Monday, 31 October 2011

Aku sgt bosan bilaaaa....

Incik hubby outstation!!!!

pegi main GOLF seminggu lagi, lagi dan lagi...Golongan Orang Lupa Family! hohohoooo

asyik takde je...makcik juga yg menanggung seksa tau! seksa ke?

seksa la menanggung rinduuu...huhuhuuu...bff aku ckp kami ni cam 'BELANGKAS' ye ke? hehee...aku tak perasan okeh bff aku yg ckp, aku bukan lah masuk bakul angkat seniri...ngeh ngeh ngeh...aku rasa hubby aku jugak selesa bwk aku kemana je even waktu keje nk stand easy ke, pegi bank ke, g repair keta ke, g main golf ke mesti dia ajak aku..lunch tu dah tentu la kan...beliau juga selesa je teman aku g pasar ke, g beli susu anak ke, g pasar malam ke, ngeeee...banyak pulak KE nye ek...sebab tu klw beliau xde sehari pon aku dah rasa tak besh nye coz :

 * takde org nk panaskan enjin keta sblm g keje

 * takde org nk antar aku g opis

 * takde org nk tolg antarkan riezaril kat umah pengasuh

 * takde org nak nyakat aku

 * takde org nk wat lawak kt aku

 * takde org nk kiss gud morning & gud nite kat aku

 * takde org nak lunch ngan aku

 * takde org nk jemput aku balik

 * takde org nak bagi lengan utk aku tdo

 * takde org suh aku buatkan ali cafe memalam

 * takde org nk suh aku wat salad memalam

 * takde org aku nak temankan tengok movie sblm tdo


 Brape bnyak takde daaaaa...heheheee
 till then...bye bye...

Doa buat kekasih, Smoga incik hubby terpilih untuk team navy inter service 2011. Insyaallah.....





Tuesday, 25 October 2011

Ape ade dlm handbag sy skarang ni ek??

Sementara menunggu kepulangan incik hubby dari kl bermain golf, meh nak terjah skit ape agaknye ada dlm handbag aku skarang ni kan...eh, tuan punye handbag pon taktau ade ape isi dalam nye...asyik sumbat je selagi muat...ngeee...

owh...ade benda2 ni rupanye yg memberatkan handbag aku!

1. Purse

2. Getah rambut

3. Jerslin Power Oil (MIL bagi & beliau suh letak je dlm handbag bwk kemana2)

4. Body shop hand & nail cream

5. Anakku baby wipes

6. Buku ASB

7. Buku tabung haji aku, incik hubby & ruhil

8. Voucher jusco & parkson (hasil kemenangan incik hubby main golf...haishhh bila la nk g perabeh nih..patut la berat..)

9. Sampul duit raya pon ade! (bila nk bayar duit kt pengasuh zaril, senang dah letak siap2 dlm handbag)

10. Pelbagai jenis members card...kad Anakku, Sembonia, tupperware, coffee bean, planet enfants club, Sen Q & Mc Donalds kids club.

11. Puting riezaril (memang sentiasa ade spare dlm handbag, selalu tertinggal makcik pelupa!)

12. Pelbagai sepit rambut si ruhil

13. Pen

14. Lips ice

15. Contact lenses

16. Beg duit syilling

17. Tisu

haaa...itu lah barang2 aku yg ade dalam handbag skarang ni, memang sentiasa ade dan sentiasa dibawa kemana2, sekalipon aku bertukar2 handbag barang2 ini lah yg akan di transfer skali...

Sunday, 23 October 2011

I'm Back !

Home sweet home...

Actually semalam lagi dah smpai dari johor, smpai pon dah lewat malam, takde ape sangat pon nak update, keadaan FIL agak stabil skit, tapi still kat hospital...we all pon cuti dah abes, kena la balik sok dah keje..sempat la incik hubby menjaga abah semasa bercuti aritu, mujur adek beradek ramai so bleh la bergilir2 jaga abah kt wad...smoga abah cepat sembuh dan sehat sepeti biasa..Insyaallah...

Aktiviti harini? hmmm...tdo dan tdo lagi...heheee...badan pon penat coz sampai pon dah lewat malam, incik hubby je yg tak penat2...pepagi dah kuar g main golf kt KGS,  incik hubby kuar je trus aku pon sambung tdo lagi sampai la beliau balik kul 11.30, riezaril pon aku tdo kan dia skali...dah tggal berdua layan tdo aje la...ruhil dah minggu ke-2 berada di taiping ngan atok nye...rindu sangat2 kat princess mama sorang nih, minggu depan mama amek yea...Janji ngn bff nak b'fast pagi tadi, tapi mata ngantuk sangat sampaikan beliau call pon aku tak sedar...bangun tdo, mendobi baju2 kotor, ngemas umah bagai sampai la ke ptg makan pon tak..b'fast aku hanye secawan ali cafe sampai ke ptg...hebat penangan ali cafe...ngeee...incik hubby balik main golf beliau kata tak lapar ptg kang je kuar g mkn coz beliau mkn roti canai ngn kengkawan sebelum g main golf so xde la aku masak, kul 5 memasing dah gigil lapar...klw posa pon bagus kan...teringin lak nk mkn pizza hut ultimate cheezy yang baru tu...then, pas makan singgah tesco jalan2 jamu mata, baru gaji pulak kan... belikan sony dvd player untuk ruhil coz portable dvd beliau dah rosak, takde la asyik nk kacau mama tengok tv lagi pasni, klw tak chanel kartun sampai la ke malam, ape pon tak bleh!

urrgghhh....malas nye nak keje esok...LAZY MONDAY! nak g opis kul 10 buleh?

Okey...sampai disini dulu yea...mau tdo sudaaa...bye... :)

Wednesday, 19 October 2011

Hati yg tak tenang..

Sebak hati ku ini apabila mengetahui abah(FIL) menginap kanser usus stage 4, skarang ni beliau berada di hospital segamat...dah 2 bulan abah kuar masuk hospital tapi baru 2 hari lepas dokter dapat detack sakit beliau tu...keadaan abah skarang agak kritikal, beliau dah tak larat bangun, buang air pon melalui tiub dan makan pon hanye susu je...risau sgt hati ni, bln lepas abah admitted kat hospital Ampang tp masa tu x lah teruk sgt keadaan abah cam skarg nih...kami dan adek beradek yg lain suma berada di kg, smpai smlm pon dah kul 2 pg, kami amek emergency leave 3 hari dulu tgk keadaan abah camana...bila abah sakit2 camni tingat aku raya aritu masa b'salaman ngan abah aku cium pipi beliau yg sebelum2 ni aku x pernah pon b'buat demikian...sedey sgt tgk keadaan abah, agar Allah melindungi dan panjangkan umur abah...Amin..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 16 October 2011

Oh My Pink Panther...


Yeah!!! sgt teruja dapat tengok live Paula Creamer beraksi, walaupon tak menang untuk LPGA Malaysia kali ni...beliau bukan lah pemegang ranking no 1 dunia tapi dalam karier golf nye, 9 kali telah menjuari LPGA tour...aku adalah antara beribu peminat Paula, tak sangka incik hubby sgt bersungguh bwk aku ke LPGA Malaysia 2011 di KLGCC...mekaseh yea! Paling best Paula sign kat cap aku okey...ngeee...Ade beberapa picture Paula Creamer yg sempat incik hubby snap... :)

Paula Creamer was here!

Cantekkk cam model...


Hole 17, memang mantap ar swing dia...







Beg Paula...cover driver dia pink panther...

Posing Bagai...

Senyum tak perlu kata apa-apa!








 

Wednesday, 12 October 2011

Semangat yg hilang..



saya sangat bosan di kl tanpa kekasih2 hatiku b'sama..... :(


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 10 October 2011

Klw rasa nk baca, silakan...

Pagi yang mendung...semendung hati ku yang berat untuk meninggalkan kekasih2 ku....oh ramai kekasih rupanye! ngeee... kpd 3 org kekasih hati ku jgn notti ok sepeninggalan ku ke kl untuk berkhidmat kepada negara, eceh! haaa....mula dah...muahahahaa....

My turn lak g kl ye incik hubby, sesungguhnye masa itu amat mencemburui kite,huhuhuu....baru je bersua 2 hari...aku lak nak ke kl berjimba2 ngeh ngeh ngeh...kursus daaa...kang harus incik hubby amek cuti lak ikut aku ke kl nk berjimba2 skali kot...hahahaa...masa itu sume sudah berlalu...keutamaan kpd keluarga lebih penting...bukan senang nk kecapi keluarga bahagia seperti sekarang...dulu pon bahagia jugak cuma tak brape nk bahagia bila sorang di timur sorang di barat, klw 4 bln skali baru nk jumpa...bahagia ke tu? skarang ni ditambah pulak ngan gelagat2 anak yang cumel2 lagi la KU BAHAGIA! Punyai suami, anak2, kereta, rumah, pakai minum yg cukup sudah memadai bagi aku, ape lagi nak kan?? hanye perlu menjaga je keharmonian ni agar tidak pincang walau ape skali pon dugaan yg dtg...haaa kan ayat skema aku dah kuar!huhuuu...

Sekian, aku nak balik kemas2 barang pastu nk gerak ke kl...entry jiwa2, main tuleh je ape yg ade dlm pala nih...bye!

"Sekadar berkongsi"

“Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebahkan tuduhan yang buruk dalam kalangan orang yang beriman, mereka akan mendapat azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat, dan ingatlah! Allah mengetahui segala perkara, sedangkan kamu tidak mengetahui yang demikian”.

Ayat tersebut menyatakan kemurkaan Allah kepada golongan yang suka memfitnah dan membuat tuduhan kepada orang lain. Islam melarang sama sekali perbuatan tersebut, kerana boleh mencemarkan maruah. Islam menganjurkan kita menegur dan menasihati kesalahan dan kesilapan saudara kita tanpa mendedahkan aibnya. Ini adalah lebih baik daripada menyebarkan kesalahan orang, khasnya penyebaran fitnah yang tidak jelas kebenarannya.

Ulama Tafsir menyatakan, ayat tersebut diturunkan untuk menempelak golongan yang cuba memfitnah Saidatina Aisyah Radhiallahu ‘Anha. Kisah tersebut berlaku ketika Nabi dan rombongannya dalam perjalanan pulang ke Madinah setelah selesai daripada peperangan. Rombongan Nabi telah singgah di suatu tempat untuk berehat, sebelum meneruskan perjalanan. Ketika rehat, Aisyah keluar untuk mencari tempat qada’ hajat dengan tanpa disedari oleh Rasulullah atau sahabat-sahabat yang lain. Akhirnya beliau tertinggal dan dibawa pulang oleh seorang sahabat. Kepulangan Saidatina Aisyah dengan diiringi oleh Safwan bin Al-Mu’atthal telah menggembirakan golongan munafiqin. Mereka merasakan ini adalah peluang terbaik untuk mencemarkan kemuliaan Nabi SAW dan maruah baginda. Mereka terus menanam jarum-jarum fitnah dengan menyebarkan tohmahan bahawa Safwan r.a telah melakukan sesuatu yang tidak baik dengan isteri Ra­sulullah SAW. Racun-racun fitnah tersebut telah meresap dalam masyarakat sehingga keadaan menjadi kecoh dengan setiap orang menceritakan berita atau isu yang sama.

Allah menempelak perbuatan menyebarkan fitnah ini dalam surah An-Nur ayat 14-15 yang bermaksud:

Sekiranya tidak ada kurniaan Allah dan rahmat-Nya kepada kamu semua di dunia dan akhirat, nescaya kamu ditimpa azab yang besar kerana perbicaraan kamu tentang berita bohong itu. Ingatlah pada waktu kamu menerima berita bohong itu dari mulut ke mulut dan kamu katakan dengan mulutmu ара yang tidak kamu ketahui dan kamu menganggap ianya suatu yang ringan sahaja, padahal di sisi Allah adalah besar. Mengapa kamu ti­dak berkata pada waktu mendengar berita bohong itu? Sekali-kali tidak harus bagi kita memperkatakan hal ini. Maha suci Engkau (Ya Tuhan kami) ini adalah pendustaan yang besar”.

Hadis-hadis Rasulullah SAW banyak menceritakan mengenai perintah atau galakan menyembunyikan keaiban saudara selslam yang lain. Antaranya, hadis riwayat Imam Muslim, bahawa Nabi SAW bersabda:

“Seorang muslim yang menutup keaiban orang lain, maka Allah akan menutup keaibanya pada hari Kiamat”

Oh mama tolong saya !

Alolololooo...tomei2...

Belum gunting pon lagi rambut tu dah nangeh...dah panjang sgt rambut si tuan kecik ni sampai kan ruam di bahagian leher...tunggu incik hubby blk je dari kl trus bwk g gunting, riezaril memg tak suke gunting rambut..tiap kali nak gunting begini lah keadaan nye...alaaa hensem boy hilang macho tau! hehehee...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 6 October 2011

Dating with PM...ahaksss!!!


Tajuk giler bombastik...owh! siapalah sy nk dating ngn PM kan...ngeee...
Dapat b'salaman ngn beliau pon dah kira bagus...

"Perbentangan Bajet 2012 pada petang ini jam 3.30 Semoga ada berita baik untuk kakitangan kerajaan seperti saya & incik hubby"...huhuhuu...

Santai bersama si cumel..

Ini lah aktiviti kami bila suami2 tersayang outstation...seperti biasa, klw tak aktiviti menerjah restorant2, kami akan bwk ank2 ke playground or mengayuh beskal di marina island...next aktiviti yg telah dirancang adalah driving range, memandangkan bff aku yg baru pas abeh b'pantang tu sgt teruja nk swing...beliau pon sama la cam aku dulu time prgnant gelisah je tak dapat nk mukul golf...kami adalah ibu2 yang aktif, bukan yg jenis berat bontot hanye layan tv dirumah...hohohooo..dah mula dah ngarut aku nih...aktiviti yg masih belum terlaksana hingga kini adalah klas erobik, bila nk register ni makcik...incik hubby ku dah lama merestui dan sanggup untuk menjaga anak2 dikala kite b'erobik...huhuhuu...meh la nak buh gambor anak2 kami ptg td...



Masing2 ngn beskal baru....

yeah! kakak dah pandai main roller skate la mama...



Halloooo besfren...




Uargghhhh...patut la ngantuk dah kul 12...bila aku ngantuk aku mengarut...ngeh ngeh ngeh...
dah g tdo! cemana nk tdo lengan ade kt kl...berbantal lengan tidur kuuuu (ala2 lagu siti) SENGAL!

Wednesday, 5 October 2011

Boss owh Boss!

Bagaimana personaliti dan perwatakan boss di tempat anda. Apa yang anda kagumi tentang boss anda? Di sini lima perkara yang selalu boss anda atau mungkin juga anda sebagai boss terlepas pandang untuk melaksanakannya.

1. Beri salam
Jarang sekali kalau kita perhatikan boss atau ketua di tempat kita yang mula memberi salam. Asyik-asyik anak buah boss juga yang kena mulakan memberi salam. Selalu juga berlaku anak buah yang beri salam, tapi boss tak jawap. Jikalau anda sebagai boss atau ketua di organisasi anda, apalah salahnya anda menghulurkan salam kepada anak-anak buah anda di pejabat. Percayalah mereka akan segan dan mula menyayangi anda.

2. Beri hadiah penghargaan pada hari-hari tertentu
Satu perkara yang mudah tetapi adakah anda sebagai boss atau boss anda lakukan untuk anda? Penghargaan yang tak seberapa tapi akan menyebab staf di bawah anda memberikan kesetiaan kepada anda dalam melaksanakan tugasan yang diamanahkan. Boss anda mungkin juga memberikan alasan susah untuk mengingati tarikh lahir staf yang ramai. Tapi itulah yang perlu boss lakukan untuk menjadi boss yang hebat.

3. Staf adalah famili di pejabat
Jangan hanya menganggap staf di bawah anda sebagai rakan kerja, tetapi mereka sebenarnya adalah famili kedua anda di pejabat. Jadi jangan hanya layan mereka sekadar rakan kerja untuk menyiapkan tugasan yang anda berikan. Anda juga perlu tahu masalah dan emosi mereka.

4. Turun padang
Banyak sekali yang berlaku, setiap kali majlis-majlis kecil atau program-program yang dianjurkan oleh staf anda, anda sebagai boss tidak hadir untuk meraikannya. Anda mungkin menyerahkan pembantu di bawah anda untuk hadir. Tetapi tanpa anda sedari anda telah mengecewakan mereka.

5. Berikan hak-hak staf di bawah anda
Bukan mudah untuk menjadi seorang boss yang hebat. Anda perlu tunaikan semua hak-hak mereka agar mereka lebih mengasihi anda. Hadirilah setiap jemputan yang melibatkan kenduri kahwin, majlis tahlil, atau ziarahilah keluarga staf anda sekiranya mereka ditimpa kesusahan. Hulurkan bantuan kepada mereka. Jangan hitung kuantiti yang anda beri, tetapi ambil kira kualiti yang telah anda lakukan. Perkara yang anda lakukan ini mungkin tak seberapa di sisi anda tetapi besar nilainya di sisi mereka. Percayalah bahawa anda bakal menjadi boss yang hebat sekiranya anda mengambil berat 5 perkara ini.

* kepada kengkawan ku yg bergelar boss, sama2 lah kite amalkan yea...."Boss always right" tepuk dada tanye lah sama pokok hati... :))

Tuesday, 4 October 2011

Aku nak mende nih!



Klw aku dapat ni confirm slim pasni....ngeeee

Memandangkan badan aku yg tidak ramping lagi, ramping la sgt! aku memerlukan treadmill untuk aku berlari 10 km sehari...wah! 2 pusingan base lumut tuuu...hebatttt...tak dapat 10 km, 5km sehari pon dah kira ok la kan...eh dulu masa kadet bleh je lari 10 km tetiap ari? steady jer? a'ah...ye laaa dulu ko kadet, skarg ni dah Lt Kdr,dulu umur 19 tahun skarg dah sweet 29, ngeeee...owh! aku dah berangan2 nk beli mende nih, nak letak dlm bilik sambil tgk tv bleh la aku berlari, sebelum tdo dapat 5km jadi lah...angan2 lagik! Memang tinggal kenangan aje lah...aritu sebelum incik hubby berangkat ke kl ade la aku suarakan pd beliau... "pa...mama nk beli treadmill la...ok tak? Ma nak letakkan kat sini nak kuarkn fridge yg gedabak ni, semak la fridge ni dlm bilik bukannye guna pon"... "tak payah la mama....kurang-kurang 3 4k, membazir je... mama nk kurus kan...mama berlari2 anak je dlm bilik ni!" (gelak tak hengat kenakan aku) Ape barang nak suh berlari2 anak je...tak pecah pon lemak tepu kat badan aku nih...hampeh tul, itu jwpan nye....aku pon tergelak jugak la, sepontan je beliau kenakan aku! cisssss....

Actually aku dah g survey pon kat tesco...yg emi mastura naik pakai helmet konon nye naik F-1 tuuu...takashima, tapi yg itu memang la mahal 7k++ paling murah pon 3.2k.... nyaris2 dah aku nak kuarkan ASB aritu, tapi kang harus aku dibebel sehari semalam kuarkan simpanan tanpa gtau incik hubby, huhuhuuu....aku xcited sgt nak beli mende ni sebabnye...ce tgk weight aku brape skang!

 Urrrggghhhhhh....nyampah tul aku!!!!

Bulan posa aritu dah ok dah tinggal 49kg, lepas sebulan je raya...nah hamek ko makcik! ye la kan orang mkn lemang, aku pon nk mkn lemang, org mkn ketupat tentu la aku pon bedal jugak ketupat, tak kan leh tahan tgk je..so body pon jadi la cam ketupat, klw ketupat daun palas tu comel la jugak kan...ni dah jadi cam ketupat daun nyok! padat dan gedabak...eh ape yg aku ngarut nih! hahahaaaa...perumpamaan,
haissshhh sungguh tertekan aku...dah la cubaan nk membodek dapatkan treadmill tak dilayan...nampaknye aku kena base run jugak la, kadang tu cam malas je nk berlari dlm pangkalan...mata sekor2 terjojol je memerhati klw pompuan yg berlari..klw yg tgh naik moto tu sempat toleh ke belakang nk tgk sape...perangai camtu biasanye budak2 LLP...nyampah! hmmmm....takpe esok aku nak tukar track lak dari taman rekreasi sampai ke jeti peluru...jom2 sape nak join...hehehehee...

Tingat dulu time dok kat markas kapal selam, tak yah susah2 nk base run...kat markas tu siap ade gym...balik lunch terus tukar PT siap2, then kul 4.30 dah berlari atas treadmill, tak terasa penat berlari 7km sambil menikmati pemandangan laut dan 2 budak hitam ditepi jeti....hehehehee...memalam pon sempat lagi pegi ngan hubby bwk ruhil skali...rindunye saat2 berada di PTKK, especially di MAKS...merasa jugak la kuar dari lumut base, pasni tak tau pulak kat mana akan dicampak...base langkawi pulak jom! huhuhuuuu....sekian cerita treadmill yg telah dicampur aduk ngan kerjaya ku....ngeeeee....

Monday, 3 October 2011

Joyouskids or Shining Star??

Which one better? adeiiii baru nak g sekolah tadika je pon, mama nye yang keliru nak antar school yg mana satu....ramai kengkawan suggest antar kat Joyous kerana rata2 anak2 diorang nampak pencapaian yg membanggakan skolah kat situ...aku pon memang lah tersangat xcited nk skolah kan Ruhil kat situ...sape yg tak nak anak2 mereka jadi cerdik pandai kan..tambah2 si Ruhil yang mempunyai tahap kepetahan dan daya ingatan yg sgt bagus, bagi aku laaa dan sekarang ni Ruhil dah pandai membaca surah 4 Qul...yang sebenarnye aku risau bila Ruhil dah skolah nanti, bukan aku yang akan hantar dan amek dia dari skolah ade van yang disediakn, aku rasa lebih selamat klw aku yg hantar dan amek beliau seniri, tapi mustahil la kan sebab aku bekerja...bila time2 camni la aku rasa cam nak benti keje je...dari dulu lagi aku dah fikir benda2 camni, aku risau klw anak2 aku nanti dah start skolah..klw ikutkn aku seniri nak antar sampai masuk klas dan amek pon depan pintu klas, baru aku rasa anak2 aku selamat...

Shining star takde kengkawan pon yg rekemen kat aku, tapi skolah ni dekat je ngn umah, dalam lebih kurang 100m je...klw bediri kat depan umah pon bleh nmpak rasanye...atok dia pon bleh g antar, amek beliau, jalan kaki je...then, aku pon tak perlu risau...jimat pon jimat tak perlu nak bayar transportation...actually pagi tadi aku dah pegi joyous & dah bayar untuk booking next year coz skolah tu tak amek student yg ramai so aku book dulu...registration fees rm30 je pon, klw tak jadi tak la ralat sgt, bln 11 nanti baru bayar rm800, then monthly rm140, cuma bila balik tadi dok terfikir, risau nk lepaskn beliau naik van...hmmmm...nanti la tunggu incik hubby balik ujung minggu ni, ape lak kata beliau...