Saturday, 28 July 2012

Pabila b'kumpul adek beradek...

Now dah kul 2 pagi...rancak b'borak lg, riuh gamat perumahan pegawai kanan PDRM Desa Aman, Bangsar. Mesti jiran sebelah menyebelah umah kakak aku nih ingat ade kenuri, huhuuu...mana x nye, ade lebih kurg 40 org dlm umah ni, 4 family kakak & abg + anak2, + 2 family sepupu, + 8 org kwn2 ank sedara aku yg program mencari ramli tu, dia hangkut kwn2 dr sekolah bukit jalil dtg tdo sini...

Skali skala jumpa, mau sampai ke sahur pon x abes b'borak...awal2 td nk b'borak suma pakat g solat terawih, kul 11 baru nk start gebang, harus lah x payah tdo trus je sahur karang...cite psl raya lah, turn beraya thn ni kt mana lah, kuih raya, baju raya, suma pasal raya raya raya....нёнё☺☺нёнё☺☺. Tak lalu dah aku nk join, mato den ni ha da x larat nk angkat...nk zassss!!!!

Wokeh, selamat b'sahur bg yg tgh b'sahur...huhuuu...tdo dulu kang lg 2 jam nk bangun sahur lak...
Nanite!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 25 July 2012

Orang Gomen dpt Bonus! اَلْحَمْدُلِلّه ....

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju membayar bonus raya 2012 setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju memberi Bayaran Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.

Bayaran bonus penjawat awam 2012 itu akan dibuat pada 9 Ogos ini, katanya dalam kenyataan di sini. Pemberian bonus dan bayaran khas itu akan memanfaatkan seramai 1.27 juta penjawat awam persekutuan dan 657,000 pesara kerajaan.

Najib berkata pemberian bonus raya dan bayaran khas kewangan itu dibuat berdasarkan kedudukan dan kemampuan kewangan kerajaan.

Beliau berkata bayaran bonus itu akan melibatkan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2.2 bilion. 

Najib berkata pemberian bonus raya 2012 dan bayaran khas itu merupakan penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam dan pesara kerajaan.

"Kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajikan penjawat awam dan para pesara kerajaan," katanya.

Beliau berharap langkah itu dapat membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Najib berkata pembayaran bonus kepada penjawat awam itu bagi menghargai sumbangan dan dedikasi mereka dalam melaksanakan program pembangunan negara. – Bernama


Mama-r berkata : Yabedabeduuuu! Mekaseh PM bg duit raya...rezeki utk anak2 wlpon p'siapan raya anak2 dah siap 70%, bonus incik hubby leh ler beli baju raya makcik, baju raya dah ade, baju jln2 je lom ade....bonus sy, sy punya, bonus hubby pon sy punye jugak...*eh silap ek* sorry dear! нёнё☺☺нёнё☺☺


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 22 July 2012

Meriahnye awal ramadhan di kg...

Home sweet home! Baru sampai dr taiping, lps solat mghrib td gerak blk ke lumut, smlm 1 ramadan sahur di umah then tgahari pick up incik hubby kt damai laut, hubby ade klas golf...klw hubby xde klas golf dah blk taiping ari jumaat lg coz CO aku bg "makemen". Tp t'paksa la tggu hubby habes klas hari sabtu, seb baik last day smlm, sian jugak ler klw bln2 posa ade klas, arahan CN follow aje lah kan...diorg projek golf utk inter service lps raya nih, mudah2an dpt lah hubby mewakili navy lg thn ni...اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ

So smlm & arini dapat lah menyambut awal ramadan ngn b'buka b'sama kakak2 n abg2 aku, yg dr kl pon ade blk jugak..meriah ngn ank2 yg 1st time b'puasa, gelagat2 diorg time b'buke, teringat zaman kanak2 aku dulu, air mesti da ready siap2 n masing2 dah pegang air memasing...нёнё☺☺нёнё☺☺ memg kelakar lah kan zaman kanak2 klw d'ingat2kan...tu x cite tragedi main bunga api lagik...nanti ler next time sambung...ngantuk sgt da ni, esok nk koje...oh ya! Bln posa nih blk awal dr hari2 biasa...yeeaaayyy... ☺Ķªª¥ bye...السَّلاَمُعَلَيْكُمْوَرَحْمَةُاللهِوَبَرَكَاتُه


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Makcik lupooo!

Abg polis jgn saman sy yea...huhuuu ~

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 20 July 2012

Salam Ramadhan Al-Mubarak...

السَّلاَمُعَلَيْكُمْوَرَحْمَةُاللهِوَبَرَكَاتُه

Saya mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak, semoga segala amalan di bulan yg penuh keberkatan ini akan mendapat rahmat dan kekuatan dari Nya...Amin....
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 19 July 2012

Celebrate Riezaril Besday..

Di lahirkan pd 19 Jul 10 di Sabah Medical Centre jam 3.15 pg, seberat 3.9kg & tggi 53cm. Happy besday my little hero! Yeaahhh Riezaril Hariz is 2. Mlm ni aku ada tahlil di PK, selesai je rushing lak celebrate berday riezaril sebab dah plan awal ngn hubby n bff...

Ooowh! Cam baru smlm je check in SMC, cepat masa b'lalu...sedar2 arini dah 2 thn ank mama, sebab aku dah x ingat cemana sakit b'salin, kepayahan membesarkan riezaril ketika umur nye 2 bln, hampir 3 mggu tdk mahu menyusu di mana waktu mlm nya menangis nangis, ngn mama pon menangis skali sebab x sanggup nk tgk awak lapar, hanye air masak je yg awak minum, now smpai 2 kali bgn mlm2 nk susu, mama x kesah pon janji riezaril sehat.

Smoga anak mama Riezaril Hariz menjadi anak yg soleh, d'lindungi & d'berkati kehidupannye, menjadi anak yg taat, anak yg bijak dan peroleh kejayaan dunia & akhirat...Amin...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 15 July 2012

Ku yakin pada Mu...

Kadang-kadang Allah swt sembunyikan matahari dan DIA datangkan petir dan kilat...

Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya sinar dan kedamaian...

Rupa-rupanya Allah swt nak hadiahkan kita pelangi yang indah...☺
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

New hair cut..

Huhuu...boring nih sebenarnye...dari kul 12.30 td aku smpai, now x siap2 lg dah kul 4...mama-r b'wajah baru, ahaksss! gud bye long hair...actually smlm lg dah potg pendek, incik hubby ckp cam budak skolah tomei2...aiseh! Malu i tau...hahahaaa..sape lg nk puji kan...klw x hubby seniri...seb baik incik hubby singgah kt saloon nih blk dr main golf...siap menang beliau gtau td...dah sangap brape kali dah ni x siap2 lagik...hubby aku ni memg x leh aku kuar sendirian mesti dia ngekor...dia risau aku kena ngorat...нёнё☺☺нёнё☺☺ lawak la u dear! arini dtg wat rebonding & treatment kulit kpala, coz rambut aku suke gugur...so aku potg kan pendek aje...sonang!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 14 July 2012

Entry di subuh hari...

Sesungguhnya aku b'syukur kpd Mu dgn apa yg aku ada sekarang...kehidupan yg b'sederhana, keluarga yg sgt bahagia, suami yg penyayang, tidak mengabaikan kami, suami yg bukan mencari keseronokkan di luar sana sehingga 3 4 pg, itu lah yg sentiasa aku doakan agar beliau tdk berubah hati supaya tdk t'jebak dgn p'kara2 yg mungkar. Biar org d'luar sana m'caci @ memandang serong sesungguhnya Engkau lah yg mengetahui...syukur aku tdk pandai mencaci maki org2 yg menyakiti, biar lah dia saja yg punyai sikap begitu, kerana mak bapak aku bukan lah seperti itu dan mereka juga tdk mengajar aku memaki hamun org...jauhi lah aku sekeluarga dr p'kara sebegitu rupa...

smoga Kau berikan kehidupan kami b'tambah baik d'hari2 mendatang...Amin...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 12 July 2012

Sinonim nye careless ngn aku!

Aku ni rasanye dah sinonim sgt dgn careless...aku pon x tahu lah aku ni pelupa or cuai...tp aku rasa aku ni memg cuai, bnyak p'kara2 yg dah b'laku dr sikap kecuaian aku seniri, itu memg aku akui...tu bbm hubby bg pg2 td...mlm td aku g opis sebab tgh bz mggu audit pengurusan, so blk dlm kul 11, biasanye klw aku blk lewat sgt 2 3 pg aku akn call hubby suh hubby tggu kt gate...takut gak blk pepagi ade penyamun follow aku ke kan...mlm td tu x lewt sgt, xde la dia tggu kt gate, aku berani lg time2 camtu. Dah tutup gate n dah kunci satria, bukak pintu ngn labtop n pegang kotak acai berry lg...maka aku t'tggal kunci umah+kunci keta skali kt tombol pintu n tekan lock dr dalam then naik ats...pg td hubby kuar dulu nk g keje aku still kt ats tgh siap2 kan ruhil nk ke school, dpt la perlian utk b'fast pg td...huhuuu...ni bukan kali p'tama b'laku, dah 2 3 kali aku tggal kunci umah kt tombol pintu. Ade beberapa lg la incident2 yg penah b'laku antara nye...

Year 2004 aku bwk keta satria senior aku maam faridah g beli lunch n aku bwk ank dia skali danish yg masa tu umur 2 thn klw x silap aku, then aku kuar g beli mknan...aku park btl2 depan kedai, aku budget kejap je nk bungkus lauk je sambil mata aku p'hatikan dia dlm keta kot2 nangeh ke...tp danish ok je dok dlm keta, nmpak dia main2 wiper, bila aku dtg ke keta setelah selesai bungkus lauk, bukak pintu x leh trus aku panic sebab sah2 lah danish dh main lock satria tu. Seb baik hp dlm poket trus call boypren aka hubby aku, takut nk call maam faridah kang kena marah, tp dia ni sempoi punye org, susah nk marah, aku suh hubby aku call maam faridah mntak spare key...20 mint kendian hubby dtg bwk kunci, bebel2 skit then settle, b'jaya lah aku bwk danish blk kt mama dia ngn selamat...

Masa dok kt sabah dulu, masak roti canai ready made hubby nk mkn time tu dah kul 11 mlm, angkat roti canai tp api aku kecikkan...lupa nk tutup smpai esok pg mak masuk dapur nk bersihkan kuali tu, slumber la beliau pegang, t'pelanting kuali tu sebab panas...aku pon kuar la dr dlm bilik nk tanye nape...x sempat nk tnye mak ckp "mama x tutup api masak mlm td?" huh t'kejut aku, "laaa ye ke?". Jwpn standard!

Kunci honda tinggal dlm bonet masa kt kl year 2009. Amek brg dlm bonet then ngn kunci skali aku tggalkn dlm bonet, keta accord tu 1 je yg aku rasa x bagus nye nk bukak bonet guna remote, so x perlu la bukak keta kan...haishh..serba salah giler nk gtau kt incik hubby time tu...nk x nk kena gtau gak la...hubby try jugak usaha utk bukak tgkap, habes t'kopak getah yg kt pintu tu, still x leh da sejam try bukak, call honda stiawan mintak advise diorg...honda tolg call kan ade sorg cina nih kt kl memg keje dia selesaikn kes2 cam haku nih la kan...so dia dtg buat 5 minit je dgn x rosakkan ape2 kt keta tu, then dapat blk la key yg dok kt bonet td tu, t'pegun gak aku tgk...dlm hati aku kata " klw cina ni nk rompak keta org dlm masa 3 mnt je dia buat" hebat!

2009 jugak kunci honda hilang kt opis...aku x sure la org nk pedajal kan aku ke hape...kunci tu aku letak kan kejap kt quater master, then aku ade both watches, ade kot dlm 45 minit. Habes both watches trus masuk opis, selang stgh jam pastu baru tingat, b'gegas aku ke qm nk amek kunci tu, malangnye kunci tu xde...habes laci2 yg ade kt situ aku selongkar still x jumpe...memg ade yg khianat amek kunci keta aku, padahal aku letak kt qm mustahil bleh ilang klw xde org yg amek...member2 opis aku tolg carikan pon x jumpe, t'paksa la kwn aku antar blk umh g amek spare key, time tu hubby kt france lg...xde la beliau bising sebab kunci tu hilang, just dia suh g honda buat kunci 1 lg in case spare key td tu ilang ke nanti lg susah xde kunci pendua...bila kunci tu x d'jumpai maka bnyak lah keje aku, sebab nye selain kunci keta, ade kunci umah n gate skali kt situ...nk masuk umah amek spare key t'paksa la pecahkan tombol bagai, huh dugaan btl! Nk kena tukar kunci gate suma...mana la tau kan ade org nk amek kesempatan hubby aku xde nk ceroboh umah aku ke...sebab kunci serongkol suma skali ade kt kunci keta tu...maka ptg tu juga tukar kunci2 mangga yg baru...tu baru pening ngn kunci umah, nk settle kan kunci honda lak 1 hal, ptg tu jugak bwk keta ke honda stiawan, sblm tu aku da call tnye honda cemana klw kunci hilang...honda suh bwk keta tu kt diorang aritu jugak, takut ade yg try nk curi ke hape kan..sejam gak ler tggu dia nk re set smula password or system ape ntah la kt keta tu aku pon x tau...nk wat kunci baru sbln pulak tu baru siap, cuma dia ckp jgn hilangkan spare key ni sebab klw hilang lg worse lah kan sementara kunci baru nk siap...melayang duit aku 1k++ buat kunci honda baru...seniri punye silap! Serik aku rasa bab2 kunci keta nih tau...

Thn 2010 aku blk cuti dr sabah, pinjam keta kak ngah, kakak kpd hubby. Keta camry model lama, so keta dia nk bukak kena guna kunci, manual. so aku yg last, dah kemas2 keta then kunci kt pintu aku x amek, tp memg aku ade pegang barg time tu, bila brg penuh kt tgn, maka x amek la kunci yg t'gantung d' pintu keta td d'sblh penumpang...ptg tu kak ngah nk kuar, dia tnye mana kunci keta? Puas cari dlm umah x jumpe, lgsung aku x hengat kunci tu ade kt keta...fade up dah cri x jumpe2, kak ngah pon amek ler spare key...dah smpai petrol station nk isi mnyak baru lah t'nampak baik punye kunci keta t'gantung kt pintu, tu pon sebab tgki mnyak d'sebelah kiri. Sis in law blk citer kt aku n hubby..."Awak lin...seb baik keta akak x hilang, kunci t'gantung kt pintu keta, akak nk isi mnyak td t'nampak...hubby pon seloroh "xpe kak ngah...klw hilang lin nk bg honda kt akak.." Trus aku sorry je la kt akak ipar aku...tp seb baik gak la keta dia x hilang, bayangkan dr tghari camtu la kami blk, smpai ke ptg kunci keta tu ade kt pintu keta, dgn parking appment tu punye ramai nye manusia, lebeh dr 10 blok kt appment sri melor tu...hadeiii memg bahaya tul la...

Penah masa kt sabah dulu ruhil t'kunci dlm bilik, masa tu umur dia baru nk masuk 2 thn, aku lak tgh pgnant kt riezaril....salah aku jugak biar dia main sorg2 dlm bilik, sebab aku penat blk dr opis, baring kt sofa sambil tgk tv aku suh dia pegi main dlm bilik yg penuh dgn toys dia...lama pastu aku dgr dia nangeh jerit pggil mama...tgk2 pintu dah t'kunci...panic punye pasal jahanam la tombol tu mak aku ketuk ngn hammer smpai t'bukak pintu tu..umah kerajaan lak tu...selamat mak aku dah jahanamkn nk selamatkn cucu dia...hehehee....hubby lak g main golf, citer kt hubby bila dia blk, nape x call dia, kunci bilik tu ade...masa tu lak baru pindah dok sabah mana la aku tau ade kunci...tombol tu x de mahal pon klw nk bandingkan nyawa ank aku kt dlm blk tu...

Tggal hand bag, wallet, ipad, labtop dlm keta pon dah bnyak kali buat camtu, aku rasa aku ni cam amek mudah la...hubby aku slalu bebel kat aku risiko dr perkara2 yg b'laku ni...masa hubby bebel tu masuk la kejap dlm pala otak aku nih...nanti 3 4 bln jd lg....sedang berusaha m'perbaiki ye incik hubby...нёнё☺☺нёнё☺☺.

Huhuuu...pnjang lebar aku ulas entry kali ni...smoga dpt aku jd kan pengajaran hari2 mendatang...chaiyokkk!☺

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 8 July 2012

Riuh gamat ngn si Alma Aqila Huda..

Budak tomei b'mulut tecik seperti di ats, buat julung2 kali nye dtg melawat acu di manjung nih...masuk aje ke dlm umah aku "Ya Allah bnyak nye menan" nmpak pulak playland ank2 aku, lg la dia suke...sambil menunjukkan aksi gelak tutup mulut dia...alma...alma...bechok tul la mulut awak yea...kwn2 kakak aku pggil dia anak jepun!

Smlm kak long aku dtg dr kl, sesat sampai ke lumut cari umh aku, sabor je lah! Last kakak aku ni dtg 5 thn lps time tu aku ank pon xde lg...mana x sesat! Diorg kan dok tengganu sblm ni, jarang2 blk perak. Alasan kakak aku dah lama x dtg umah aku sebab kata dia umah aku cam sauna, panasss....last dulu diaorg dtg sampai bukak pintu, tgkap smpai ke pg, tdo b'kemban yg aku x leh lupa tu...rumah teres memg panas lah aku rasa...time diorg dtg tu pulak, 2 mggu x ujan, memang b'bahang la umah ni...sejak2 tu kakak aku klw nk dtg mesti dia tnye "ko dah psg aircond lom?" Hampeh punyo kakak! Нёнё☺☺нёнё☺☺. Tp series panas klw dah lama sgt x ujan, b'bahang semacam...bilik aku ni klw xde aircond confirm ank2 tdo dlm basah lecun b'peluh2...utk menggalakkan family dtg ke umah aku, memg aku da pasg siap2 pindah blk dr sabah dulu, pasg kt hall n bilik, sian lak aku tgk tetamu tdo dlm kepanasan...

Ptg tu bwk family kak long aku g jln2 marina, plan nye nk tdo kt umah marina, ank2 memasing suma nk mandi swimmg pool, tp penuh lak coz x book awal2...next time lah yea...
Bila dah kumpul ramai2 isu meja mkn mesti jd p'bualan hangat..."alahaiii meja cu comel nye..." Anak beranak dia memg la x cukup, aku bentangkan tikar mkn je kt bwh...memg raya ni aku kena beli jugak meja mkn, nk arrange smula susun atur dlm umah tu...smoga aku rajin nk men' deko umah aku sblm raya nih...☺wheeeeeee ~

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 1 July 2012

Kaki Bola - Mencari Ramli @ Tv9



Korang pernah tgk segmen kaki bola - mencari ramli kat tv9 tak??? haaa...30 dari peserta ni adalah anak kakak aku Muhammad bin Muhammad Faudzi, sblm beliau t'pilih memasuki skolah sukan bukit jalil, dia adalah pemain bola sepak terengganu bwh 16 thn. Lebih kurg 10 tahun kakak aku b'hijrah ke kuala terengganu mengikut husband beliau seorang pegawai polis yg b'tugas di sana, sebab tu anak dia main utk negeri tengganu x main utk negeri perak yea...heheee...tapi bln lps baru je dapat transfer ke kl. Acu tiap2 mggu vote utk mamat, smoga t'pilih utk ke manchester soccer school yea... :)