nih! Ye la baru dgr bajet di bentangkan ptg td kan....ade ke yg frust menonggeng dgr bajet? Нёнё☺☺нёнё☺☺ xde kan...kan....ape pon alhamdulillah....rezeki anak2 kite, rezeki suami, rezeki isteri, rezeki boyfriend, girlfriend, ahaksss! Yg boyfriend tu mesti la share2 skit ngn girlfriend dia kan....atleast blanja mkn ke....ngeeee
Paling best bajet thn 2013 mesti la seluruh warga ATM mcm makcik ni....Military special incentive beb! Nmpak 200 tu nilai nye kecik tp bila d'tambah ngn elaun2 yg sedia ade...wow! Siapa bilang gadis tentera tak menawan?? Gaji nye lumayan! Нёнё☺☺нёнё☺☺...stop merapu meraban okeh! Lps la duit facial n body treatment bln2....best...bestttt....
Bajet 2013 merupakan manifestasi Janji Ditepati atas kepercayaan rakyat selama 55 tahun. Cuba lah jd rakyat yg tahu b'syukur jgn ko x dpt menyambung or da berenti dr menjadi kakitangan kerajaan sonoknye menghentam bajet 2013 dlm fb kan....bak sini lah insentif one off yg ko dpt tu kt aku nk wat blanja karoke! Hahahaaa....ko bedal jugak kan! Hmmmm...mcm2 ragam la manusia ni...

Point2 kt bwh ni yg b'kaitan ngn makcik je tau...suke...sukeee sgttt...ade yg nk joint happy ngn makcik takkk? Huhuuu....

- Pencen pesara akan diselaras pencen minimum dinaik 820 ringgit.
*Pencen mak pon naik wooo! 4 bln skali je pon amek pencen, kayo makcik nih!*

- Bayaran proses pasport dikurang 50% untuk warga emas dan kanak-kanak. *Oh bagosss! Cam tau2 je nk wat passport utk ank2*

- Angkatan Tentera Malaysia tingkat peluang kenaikan pangkat secara time-based 8 tahun. 107 juta.

- Bayaran insentif khas RM200 sebulan untuk ATM.

- Elaun Khidmat Bertugas 7.80 sejam anggota biasa anggota simpanan.

- Anggota bersara awal diberi RM1000 one-off.

- Skim Pelindungan Insuran Berkelompok untuk tentera dan polis. Maksimum hingga 15,000.

- Bahagian Pinjaman Perumahan akan disusun semula. Panel bank komersial akan urus pinjaman perumahan.

- Wang Proses rumah penjawat awam hanya RM100.

Antara intipati dlm bajet ptg td, nk tahu secara menyeluruh bleh la dptkan newspaper esok....confirm 10 m/s citer psl bajet je...
Eh...PM td nampak makin hensem la b'baju hijau...hahaaa....tq Dato Sri.... :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 24 September 2012

SEGELINTIR isteri2 navy yg aku kurang respect...

Hmmm...meh la aku nk story skit pepagi nih...

Ikutkan malas je nk amek port tp semakin d'perhatikan, semakin menyampah lak dgn status2 di fb...

Come on la kak oiiii....memg lah skarg nih tgh latihan je tp ko jgn lah kepoh sgt update status psl operasi or latihan dlm navy nih....dgn slumber je jadi bahan fb ko pertahanan pangkalan ni eh? Bleh plak dok gtau kt fb "dah ops kuning, jap lg tu kuar signal merah, bla bla bla..." wah! ko ke yg draf signal tu?? Kami yg dok b'sengkang mata nih pon menunggu arahan, ko bleh sembang2 lak kt fb jd bahan! X kira la hubby ko citer ke hape tp perlu ke nk gtau kt kengkwn fb yg ko lah bini serba tahu lps ni nk jd ape....iskk...ni tentera kak oiiii...bukan pengakap skolah ye...

Seb baik aku ni x busuk hati report kt protela....patutnye sumbat ko dulu dlm cell...sebok sgt nk kepoh! Fb aku nih ade ramai jugak akak2 bakat wife LLP, xde sorg pon yg citer dlm fb psl latihan nih....wife2 officers pulak yg lebih2 meng update....klw perang btl2 x tau la cemana ek...meroyan kot dlm fb tu selamat kan laki dia....hahaaa...sabor je lah!

Sekian itu je nk tulih...peace!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 19 September 2012

Mimpi...

Assalamualaikum....

Ade sape2 tahu tak tentang petanda mimpi, mimpi ni dah 2 kali dtg dlm tdo sy, 1st dulu sebelum bln puasa, 2nd mimpi malam smlm, yg pelik nye sama je cam 1st dulu, sy mimpi gigi sy patah, tp yg menjadi kerisauan adalah patah lebih kurang 4 5 batang...dlm mimpi sy tu sy t'paksa ketap bibir agar gigi sy x jatuh, sebab gigi tu mudah sgt t'jatuh...klw ikutkan gigi kite kan kuat, isk...mimpi memg la mainan tdo, tp cara mimpi tu membuatkn sy risau pulak...ade sesape yg bleh share ngn sy??

Sent from my iPad....

Saturday, 15 September 2012

Janji Ditepati...mekaseh ya!

Break jap....Sedang merasmikan driver taylormade burner pemberian incik hubby....huh! Driver org bg memg sodap....hikhikhik....
Dah lama x tukar driver....ade kot 5 thn. Hubby ckp "klw game dah mantap dpt lebih dr 3 par, pa bg driver baru". Jd selagi x dpt selagi tu lah aku tuntut, coz 2 mggu lps main kt kota kemuning dpt 4 par...biasa lah aku nk kena sogok dulu baru leh main ok....hahaaa....now dah kul 1 pg still kt driving range sunway, hubby ni x penat ke ek....dr smpai kl ptg td, ni x g umah akak aku lg we all trus je ke range test drive driver baru...huhuuu....tp mata makcik da ngantuk, nk swing pon da x larat....jom la kite blk....penatttt!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 13 September 2012

Sy Yg Semakin Kuruih...

Smlm kuar signal utk sy submit BMI terkini n laporan prestasi utk pengesahan pangkat sebenar, makcik ni masih pemangku lg ok! So ptg smlm g la HAT buat pemeriksaan BMI coz CO seniri yg nk antor laporan prestasi sy ke MTL arini, baik x CO sy? Baik kan kan....нёнё☺☺нёнё☺☺

Ingatkan lps raya ni confirm berat naik tp isk isk isk....t'kezutttt makcik! Berat dah tggal 48kg....memandangkan x brape nk p'caya, "koperal, sy nk timbg skali lg...btl ke ni?" Betul la pn...penimbang digital ni...setelah 2 kali, akur lah sy yg weight dah tggal 48kg....makcik suke!!! Dah lama stop acai berry ingtkan naik blk....tp permintaan acai berry pas raya ni, alahaiii x menang tgn! Baru je 2 ari lps habes 30 botol, ni dah b'susun order. Best je rasa tgk kwn2 kuruih sama cam makcik...ahakss! Pg td stok baru sampai, kang tghari nk distribute trus, sabor yea akak2 bakat! x yah blk umah arini kan jumaat, kang blk membuta je....☺

Tp rasa cam badan dah kembang je lps raya, asyik open house memanjang...pulak tu lately ni kuat mkn + b'selera je bila tgk makanan....ke ade isi? Ha'ah isi perut! Hahaa....tp ok la kan mkn mkn mkn berat x naik....leh la mkn lagik...hohohoo....skarg ni sy dah x de geng nk kuar g mkn cam selalu...dah xde org nk ajak sy g McD, xde org nk ajak sy g capri, kopitiam, old town bagai, bff sy dh pindah dok kl...huwaaaa! X best nye dah xde geng nk mkn mkn mkn lagik....McD pon baru skali je g mkn since start posa aritu....mana la x kuruih skarg ni...rindu nye kt bff sy, rindu nk g mkn ngn dia....rindu nk citer prob sy kt dia...rindu nk nangeh2 ngn dia....terasa btl dia xde kt sini smpai kn berat dh tggal 48kg je...huk huk huk....dah la x mao citer dah, sy sebak tingat kt dia! :(

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 11 September 2012

Entry Spontan!

اَلْحَمْدُلِلّه
Pepagi td dpt panggilan yg menyatakan simpanan ku selama hampir 10 thn dah bleh kuarkan & bleh dtg amek cek....rasa happy la kan dpt duit...tak kan la sedey pulak...something wrong! Heheee...eh kejap pulak prosesnye kata aritu 6 bln baru dpt, ni baru sbln....actually aku kuarkan simpanan yg aku potong bln2 dr gaji, klw ikutkan pencen nanti baru leh kuarkan tp aku kuar trus dr menjadi ahli, sebab aku nk menyimpan kt LTAT yg lebih memberi keuntungan kpd aku utk jangka masa panjang....sakit skit la lps ni bln2 sebab jumlah potongan tinggi, biar lah b'sakit2 dahulu b'senang senang kemudian....hahaaa...andai aku x sempat nk merasa simpanan hari tua nanti, waris confirm lah hubby tersayang...amek la duit simpanan tu buat kawen baru, нёнё☺☺нёнё☺☺ tp yg penting carik yg baik & sanggup nk jaga anak2 tau + yg pandai main golf seperti sy, wajib tu...Hohohooo....*horlicksss*

Lantak laa org nk kata sy ni show off ke hape....memg kt sini aje lah medium yg sy bleh luahkan...sila tgk kat front page sy, awal2 pembabitan sy dlm dunia blog sy dah mention *having this blog for sharing my activities & my happiness* so t'pulang lah anda utk menilai sy...yes! Mulut tempayan bleh lah sy tutup tp mulut manusia sy x mampu....kt fb sy x brape nk update status sgt...kt sini terhad kpd followers sy je...ade la yg cuba intai2 kehidupan harian sy....tp sy x kesah pon, for me x menjadi kudis pon....malah sy suka sebab org tu still INGIN TAHU ape aktiviti sy n story morie entry sy....fb sy pon suma org leh tgk...sy x private kan pon! wlpon sy x amek port sgt sape yg buka page blog sy....tp sy tahu dia baca entry sy sebab bila sesekali sy melawat ke blog nye * ye sy ngaku sy baca blog awak* seperti membalas2 entry pulak...cth nya, bila sy buat entry mengenai perfume ke, pastu kuar pulak entry perfume dr dia, klw entry sy mengenai skool ruhil, then pastu kuar lah entry bagus ke x bagus skool anak sy tu.....tp series sy x suke nk amek port sgt isu2 tu, bg sy yg elok sy amek jadikan pengajaran, entry2 yg x elok seniri mau ingat lah! Sebab bg sy biar lah sy nk antar skool mana pon utk anak sy, sebab bg sy skool tu bagus, klw x bagus xde lah kwn2 recommend kt skool tu....klw x bagus, xde lah ank sy dah pandai speaking english pd umur nya 4 thn, tahu huruf2 consonant, dah mengenali bentuk, oval, triangle, square,rectangles etc. Bagi kite itu kacang je...tp pd umur2 sebaya itu kite lebeh teruja klw anak2 kite tahu pd usianya 3 4 thn....sampai sekarang sy masih bangga ruhil boleh membaca doa mkn dan doa iftar pd usia 2 thn 4 bln, surah alfatihah & surah 4 Qul di usia 3 thn 6 bln....bleh cari kt youtube klw nk tgk, sebab sy bukan sembang kosong nk bangga tak tentu pasal, tp sebab sy pikir benda bagus utk share & I'm happy for that...tp masih awal utk sy menilai ruhil kerana masih panjg lg p'jalanan pembelajaran dia....so far itu lah p'kembangan nya skarg....
so sy x kisah la org nk menilai cemana....terpulang! Sy suka org yang jeles dgn sy...tp jeles yg berfaedah la ye....sebab nye klw org jeles maka dia akan berusaha ke arah itu....tp jgn la jeles dgn ape yg sy ade...itu rezeki yg Allah bagi utk keluarga sy wlpon x kaya raya tp bersyukur dgn apa yg ada sekarg....jeles la pd yg boleh mendatangkan hasil pd anda....ececeh....Peace! Sy pon tgh jeles dgn kengkwn sy yg sambung belajar....bila la mood study nk dtg ni...bila t'fikir riezaril yg sgt aktif tu memg malas je nk study blk....alasan! hmmmm...
B'balik pd story yg sy nk tuleh la ek....baru je smlm mengeluh kt hubby, ujian betul lps2 raya ni...sebab mcm2 berlaku, 1st week blk dari cuti raya, kena tukar 2 biji tayar sebab tayar belakang langsung dah x bleh guna bocor dan botak...klw bleh pkai memg tggu lah smpai dpt gaji bln ni....2nd, aircond bilik lak rosak, gas habes...tp mahal nye smpai 140 btl ke rate tu takat buh gas je? Sy x tahu sebab aircond tu so far x penah ade prob, present masa kami kawen dulu, unit p'tama yg sy b'khidmat semasa di Kd Malaya..
Smlm pulak keta satria break down masa hubby nk antar zariel umah pengasuh, antar repair melayang 350 hengget kt satria yg bnyak jasa kt kami tu....seb baik jugak ade saki baki duit raya, sebab dah asing incase emergency. Tp arini d'sebalik rungutan sy smlm, pg td terima panggilan dr akak manis suh dtg amek cek....gulpp! Lega....tgh mcm2 sgt yg rosak lps raya nih....alhamdulillah...moral of the story, jgn dok raya sakan x hengat nk menyimpan....нёнё☺☺нёнё☺☺. Sekian entry spontan yg ingat dalam pala trus tuleh....sebab tu b'campur aduk skit....tuleh je ape yg t'lintas....ngeeee ~


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 6 September 2012

~

Seandainya anda tak mampu nak gembirakan orang lain, jangan lah pula anda menambah dukanya...

Itu je yang sy nk tulih....