Monday, 30 April 2012

Smoga aku tak malas sok pagi...

Plan sok pagi nk g mukul kt teluk intan, dah lama sgt set golf pinky aku tu dok bertapa kt bwh tangga...mesti dia majuk ngn aku dh lama x belai2 dia...huhuhuuu...really miss my taylormade driver beb!
Sok pg x perlu nk g pasar coz smlm dah beli lauk utk stok seminggu, nk bgn kul 6 sok pg siapkn b'fast, my sis n family dtg dr taiping ptg td...so xde masalah nk tinggal ank2 esok coz ruhil excited sesangat bila kazen dia dtg, tdo pon dgn diorang mlm ni...harapan agar aku x malas nk bgn seawal 6 pg...
☺Ķªª¥, kelopak mata den ni ha dah semcm beratnye...btw selamat hari pekerja!
Nanite...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 28 April 2012

Super duper tired!

Minggu yg penuh dgn aktiviti sempena sambutan navy day & farewell panglima....isnin pagi, kelam kabut mencari farewell gift utk datin smpai ke ptg baru settle, kul 3 ptg rehearsal utk perbarisan panglima, malam bbq farewell utk beliau, selasa hari sebenar parade, bangga jugak la kan satu2 nye ladies officers yg bwk kontinjen b'jalan lalu dgn megah nye d'hadapan panglima. Dpt pujian dr co kdp "suara power". Come on la kadet train...нёнё☺☺нёнё☺☺. Rabu, seharian di Pusat Pembangunan Wanita (PPW) utk persiapan meraikan ank2 yatim dan balu2, baru b'jinak2 dgn BAKAT, mcm2 perangai bleh tgk...tp amek je yg baik2, yg buruk2 tu jadikan sempadan...tp klw aktiviti sukan aku suke lah join bakat ni...happening!
Khamis, juga di PPW...mlm bwk ank2 n bff g lumut sempena mlm tradisi pesta laut lumut-pangkor...butik hijab izrah yg bff pertandingkan utk baju muslimah menang kategori remaja...congrats!
Jumaat, perbarisan hari tldm ke-78. Ptg majlis bacaan yasin sempena meraikan ank2 yatim dan balu2. Mlm, bwk ank2 ke lumut lg utk pembukaan pesta laut lumut-pangkor, ade la artis2 3 4 org yg buat p'sembahan dan paling ank2 teruja tgk bunga api...meriah beb lumut town! Manusia punye ramai jgn cakap lah...parking pon jauh jenuh menapak...tp sebab nk jugak bwk ank2, menapak pon, menapak lah...
Sabtu, kerja maaa...sedia berkorban kan, ape la sgt kerja di hari sabtu, mujur half day je...huhuuuu...kul 3 ptg bwk family dtg dr tepeng nk masuk base tgk kapal2...mak aiii panas nye cuaca 34oC klw x kerana family yg nk g tgk kapal2 tu, aku nk g mukul golf aje ptg td...dah lama giler x main golf 2 bln ade kot...stress aku x de masa nk main golf...urgghhhhh!
Smpai umah kul 5.30 t'bongkang ats katil smpai maghrib...tu pon hubby kejutkan 2 3 kali baru bgn...rasa letih semcm, nk bgn pon x larat je rasa...klw d'biar je td, harus aku sambung je tdo. ank2 mandi kolam pon aku x sedar...seb baik dpt suami yg b'tanggungjawab, ececeh...bgn tdo tgk ank2 dah siap mandi n pkai baju tdo.....*depan beliau x leh puji camni* huhuhuuuu~
Sok pepagi kul 7 dah kena ade kt lumut lg utk walkaton pulak...tp aku ingt nk pegi kejap je tunjuk muke bahawasa nye aku hadir...x kose la aku nk t'congok lelama kt lumut tu, sebab kehadiran pegawai dan laskarnita d'wajibkn je aku g jugak ler....dlm kul 8 aku nk blah g pasar shopping lauk utk stok seminggu....hadeiiii...I'm very bz women! Hohohooo...bz la sgt!
☺Ķªª¥ sekian, habes sudaaa mengomel ya!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 27 April 2012

Perwira...

Suke akan lagu ini... :)

Perwira...
Dikaulah harapan hati
Penghibur kala sunyi
Pergilah berbakti
Membela pertiwi

Perwira...
Janganlah kekanda bimbang
Untuk pergi berjuang
Andainya kau gugur
Jasamu dikenang

( 1 )
Dengarlah lagu kucipta
Gubahan mesra nan manja
Sebagai ganti diri
Bersama kau berbakti
Untuk ibu pertiwi

Kekanda di medan perang
Adinda di medan seni
Sama-sama berjuang
Sama-sama berbakti
Semoga tabah hati

Majulah kekanda maju jangan undur
Dinda mohon doa restu
Rela sehidup semati bersamamu
Perwiraku


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Happy 78th Navy Day

Selamat HUT TLDM ke-78 dari kami Srikandi2 TLDM... :)
Proud to be Navy People
*gambar gelap guna hp je*

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 26 April 2012

Shopping lagi & lagi....lalalalalaaa~

اَلْحَمْدُلِلّه
Rezeki utk shopping lagi...yeay!
Setiap kali sambutan navy day, golf adalah acara wajib setiap thn....
Sejak incik hubby blk mesia n joint tournament RMN Open, so far tak penah mengecewakan lg... :)
Walaupon this year x menang riban2 cam thn lepas, jadi lah rezeki juga...lps la i shopping kasut or handbag for raya....нёнё☺☺нёнё☺☺. Ramai juga kwn2 hubby yg menang, isteri memasing pakat upload kt fb sonok dpt voucher nk b'shopping sakan...of course la kan wife mana yg x sonok bila hubby menang, voucher bg kt wife plak tu utk shopping....penat tau jaga anak2 ramai kt umah while hubby main golf...huhuhuuu~

Ape2 pon makaseh ya incik hubby...kl jom this weeknd... :)
Luv u dear....muahssss!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 22 April 2012

Jatuh chenta ngn Bakso pasar malam...

Seperti biasa klw weeknd ade kt manjung, pasar mlm lah tmpat menjadi sasaran hawa nafsu membeli makanan...ouchhh! sebab nye bila tgk kebab nk beli kebab, tgk dodol teringin nk mkn dodol, tgk chiken wing nk juga beli, tgk laksa pon teringin juga...oh! biru mata hitam ku....tp sejak mencuba bakso kt pasar mlm manjung 2 mggu lps, aku dah jatuh chenta sama itu bakso, ruhil pon bukn main berebut ngn aku, beli 1 je...ingtkn dia x pandai mkn, rupanye lebih sudu dr kuah! Нёнё☺☺нёнё☺☺. Arini g psr mlm ngn bff, dia baru smpai dr kl *weeknd wife* trus jumpe kt psr mlm...dia pon sama jugak cam aku beli makanan x hengat!

Bakso makanan org indon, dulu aku penah gak try tp cam x terima dek tekak je....tp bakso yg kt pasar mlm ni kena lak ngn selera aku...sejak2 mkn pil kurus buatan indon, makanan dia pon aku dah jatuh chenta...huhuhuuuu...

☺Ķªª¥ ler x mao citer panjang lebar, nk tdo ngn si chumel ruhil n riezaril, di apit kiri dan kanan mggu ni, coz incik hubby ku ke kl lagi.... :(
Gud luck dear!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 20 April 2012

Kiri Kanan Kiri...

Bergerak ke kanan bertiga-tiga kanan pusinggggg!

Kena detail utk bwk kontinjen sempena farewell parade panglima pendidikan...huwaaaaa....

Nk command pon dah rasa cam x power je sora nih...iyo lah makcik sodar umur dah makin meningkat, klw dulu time2 subby setakat jerit kt padang kawad Pelandok tu aku lah paling hebat...huhuhuuuu *perassssan*
Dah lama x kena kawad...kaki sakit, tangan sakit, badan da rasa sengal2, hadeiiiii....last aku kawad thn 2008, lama dah kan...draf kt markas kapal selam dulu, 2 bln lapor markas trus pregnant selamat ler makcik...нёнё☺☺нёнё☺☺

Punye ramai ladies officers kt MPL tu nama aku jugak yg korang b'kenan ek...think positive! Aku mengomel bebanyak kt sini, bukannye aku dpt excuse kawad sok pagi pon....huwarghhhh...Seb baik weeknd ni x de plan nk g memana, klw x frust menonggeng la aku!

☺Ķªª¥ la...I'm soooo tired! nk zzzz dulu...nanite!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Copy fm *tips Semanis Kurma*

Index Cemburu Lelaki Mengikut Horoskop

Setiap insan yang dilahirkan pasti mempunyai perasaan cemburu. Tidak kira semasa zaman kanak-kanak, remaja mahupun di kala usia mencecah batas dewasa, perasaan cemburu tetap wujud dalam sanubari manusia. Bagi pasangan yang bercinta, cemburu sentiasa mewarnai hubungan kasih yang disemai bersama.

Cemburu sering dikaitkan dengan kaum Hawa. Percaya atau tidak, lelaki juga mempunyai perasaan cemburu yang terselindung di sebalik egonya. Malah tanpa disedari lelaki zaman ini juga ada kalanya menyimpan perasaan cemburu yang mengatasi kaum perempuan.

Jom kita lihat indeks cemburu kaum lelaki menurut bintang kelahiran?

Aquarius
Lelaki Aquarius biasanya akan menggunakan ayat-ayat yang memerli untuk menunjukkan cemburunya. Jangan ingat dia sedang bergurau. Apabila topik perbualannya hanya tertumpu pada seseorang saja, maka ternyatalah bahawa dia sedang cemburu.
Indeks: xxx

Pisces
Lelaki yang paling mulia dan baik hati, lagi kuat cemburunya. Tak lain dan tak bukan adalah lelaki Pisces. Indeks cemburunya amat memeranjatkan. Kalau kekasihnya menderhaka kepadanya, dia akan menjadi seperti wanita meraung-raung. Air matanya juga akan tenggelamkan anda.
Indeks: xxxxx

Aries
Lelaki Aries mempunyai sifat diktator secara semulajadi. Selain seorang yang memerintah, dia juga suka mengawal orang lain. Tidak kira dalam apa jua perkara, dia juga berharap menggunakan tenaga dan kuasanya untuk menyelesaikannya. Apabila berhadapan dengan musuh kekasih, dia akan segera mengambil tindakan untuk menyebabkan pihak lawan undur dari mengurat kekasihnnya.
Indeks: xx


Taurus
Lelaki Taurus adalah lelaki yang peramah dan sangat jujur. Tapi jangan ingat dia tidak tahu cemburu. Dia tidak dapat terima kekasihnya menderhaka kepadanya. sekiranya dia dapat tahu anda keluar makan malam dengan lelaki lain, buatlah persediaan untuk memberi penjelasan kepadanya.
Indeks: xxxx

Gemini
Lelaki Gemini hanya menganggap cemburu itu sebagai satu permainan saja. Dia ialah seorang yang suka bermain-main. Oleh itu, dia paling benci akan cinta secara paksa. Malah dia tidak akan mungkin melepaskan peluang untuk berkenalan dengan wanita lain walaupun sudah memiliki kekasih. Jadi, indeks cemburu lelaki Gemini adalah kurang berbanding dengan lelaki Zodiak lain.
Indeks: xxxx

Cancer
Secara kebetulan lelaki cancer terbalik dengan lelaki Gemini. Dia tidak akan berjauhan dengan kekasih malah selalu berhimpit dengan kekasih. Ini adalah kerana dia mempunyai perasaan kekosongan dan juga perasaan tidak selamat. ( jangan ingat hanya perempuan saja yang mempunyai perasaan tidak selamat.) Bayangkan kalau kekasihnya meninggalkanya, cemburu pasti akan menghuru-harakan dunia ini.
Indeks: xxxxx

Leo
Lelaki Leo sangat ego dan juga sangat tabah. Dia tidak akan cemburu kerana perkara yang remeh temeh. Dia tidak akan menyebabkan air muka dirinya jatuh kerana cemburu. Walaupun kekasihnya telah melakukan perkara yang membuatkannya marah, namun dia tetap akan mengekalkan perasaan yang tenang untuk berbincang dengan kekasihnya.
Indeks: xx

Virgo
Cemburu lelaki Virgo amat memeranjatkan. Lelaki Virgo tidak mempunyai hati yang lapang dan juga pemikiran yang luas. Cemburu telah menjadi perkara biasa dalam kehidupan pasangan ini. Walaupun dia amat mencintai kekasihnya, namun tetap bergaduh besar dengan kekasih kerana cemburu.
Indeks: xxxx

Libra
Lelaki Libra mementingkan imejnya yang bertatatertib. Disebabkan cemburu akan menjejaskan imejnya, maka dia rela mengekalkan penampilan yang baik. Sebenarnya dia tidak ingin menimbulkan perselisihan dengan kekasih akibat cemburu yang akan menjejaskan hubungan mereka.
Indeks: x

Scorpio
Semakin mendalam cinta terhadap kekasih semakin kuat cemburu. Inilah yang boleh menggambarkan lelaki scorpio. Dia menghormati dan cinta sepenuhnya terhadap kekasih. Tetapi cemburunya juga tidak kurang. Sekiranya kekasihnya menunjukkan sebarang kemusykilan, maka dia akan menunjukkan cemburunya.
Indeks: xxxx

Sagitarius
Lelaki Sagitarius juga boleh cemburu. Namun cemburunya datang dengan cepat, pergi juga cepat. Dia selalunya cemburu sebelum mengenal pasti perkara sebenarnya. Apabila mengetahui hal sebenarnya cemburu pun reda. Tapi, apabila dia ada matlamat baru dia akan meninggalkan kekasih yang sering membuatnya cemburu.
Indeks: xxx

Capricorn
Lelaki Capricorn mempunyai sikap yang pesimistik. Dia merasa rendah diri di dalam kehidupan. Apabila dia berasa cemburu, dia tidak akan tunjukkan pada kekasihnya sebaliknya akan mengeluarkan ketidakpuasan ini pada tempat lain seperti sukan atau di tempat kerja.
Indeks: xxx

☺Ķªª¥ selamat menilai pasangan anda... :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 16 April 2012

Hati Saya Rindu....

Pic p'hujung thn 2010, buat kali ke-2 kami tawan gunung kinabalu...sebab tu hati sy rindu... :)

Rindu Sabah, rindu nk tgk gunung kinabalu, rindu juga pada org2 sabah, sgt suka akan lagu ini...klw g karok ngn kengkwn masa kt sabah dulu rasa x lengkap klw x nyanyi lagu sayang kinabalu....

Tinggi tinggi Gunung Kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu
Biru biru hujung kinabalu tengok dari jauh
hati saya rindu…

Kinabalu dekat di kundasang
Banyak sayur bulih pilih pilih
Apa guna pergi luar negeri naik kinabalu
hati saya rindu…

Sumandak sumandak pun ramai menunggu
Menari-nari lenggang sumayau
Sekali melihat melepak kulitnya
saya jatuh cinta…

Sayang sayang sayang kinabalu
Kaamatan pesta bulan lima
Sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu…

*Corus*
Kinabalu dekat di kundasang
Banyak sayur bulih pilih pilih
Apa guna pergi luar negeri naik kinabalu
hati saya rindu…

Sumandak sumandak pun ramai menunggu
Menari-nari lenggang sumayau
Sekali melihat melepak kulitnya
saya jatuh cinta…

Sayang sayang kinabalu
Kaamatan pesta bulan lima
Sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu…

Sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu…

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 15 April 2012

Mission Accomplished

Home sweet home!

Wedding, bwk ank2 jln penang, shopping kt gurney plaza, naik ferry, naik train kt bukit bendera, naik beca pusing2 padang kota, pekena pasembor, nasi kandaq, mama t'sandaq! Нёнё☺☺нёнё☺☺

Penuh aktiviti 2 hari kami di Penang...mama n ayah nye penat xpe janji ank2 ku happy...ade beberape pic kami di Penang, selebihnye kt album Penang 2012 di fb... :)

Nanite!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 13 April 2012

Weekend @ RNO Penang

Weeknd sudah sinonim dgn ku, coz bila weeknd je ade la program....jarang skali weeknd berada di lumut...paling tdk pon blk kg, taiping saja maaaa...golf maybank open kt kl x dpt nk pegi coz clash ngn event kt sini.... :(

Dah hampir jam 2 pagi...tidur la wahai mata ku yg cantek *winkkk*
Berubah tempat tdo memg payah nk lelap...klw tdo pon cam tdo2 ayam je kot, tmpat baru yg pertama kali jejak kaki ke sini...RNO Penang adalah sebuah unit kecil TLDM, smpai td dlm kul 1030 dr lumut...sblm tu singgah taiping antar mak, rindu sgt mak ku kpd rumah nya itu...

Sempat b'siar2 di sekitar RNO Penang ni, kecil je pon tmpat nye...tp yg best, blakang banglo yg kami menginap ni t'letak di tepi laut, buka saja pintu bilik t'bentang luas laut yg menjadi laluan utama kapal2 besar...tak penah jemu akan pemandangan laut even tiap2 hari tgk laut...jiwa ku dah sebati dgn laut...klw pemandangan siang esok ni mesti lg cantek...melepak ngn hubby n anak2 sambil menikmati angin laut di waktu mlm...nyaman! Program esok cari adiah sblm g wedding Megat n Aniz, bff akn joint kami esok coz hubby beliau dr kl. Plan aritu nk stay kt batu feringgi tp memandangkan gempa aritu masih teringat2 lagi, maka cancel....even amaran tsunami dah d'tarik balik...x mao amek risiko lah...

Syiok nye tgk ank2 tdo, incik hubby pon dah smpai ke india kot mimpi nye, ntah2 tgh mimpi rani mukharji...huahuahuaaa...sblm aku lebih mengarut baik lah ku coba lelapkan mata ku ini...
Nanite!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Cukai Cikai Pokai...

Salah seorang dari b'juta rakyat Malaysia di ats yg sedang b'kira2 nk pokai, muahahaaa...*pokai ka,cikai ka, CUKAI p'dapatan perlu jelaskan ☺Ķªª¥. Tu hubby sape laaa tgh pening b'kira2 nk kena bayor cukai hampir 3K utk thn 2011, tu x t'masuk beliau baru nk declare dr thn 2008 hingga 2010, hmmm...kedut dahi nk bayor sblm hujung bln ni...hohohooo...bnyak pendapatan, bnyak juga lah nk bayor cukai yea...maka jgn b'lengah utk membuat e-filing.

Setiap tahun bulan April, rakyat Malaysia yang berpendapatan tertentu perlu menyemak dan menjelaskan cukai pendapatan yea. Tp ada lagi yang tidak mengetahui mereka berada dalam golongan yang perlu membayar cukai pendapatan. Setiap tahun, kadar penalti 5% akan dikenakan jika anda tdk b'buat demikian. So zakat kene la byr byk, boleh la dpt byk pelepasan..lagi satu if anak ramai pon untung juga....maka sila lah ber anak ramai yea...ngeeee...

Jgn buat2 lupa yea membayar cukai... Pada masa ini maklumat hanya dihujung jari. Sekiranya tiada capaian internet sekalipun di akhbar, televisyen dan radio sentiasa mewar-warkan tentang musim penghantaran borang nyata cukai pendapatan. Selamat membayar cukai... :)

Thursday, 12 April 2012

Hati manyak syiok maaa...

اَلْحَمْدُلِلّه
Rezeki utk ku hari ini....incik hubby penat2 main golf dapat kt aku lak, org laki x pandai shopping...muahahahaaa...
Baru je habeskan vocer tesco hasil kemenangan main golf juga 2 bln lps punye smlm...arini bwk pulang lg...aku klw voucer tesco lembab skit nk abeskan, bebulan-bulan baru habes...cer bg kat aku vocer parkson ke, jusco ke...dgn pantas aku habeskan...ngeeeee~

Paling best dpt vocer parkson rm1700 golf navy day thn lepas...lagi aku joli katak beb! Нёнё☺☺нёнё☺☺ sebab shopping tanpa memikirkan duit x kuar dr purse aku, main capai je letak dlm trolly...suke!

Hubby menang NAGA arini, dgn kiraan OCB coz ade 3 org point sama...so rezeki lebih b'pihak kpd incik hubby...buleh la shopping brg dapur utk stock sbln... :)

Sy suka nombor ini...

Dan sy juga suka akan pemilik no ini...ngeee...*no ini ada pemiliknye tau*
no hp sy juga berakhirnye dgn no ini...no kereta sy juga adalah no ini juga...

Actually sewaktu entry ini d'taip, sy tgh attend meetg BAKAT sempena sambutan Navy Day...kehadiran ku tak mendatangkan kesan pon jika hadir @ tidak, kerana ramainye isteri *bintang2 di hadapanku,huhuu...aku hanye lah setiausaha formasi menemani istei kpd CO ku...kawen dgn tentera kan...suka x suka, anda adalah ahli BAKAT...нёнё☺☺нёнё☺☺ kerana di sebalik kejayaan suami d'belakangnye adalah sokongan seorang isteri ececeh...ada yg nk muntah ka?? Hohohooo....jika TIDAK suka ape yg sy coretkan di sini sila lah jgn sesekali klik mama-r blogspot yea..sy maklumkan secara baik ya!

Dah kul 6 ni bila mau abes daa meetg BAKAT nih...nk amek anak lg, hubby main golf NAGA arini...oh ya ade sorg wife *bintang* ni sy suka tgk dia, sebab dia cantek, b'gaya dan juga slim...wife *bintang* msti dah bnyak umur, tp masih anggun...teruja!

Wednesday, 11 April 2012

“Mama umah kite nk runtuh ke?” Goyang-goyang...

Soklan ruhil masa ptg td tgh kecoh2 psl gempa...dia rasa goyang2, jadi itu lah soklan ruhil utk mama nye ptg td.... :)

Rasanye suma yg berada di bumi manjung, stiawan terasa gegaran ptg td...gegaran kuat di Aceh membuatkan rakyat malaysia juga terasa tempias nye...mudah mudahan muslimin dan muslimat di Aceh di lindungi oleh Nya, begitu juga kite yg ade kt malaysia ni...klw ingatkan kejadian tsunami yg lps *26 Dis 2004* memang menyedihkan kerana ade juga rakyat malaysia yg menjadi korban tsunami di pulau pinang dan kedah...klw tgk keadaan aceh ketika tu bleh menitiskn air mata terutamanye bila tgk jasad kanak2 berkelimpangan...

Dlm kul 4.20 ptg td, aku mandikan anak2 coz nk kuar g tesco, selesai siapkan diorang aku naik atas utk b'siap...sblm tu aku amek hp tgk fb jap, tetiba terasa goyang, aku x rasa aku pening coz goyang yg kuat, trus mata aku tgk towel host bergoyang, tgk kipas pon b'goyang...eh cam gempa ni...aku jerit kt hubby yg ade kt bwh time tu ngn anak2..."pa rasa goyang x kt bawah? Meh naik atas tgk ni" berlari incik hubby naik atas siap bwk hp amek gambor..."Pa amek gambar wat ape bukan nye dlm gambar tu nanti nmpak goyang" hihihiii hubby ku yg da x tentu arah la tu...sabor je lah...aku rasa dia x penah rasa gegaran sblm ni coz masa tsunami dulu hubby xde kt mesia...

Baru tingat anak2 kt bwh, mak dlm toilet tgh nk mandi juga...jom pa kite kuar...turun bwh dukung zaril g ketuk bilik air suh mak kuar, hubby dah kuar bwk ruhil...masa kitorg kuar tgk jiran2 suma dah ade depan umah memasing...gamat dok cite memasing punye aktiviti masa tgh goyang tu...*aku pon sampuk gak ler citer* lin je pasan gegar, rizal dok kt bwh x rasa, lin pggil dia naik ats tgk brg2 dlm bilik goyang...kak ana sblh umah aku pon cite "naza akak ni b'goyang lin...punye kuat nye gegar...akak dok kt bwh jugak td trus pggil abg ngn ank2 kuar".

Tgk kt twitter suma pakat twit ade gempa, org kt kl pon rasa...aku pon ciwi gak nk juga twit goyang2...huhuhuuu...hubby dah gegas call budak2 dia kt ops room mintak check ngn peg meteorology...5 mnt kendian dpt lah jwp yg ngatakn di Aceh ade gegaran sekuat 8.9 skala richter...huh kuat tu...bila keadaan kembali tenang, ngn towel di bahu masuk umah smula mandi...siap2 g tesco...begitu lah cerita kejadian gempa ptg td...sblm aku mengakhiri entry pada kali ini, sedikit renungan b'sama... :)

Sesungguhnya apa yang berlaku adalah ketentuan dari Allah. Segalanya mempunyai hikmah yang tersembunyi. Firman Allah :

" Apakah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, 'kami telah beriman! sedangkan mereka tidak diuji. Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan yang berdusta.

[Al-Ankabut:2-3]
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 10 April 2012

Indah nama dari rupa

Salad aku lg sodap tau...
Sepinggan smpai 19 hengget...hampeh!
Letak kt menu bukan main lg *aku pon da x ingat dah* nk sebut pon smpai bebelit lidah...iskkk klw sedap b'baloi la byr mahal pon, bila smpai je kt meja hubby ckp "lor camni je? Salad ma buat lg sedap" нёнё☺☺нёнё☺☺ tau xpe!

Lunch td lepak2 kt capri, nk mkn rasa dah kenyang coz stand easy kul 10 dah mkn nasik lomak, so order salad je...incik hubby pon x nk mkn, saje je nk kuar sembang2 release tension, sesi meluahkan memasing punye koje...kang da blk umah cam da x best je nk cite psl keje, dah kt umah of course la nk happy2 je x mao la kan cite psl opis...

☺Ķªª¥ lah...x mao ngomel bebanyak, nk joint ank2 ku tdo...da la smpai kul 9 td bru blk...huarggghhhh....

Saturday, 7 April 2012

Ruhil, Riezaril demam...

Mcm kembar lak awak b'dua ni yea...klw demam dua2 skali, ruhil dari smlm lg dah demam+muntah2...riezaril baru pg td, dlm demam2 pon still bgn awal sblm kul 7, diorg ni yg kejutkn mama ayah diorg yg tdo x sedarkan diri sebab tdo lambat layan golf....ngeeeee~ aku dgr ruhil kejutkn hubby "ayah bgn, jom la kite pegi mkn roti canai ke, nasi lemak ke, kakak lapar.." hadeiii...ingtkn demam bgn la lewat skit, hmmm sama saja...riezaril pulak celik je mata "mama bukak" selagi x bukak kn baju suar dia, selagi tu la dia merengek2 suh bukak dia nk mandi, dah g dok siap2 dpn blk air...camtu la aku pepagi klw working days ngn si riezaril ni, memg kelam kelibut sebab pepagi buta dia pon sibuk nk mandi...tocer! sebab tu kekadang seawal 7.30 aku dah t'pacak kt pasar, sebabnye sblm kul 7, empat2 beranak ni dah siap cam tau2 je rutin weknd mama dia...blk pasar bru sggah b'fast kt mamak al-ikhsan. Pagi td dpt beli ikan semilang siap ade telur, susah nk dpt...beli bendi skali, hari rabu ni cuti aku nk gulaikn ikan tu, tghari td ruhil nk mkn masak lemak ketam, fav dia tu... Demam2 pon b'selera mkn ank aku ni. Ikan keli sambal, tempoyak goreng menu lunch arini, fav incik hubby suma tu...fav aku?? Takde...pepagi dah telan acai berry, xde nafsu nk mkn...*dah tggl 49kg pon ko telan lg acai berry tu* b'kata2 pd diri seniri...ngeeee...sayang beli mahal2 x mkn...nk habeskn ade berape biji je lg, pastu x mao beli dah, kang kalu tggl 45kg, mampos aku kena bebel...нёнё☺☺нёнё☺☺

Ptg td bff ajk g wat treatment, ckp ngn hubby 2 jam je jagakn anak2, pegi kul 2 kt kul 7 baru smpai umah...hamek! 1st time buat dlm satu masa, alang2 dah dpt peluang ni, selalu hubby g main golf, aku x leh nk g lelama...arini amek pakage body scrub, waxing mana yg dah b'karat kasi shining, huhuuu...facial, manicure n scraping. Ade 6 kali lg appoinment utk tahun ni...kopak!

Anak2 demam, mama nye sempat lg g treatment....ngeh ngeh ngeh...incik hubby kata under control...mama pon apalagi...нёнё☺☺нёнё☺☺


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 6 April 2012

Pok pek pok pek...

Berdiam diri adalah lebih baik jika tak tahu berkata baik tentang org. Berdiam adalah lebih baik dari cakap banyak tetapi menyakitkan hati org lain. Mengambil keputusan utk berdiam, m'punyai 1001 hikmah & tidak layankan org yg b'cakap itu. Org2 ini sebenarnya alpa bahawa mereka sedang mempamerkan kelemahan diri sendiri *kebodohan* yg lambat laun memakan diri...jika belajar setggi manapon klw tidak pandai berkata baik, umpama org2 ini sedang memperbodohkan diri mereka sendiri. Mereka t'lupa bahawa mereka2 ini d'pandang hina oleh masyarakat yg menilai p'cakapannya. Bagaimana kebahagiaan hendak m'jadi milik mereka jika mereka sendiri yg memilih untk sengsara kerana pembalasan dari Nya...

Kita dikurniakan lidah oleh Pencipta kite bukan utk d'gunkan sewenang-wenang nya dan mengeluarkan kata2 yg sia2. B'hati2 m'ggunakan lidah @ tangan utk menceritakan keaiban org lain, setiap perkataan d'hitung...
Bnyak diam tak semestinya bodoh
Bnyak cakap tak semestinya cerdik
Kerana kecerdikan itu buah fikiran
Org cerdik yg pendiam lebih baik
dari org bodoh yg bnyak cakap.

Manusia tdk dapat mengalahkan syaitan kecuali dgn diam, jalan yg terbaik ialah diam klw kita tdk dpt b'cakap kearah kebaikkan. Bicara yg baik adalah lambang hati yg baik dan bersih, begitu lah sebaliknya...

Hadith Rasullullah : Barang siapa yg bnyak perkataannya, maka bnyak lah silapnya, barang siapa yg bnyak silapnya maka bnyak lah dosanya...barang siapa yg bnyak dosanya, nescaya mereka adalah utama bagi Nya.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 5 April 2012

Iktibar...

Mungkin kite x sedar ade org sekeliling kite adalah musuh @ yg berdendam dgn p'buatan, percakapan, tingkah laku kite, apabila hati d'sakiti timbul rasa benci dan dendam yg m'buak di dlm hati...Inilah realiti kehidupan...Benci akan menguasai diri pabila dendam masih membelengu diri....Apabila sampai satu tahap, dendam itu telah menjadi sebati dalam diri...

Td aku dan beberapa rakan lain telah melawat seorg rakan yg sedang sakit, wlpon aku x rapat dgn beliau tp kami saling mengenali, dulu nya beliau sihat dan aktif tp sekarang hanya berada di rumah, memg sblm ni kawan2 yg lain mengatakn beliau kena *buatan org* sehingga tdk mampu b'kerja, tp aku memg x suka dgr klw org yg suka bwk mulut, yg menokok tambah cerita...tp apabila mendengar cerita dr mulutnya sendiri, barulah aku percaya...keadaan nya? Biarlah org2 yg melawatnye saja yg tahu...yg sedihnya keluarga dan suami juga tdk dtg jenguk, katanya "family conflict" seperti merahsiakan sesuatu kerana kami cuba utk m'bantu memaklumkan keluarganya...

Manusia sekarg tiada belas kesian, m'bunuh, rogol, bakar, simbah asid, seperti m'jadi p'kara biasa yg sering kite dgr di berita2 utama setiap hari, cara halus pula dgn m'buatkn musuh m'jadi lumpuh sblh badan @ santau apabila dendam, marah, benci menguasai diri. Kadangkala kite jgn t'lalu emosi m'hina, m'jatuhkan maruah org d'hadapan org lain...kerana t'silap langkah badan akan binasa, mungkin juga ini adalah ujian utk hamba Nya...Wallahuallam...

Berat mata m'mandang, berat lg bahu yg memikul...kesian kpd ank yg melihat penderitaan ibu, mujur masih ada jiran yg ambil peduli m'hantar dan ambil ank ke skolah mkn minum dan sbgai nya...smoga d'beri kekuatan dan kesihatan seperti sediakala utk menuruskan hidup...




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, 4 April 2012

Sebok, menyebok, penyebok, buat2 sebok...

Mana satu kah?

Serious aku tgh sebok skarang nih...*sebok la sgt, sempat lak tulis blog* нёнё☺☺нёнё☺☺ take 5 je nih, rehat kan kpala otak ni jap...bnyak masalah negara nk pikir, ngeeeee...negara ade pikir masalah aku?? X de kan...Huhuhuu...sape lah aku! Pikir la sama masalah wanita yg ditindas ni...opsss bahaya tulis d'sini, kang ade risik yg t'baca blog aku ni, jenuh aku d'soal siasat masuk bilik gelap...x mao...x maooo!

Actually nk tulis psl sebok, lari tajuk sudaaa...bz sgt this week sampai x sempat makcik nk blogging...nanti free2 kite g jenguk blog awak suma ya! Skarg ni kite tgh bz...*ngengada kite2 la pulak, terikut2 bahasa erra kt twitter* huhuuu~
Bila incik hubby xde jadual harian aku akan b'tambah dan of course la penat suma nk kena handle sorang2, that's y aku rasa x besh klw hubby outstation, xde org bantu aku...sudahnye blk keje aku biarkan ank2 main puas2 depan umah, bg sebiji bola, kunci gate, korg kick la ball tu smpai diorg seniri ajak aku masuk sebab da penat....kul 9 siap mandi, solat, mkn bagai naik ats tdo...letih wooooo! Baru 2 org, klw 4 org nanti?? Nanti dah 4 org la baru pikir....нёнё☺☺нёнё☺☺

Okies...lunch time, tp aku x lunch...
need some rest! Bye...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 2 April 2012

Surprise!!!

Kek besday fm my dear hubby...weeee~

Blk lunch td sebaik je buka pintu umah, ruhil & hubby nyorok blakg pintu sambil nyanyi happy besday....allololololo...so sweet princess!

Arini incik hubby off, sok pepagi nk ke kl pulak 3 hari, bz memanjang...x besh tul la asyik outstation je...

Ape2 pon thanks for surprise cake dear, ingatkan dah x de kek utk besday 3 series nih, нёнё☺☺нёнё☺☺
choc indulgence, so yummy! Muahsss....

Sunday, 1 April 2012

Lumut-taiping-segamat-lumut

Damn tired! Malas weh nk keje sok...smpai td awal dlm kul 5, bgn tdo siap2, b'fast trus gerak blk lumut...klw lewat gerak kang jammed pulak kt senawang tu...ni jap g nk mengadap uniform lak nk iron..urgggh...penat! Ank2 incik hubby tolg intertain coz dah lama outstation anak2 suma nk suh ayah, mandi ayah, susu ayah, ni g kuar beli mkn pon ayah angkut dua2...lega mama! Sian lak kt hubby penat drive, incik hubby ku yg cool so layan aje kerenah ank2, kekadang kerenah bini dia ni pon nk layan jugak...muahahahaa! Tingin lak nk mkn char ketiau...ni dok tunggu char ketiau x balik2 lg, sempat la mengomel kt sini jap...huhuhuuu

Ni dok layan mentor jap, suke tgk ella...org kata dia ni gedik, tp sebenarnye ella ni manja, cara dia ckp cam ngada2 skit...tp aku suka lah tgk dia...cam keanak-anakan..sweet!

☺Ķªª¥ laa...nk mkn, pastu bnyak lg benda nk buat sblm beradu...daaaa...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.