Tuesday, 30 August 2011

Meriah nye raya..

Tahun ke-3 beraya bersama incik hubby...besh besh besh...

Meriah sungguh umah MIL dari pagi sampai ke ptg sedara2 non stop dtg beraya, end up tak bleh beraya ke mana pon dok umah je layan tetamu...sesekali aku masuk bilik rehat2 & godek2 hp...ngeee...ye la kn diorg rancak berborak, aku ni kenal pon idak sedara2 belah MIL & FIL ape yg aku nk nyembang nye...juadah raya?? selesai sudaa...aku rasa cam suasana kenuri lak, mana tak nye...awal2 pagi smlm da start memotong bahan2 utk masak juadah raya...masak kt luar guna kawah tau...adek-beradek hubby kan ramai itupon baru 8 family je yg balik + anak2 diorg lagi...memg penuh la umah, seb baik umah besor...hampar kan tikar kt luar then masak pon kt luar...juadah utk arini, ketupat, nasi impit, kuah lodeh, kuah kacang, rendang daging, ayam masak merah...ayam 6 ekor okeh!! Huh...penat wooo...tapi meriah ramai2 tolg masak.... Aku perkenalkan ketupat pulut pd PIL coz selalunye diorang akan buat ketupat nasi...pd aku klw ketupat nasi, better wat nasi impit tu je...ketupat pulut masak dgn menggunakan santan, so part aku masak tu je senang kan...tapi ketupat tu dianyam oleh MIL, aku x pandai lor... :) dari pagi start masak sampai la ke maghrib baru la selesai, mlm kul 10 aku da masuk tdo...penat weh!! Suma juadah tu da selesai pon maklum la hubby aku mempunyai keluarga yg besar...sungguh teruja... tak menang tangan dibuat nye bila sedara2 tak putus2 datg beraya...berbeza beraya di kg aku, kebiasaan nye selepas solat sunat aidilfitri, aku & keluarga akann menziarahi pusara arwah abah dan selesai trus beraya umah opah, satu2 nye opah yg masih ade iaitu mak kpd arwah abah, mlm baru la ade kt umah... Seperti biasa anak2 la paling seronok beraya...w'laupon kami tak pegi beraya kemana2, duit raya ruhil & riezaril still penuh poket hasil pemberian mak2 sedara mereka...nanti mama masukkan ke akaun tabung haji ank2 mama yea...ok la nk kemas2 baju sok pepagi nak balik ke taiping, tak sabar nye nak jumpe mak, kakak2, abg2 & anak2 sedara...tunggu kepulangan achu yea!!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Salam Aidilfitri...

Kembang Melati Sungguhlah Indah
┆ Di Tengah Taman Jadi Hiasan
┆ Harum syawal, Tercium sudah
┆Salah Dan Khilaf, mohon dimaafkan..!!
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̯͡♈̷̴✽̶ <
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓ 
┆Makan Roti sambil Berlari,
┆ Bersihkan Hati, Sucikan Diri...!!
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̯͡♈̷̴✽̶ <
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓ 
┆ Bunga Terangkai, Terikat Tali
┆ Lama Di pandang, indah sekali
┆Tiba Syawal yang dinanti
┆ Selamat hari raya Aidilfitri..!!
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̯͡♈̷̴✽̶ <
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 29 August 2011

Hooyeh!! Posa Penuh..

Alhamdulillah...makcik posa penuh okeh!!! Sila lah percaya...ngeee..

Esok hari raya!! Rindu kat rendang mak, ketupat mak, kuah kacang mak, nak mak!!Sedey nye di malam raya, tingat kat mak, mood:nangeh t'esak-esak :(

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 28 August 2011

Selagi tak raya...

Selagi tu la asyik beli beli beli!!!

Weee....aku nyaris2 nak beli baju kurung lagi kat jackle segamat td..series cantek baju kurung tu...adeiii teringat2 lak....seb baik baju tu saiz L gedabak punye besor...tanye saiz S xde, saiz M pon xde, selamat duit aku 250 hengget...memg mahal tp cantek siot...ade saiz td kaluuu...hai2 bai2 ler duit aku hohohooo...tak dpt beli baju, beli tudung aje la, tudung lagik!!! Baru 2 mggu lepas beli 3 helai, arini beli lg tudung ariani kaler pink...hmmm..klw da kuar mana bleh balik tangan kosong...ade je benda nk dibeli selagi x raya...cepat la raya..cepat la raya!!! ngeee...singgah lak kat bazar beli songkok & sampin utk riezaril...mesti comel si kecik tu di pagi raya...tak sabar nye nak raya ngn anak2 comel mama nanti...ok la anak2 pon da tdo...jom isi duit raya dlm sampul...yuhuuu!!! Bye...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 27 August 2011

Segamat sudaaa...

Alhamdulillah...selamat sampai di kg halaman incik hubby...sebelum blk kg semalam, kami singgah bermalam di D'Village Melaka...dah lama x bwk ank2 bercuti last aritu awal tahun ke bukit tinggi & genting...memandangkan Ruhil nak sgt naik ketapi, so kat melaka semalam kami bawak pusing2 bandar melaka dgn menaiki monorel...teruja tengok ank2 happy dapat naik monorel...selepas b'buka kami menaiki boat Melaka river cruise, cantek pemandangan bandar melaka di waktu malam...nanti la bebila sambung lagi ngan picture holiday kt melaka... :) da ngantok la...nanite...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 25 August 2011

916 wat aku pening lalat..

Beshhh sgt &amp; happy walaupon aku rasa cam nak pening punye tgk barang emas...memg ade intention nk tukar rantai tgn coz cam bosan je pakai pattern lama..biasa la klw da masuk kedai emas biru mata hitam ku la biji mata aku neh...ngeee..mana tak nye konon td nak beli rantai tgn je, tapi dgn x sengaja nye aku bershopping kat kedai emas arini, memang rezeki anak mama..ngan ruhil nye barg kemas pon aku tukar skali amek yg baru,complete serba satu subang je xde lagi...tunggu kakak ruhil besar skit nanti la yea syg, kang da tembak sebelah dia rasa sakit, xnak lak sebelah lagi kang...harga emas tgh tinggi skang neh 1gram 194 hengget wooo...kebetulan aku bwk skali kotak brg kemas aku so aku tolak je brg2 emas aku yg da tak pakai yg zaman skolah dulu yang mak aku belikan, aku nak kawen pon still mak belikan lagi barg kemas utk aku, tu untung nye ank bongsu lebeh skit dari yg lain...kakak2 dah besor diorg nk pkai diorg beli seniri...total aku jual barg kemas aku yg lama2 tu dpt 6k...hohohooo makcik kayo!!! Tapi duit tu aku dapt tukar baru rantai tgn &amp; subang aku, rantai leher, tangan n rantai kaki ruhil...total damage 4k++ siap dpt balance 1.5k lagik...leh la aku abehkan kt sogo ptg neh..hasil aku jual brg kemas tu td aku dgn ikhlas hati, ececeh...memberikan pd incik hubby 3 rts temankn aku bershopping kt kedai emas upah beliau tunggu 2 jam, ngeee...eleh memalu lak nak amek...masuk keta otw nak balik hubby ckp “klw duit balance tu ma beli brg kemas lain pon lg bagus coz harga mas tk kan jatuh nye, 2 3 thn lg emas mesti lg mahal time tu klw jual mesti dpt harga tinggi”....Hmmm cenggitu la pulak hubby aku neh...tp memg betul pon..klw aku ade duit lebeh nanti beli barg kemas pehtu 2 3 thn lg jual mesti berbaloi-baloi...cam brg kemas aku tu pon cam x caya je dpt sampai 6k...haihhh...best je arini...mood happy!!!!! Lalalalaalaalaa...    


Wednesday, 24 August 2011

Rajin2 belaka anak2 mama...

Rajin la kakak Ruhil...nanti mama tolong mkn yea... :)

Mama ngan ayh ngemas, awak pon sebok nk tolg...gud boy riezaril



 Kakak Ruhil yg sentiasa mebantu mama ngemas...


 Semoga menjadi anak yg solehah kakak Ruhil...


Alhamdulillah diberi anak2 seperti kamu berdua....anak2 kecil ini diamanahkan oleh Nya untuk aku & hubby membimbing, memberikan pelajaran dan kasih sayang selagi kami masih bernyawa....

Tuesday, 23 August 2011

Packing Time...

Haaa..ape lagi nak bawak nih?? dah penuh beg...sok petang nak balik taiping antar mak, khamis ke kl, jumaat jln2 di melaka, sabtu baru balik johor...Jauh perjalanan luas pemandangan...ecehhh... :) Incik hubby duty lak arini...beliau bbm ptg td " ma kemaskan barang siap2 ek sok petang lepas ma balik keje kite gerak trus balik taiping, pa nak main golf pagi esok kt damai " hmmm..baeksss lah...Incik hubby dah start cuti esok, sementara menunggu aku balik keje sempat beliau pegi practice kat damai memandangkan inter service dah dekat pas raya nih...ape lagi...ape lagi ek?? check of list plezzz...kang ade gak yg tertinggal nih...maklum la..makcik ni pelupe...

1.  Baju raya ruhil & riezaril
2.  Baju raya mama & pa
3.  Butang baju melayu
4.  telekung
5.  Sampin
6.  Tudung
7.  Kamera & charger
8.  Charger hp
9.  Liquid cleanser for bottles
10. Berus botol
11. Shower gel ruhil & riezaril
12. Shampoo
13. Pampers
14. Songkok
15. Duit raya
16. Bantal busuk ruhil & riezaril
17. Susu
18. Amek baju raya kt dobi
19. Stroller
20. Kain buai

ok, make sure ade 20 barang nih sebelum gerak balik kg esok...tak cukup kalau, jgn balik...hahahaa..ngantok sudaa..jom zzzzzz...


Monday, 22 August 2011

Aku yang tersangat happy harini...

Hoyeh!!!!! Akhir nye...kata-kata semangat rakan ku "usaha tangga kejayaan"
membawa kegembiraan pada aku harini...aku rasa cam nak side roll kat opis
aku nih...aku terlalu happy selepas aku timbang berat aku jap tadi, wakakaaaaa...
dah tinggal 49.7 kg saje...suke suke suke...terlalu lah sukeeeee....
dapat bonus aritu pon tak la sehappy camni aku rasa...hahahahaa....
kalau ikutkan lepas habeskan puasa sebulan baru nk timbang tapi aku dah
tak sabar sangat coz rasa cam ade perubahan besar pd weight aku...
ternyata lah aku tidak hampa selepas aku timbang kt opis jurulatih jasmani
tadi...selepas bersalin anak ke 2 tahun lepas berat aku takde la naik
banyak sangat hanye 52 kg je tapi selera makan aku bertambah bila pindah
balik ke semenanjung awal tahun aritu menjadikan 58 kg...
sedey giler bila timbang time tuh...dalam 6 bulan kebelakangan ni aku
memg struggle habes berdiet sampai la ke bulan puasa ni...dulu aku
timbang berat aku 58kg aku nangeh, frust sebab aku rasa berat aku
tak sepatutnye camtu, tapi arini aku nangeh dalam opis aku sorang2
sebab aku dah hampir dapat berat aku semula...aku memang
mementingkan berat badan aku sebab aku rasa tak selesa,
tak confident kalau aku berbadan besar...klw orang lain aku taktau la,
memasing punye citerasa...yang penting pasni aku akan jaga bebaik
weight aku ni agar tidak lagi mencecah angka 58 tu...takuittt makcik!!!!
Wahai sahabat ku mas, pasni kamu jangan la menggoda saya lagi agar
mencuba selagi ade restorant di manjung ni yea...hahahaaa...kalau i
teman u makan takpe...ngeeee... Sekian, aku yang tersangat happy harini....
chaiyokkkkk laaa....Welldone untuk diri seniri....hahahaaaa...

Sunday, 21 August 2011

My Princess Ruhil


Koleksi baju kurung & kebaya...


Haaa...aku igatkan takde la banyak sangat baju kurung & kebaya aku, rupa2 nye ade 20 pasang yang masih bleh dipakai...ditambah lagi yg tempah tak amek lagi baju raya tahun ni menjadikan 21 pasang...weldone!!! abeh tu camane, terlalu mengikut nafsu ketika berbelanja...da..da...raya haji nanti jangan beli baju lagi da...ko cakap je rozlin oiiii jangan beli..nanti ko beli jugak!!!!! ngeee...


Bukan tak mao sedekah tapi sume baju ni aku leh pakai lagi...

Saturday, 20 August 2011

Persiapan Raya & Duit Raya...

Hari ni da hari ke-20 kite berpuasa...tinggal lebih kurang 9 atau 10 hari saja lagi umat Islam akan meraikan hari raya aidilfitri...Alhamdulillah aku masih berpuasa hingga ke hari ini...agar diberi kesihatan yg baik untuk menyempurnakan ibadah puasa sehingga ramadan melabuhkan tirainya...pastinye persiapan raya da dibuat memandangkan sudah hampir ke penghujung ramadan, seperti keluarga2 yang lain aku juga hampir lengkap persiapan untuk menyambut lebaran yang akan tiba tidak lama lagi...
baju raya anak2, incik hubby dan aku seniri hanya tinggal nak amek je di kedai, harap2 minggu depan da boleh amek baju2 yang ditempah....untuk ruhil dan riezaril hanye sepasang baju kurung dan baju melayu saje yang bertemakan warana hijau epal...baju2 kasual diorang, aku da beli sebelum bulan puasa lagi...kalau cite pasal raya, anak2 la yang paling meriah bila nak sambut raya...baju diorang yg paling banyak dan mahal...ye la kan baju kanak2 lebih mahal dari baju org dewasa...Insyaallah kami akan beraya di Johor, kg halaman incik hubby...hari khamis minggu depan aku dan hubby da start cuti raya, memandangkan hubby cuti 1st leave, hari raya ke-2 kami da balik ke manjung sebab incik hubby bertugas pada raya ke-3...urghhh..tak best nye...tapi takpe la nak wat camane da tugas kan...weekend ni kami hanye berada di manjung je, malas nak balik taiping sebab hari rabu minggu depan da nak antar mak balik taiping, so lepak di umah je...masa yang ade 2 hari ni aku pulun kemas umah, kemas tempat playland anak2 aku yang bersepah dan kini playland 2 beradek tu da cantek pon...tak sepah2 lagi...sedap je mata memandang, toys diorang jgn ckp la punye banyak nye...agak2 klw dianggarkan bleh bayar muke keta accord 1 lagi...huhuhuuu...memang aku suke membeli toys untuk anak2 aku...gaji aku memg untuk diorang... :) haaa...baru tingat duit raya tak tukar lagi, ade ke lagi ek bank yg bleh tukar duit raya...makcik terlupa nak g tukar minggu lepas..hadoiiii...harap2 ade la ari senin ni aku nak tukar, memandangkan raya tahun ni di umah incik hubby, maka duit raya untuk anak2 buah nye, incik hubby la yg akan bagi...kalau anak buah aku, maka aku la yg akan bagi duit raya kt diorang...adil dan saksama..hehehe...tahun ni aku bajet nak bg duit raya pada mereka2 yang berkenaan iaitu :

* Mak
* Anak2 buah
* satu2 nye opah aku yg ade (mak kpd abah aku)
* kak cik
* wancu

Nak bagi berape nanti tengok bajet dulu... :) ok la nak pegi masak untuk juadah berbuka nanti...bebila ade masa sambung lagi pasal persiapan raya....bye... :)

Friday, 19 August 2011

Aktiviti 2 beradek di mlm hari...

Suke wat sepah...

gud girl kakak...da kemaskan smula...

Da kul 11 jom tdo...

Jumpe sudaaa....

Setelah lama pencarian kunci accord...akhirnye jumpe jugak...so tak perlu berhabesan duit untuk menggantikan kunci baru... :)


Kunci yg hilang ni la membuat kan incik hubby muncung 2 ari...huhuhu..


Thursday, 18 August 2011

Rajin Ruhil jaga adek....



Ruhil jaga adek while mama & ayah tengok tv....Rajin nye anak mama.... :)


Sampai tertido kat buai adek...

Wednesday, 17 August 2011

Dialog bersama si penjual tudung...

Tajuk tak bleh blah....tapi dialog pagi tadi membuatkan aku tersenyum sampai ke telinga (besor nye molot..) hehehee...pg tadi kan aku pegi beli tudung, seperti citer di bawah...ni antara dialog pujian adek yang menjual tudung ariani tu kat aku...ye la kan org klw kena puji, ingat smpai nak tdo malam mcm aku...hahahaa..sengal !!!!

Aku :  adek, akak nak tudung ni...sehelai brape ni?
Si penjual :  akak amek 3 la akak...rm120
Aku :  ok..akak amek yg ini yea...(sambil memegang 3 helai tudung ariani) akak nk cuba jap dek...
Si penjual :  kat sini kak..(sambil menunjukkan aku tmpat nye)

sambil2 aku try ke tiga2 tudung sambil adek tu bertanya...

Si penjual :  akak raya mana...manjung ke?
Aku :  tak la dek..akak raya johor umah husband akak...
Si Penjual :  laaa...akak da kawen ke??
Aku :  dah la dek....anak pon da ade 2 org..nape muka akak ni cam tak kawen ke?
Si penjual :  Sy ingat tadi akak tak kawen lg...pandai akak jaga badan anak da 2 tapi slim je..
Aku :  hanye tersenyum...dalam hati aku " klw da anak 2 kena gemok ke? sebab aku kurus ke aku nampak seperti org yg belom kawen"...ececehh...

blaa blaa blaa blaaa.....

hadoiiii...kurus ke aku nih? 53 kg...bagi aku tak cukup kurus tuuu...aku nak berat aku balik 48kg..huwaaaa...
sejak bulan posa nih aku tak penah timbang lagi...harap2 turun la berat aku, aku tak mao timbang selagi tak habes puasa sebulan...kalau tak turun2 jugak pas habes cuti raya aku nak base run 2 minggu...

haaa...sekian dialog yang da lama tak degar org cakap aku kurus...sejak2 balik ke semananjung dari bln 2 aritu, bila jumpe je anak2 buah lama mesti diorang cakap " mem da gemok la skarang..."
hadoiii...sampai begitu skali penghinaan yg aku terima...hahahaaa....

Shopping lagik...

Pepagi  tadi da kuar pegi pasar setiawan...kali ni pegi pasar sengsorang je incik hubby awal lagi da pegi main golf kat damai...klw teluk rubiah ade lagi confirm aku join sekaki...hehee..konon nye nak pegi beli lauk untuk 2 3 ari tapi balik dari pasar singgah jap kedai tudung kat ngan econsave...dapat la tudung 3 helai, melayang duit aku 160 hengget kat kdai tudung tu...huhuuu.. + butang baju melayu incik hubby n kerongsang... tapi tak kesah la memang nk pakai pon, patern tudungnye pon kena ngan citarasa aku, memang dah lama mencari tudung ariani yang tak terlalu labuh...hmmm...on da way nak ke keta, mata aku nih usha jugak baju2 raya yg tergantung di kedai2 yang berhampiran ngan kedai tudung tu...dari luar lagi dah nampak yang berkenan di hati..ececeh..."melayang lagi duit aku nih nampak gayanye"...memang dah ade baju kurung yg ditempah sedondon ngan incik hubby dan anak2 tapi nanti hari raya ke-2 nak balik taiping tak kan nak pkai baju kurung yang sama dah guna raya pertama tu kan kan....hehehe...aku amek jugak ler menjadikan baju raya aku 2 pasang... :)



Sunday, 14 August 2011

Congrats my friend...



Tahniah..tahniah...tahniah makcik.... :) baby girl ni selamat dilahirkan pada 14 ogos jam 3 ptg di klinik yasmin seberat 3.2kg, alahai...tgk org dapat baby aku pon teringin nak baby jugak...hohohooo... 

Saturday, 13 August 2011

Entry khas buat makcik...

Aku nak amek masa 5 minit je tuleh entry nih....sebab da nk kul 7, jap lg da nk b'buka, aku lak yg terlebih xcited...kawan aku sorang ni si mastura da nak bersalin, ye la kan ngan dia je la kwn yang aku rapat, kawan ketika senang  memg ramai tp nk cari kawan yg betul2 faham dan boleh tolong kite waktu susah memang sukar nak cari...baru jap td dapat bbm dari beliau, da ade bukaan 4 cm...smoga makcik selamat melahirkan baby yang comel dan sehat, smoga proses bersalin nanti berjalan lancar Insyaallah...ok2 nanti sambung lagi entry nih...babai...

Friday, 12 August 2011

Antara lagu raya yg aku suke...


Sambil wat biskut raya sambil layan lagu raya...besh...besh... :)

Meh..meh..buat biskut raya...

Sampai jugak aku ke taiping bandar warisan nih w'pon dlm keadaan demam, mujur la lumut ke taiping je, sejam 45 minit dah pon sampai...kemeriahan raya sudah pon terasa setibanye aku di kampung halaman ku...ececeh..ayat skema tak bleh blah...hahahaa...abg aku da mula buat tempahan biskut raya...hohohoo...jangan tak tau abg aku sorang nih memang berkepakaran membuat biskut2 raya, kek kawin dan juga lauk2 pengantin...sejak beliau sekolah menengah lagi dia dah start amek tempahan biskut raya..aku klw bab2 wat biskut raya ni aku memang malas, makan pon takde la beriya sgt, tapi tiap2 tahun sejak aku da kawen ni abg aku tak kan lupa buatkan biskut2 raya untuk adek bongsu dia yg malas nih, 6 7 jenis tak kurang setiap tahun utk aku bwk balik ke lumut nanti...itu belom MIL bagi lagi...so klw kwn2 aku datg umh, ade la kuih raya yg aku nk jamu nanti...hehehee..


Sempret...

Ni pon sempret jugak...cuma ade coklat kt atas tu.... :)

haa...ni bukan biskut raye ek..ni juga hasil tgn abg aku...

suke betul aku tgk kek ni...

Mesti akak ipar aku bangga giler dapat suami mcm abg aku nih....hahahaa...ye la, mana tak nye, dia tukang makan je ape yg husband dia masak...ngeee...ngeee..ngeeee...
ok la ruhil da panggil suh aku makan ubat...hadeiii..anak pompuan aku sorang nih....

lagi dialog ruhil kenakan mama..
Ruhil : mama tu klw tak suh makan ubat, tak makan laaa...
mama : baekssss lah doktor ruhil.... :))

Muke org demam... :(

Ramadan kali ini d' uji dengan demam, batuk, selsema, pening...makan nasi masa b'buka dengan sesenduk nasik je...Arini hanye berehat dirumah...tapi masih b'puasa, cuaca tak menentu skg ni...akan ku gagah juga nak drive balik taiping ptg nanti, sian lak mak mesti nk blk kg...da minggu lepas kami balik johor kn....incik hubby lak duty dan esok beliau keje sempena pelayaran kapal BM5...bz je beliau mggu ni keje smpai malam...



Muke org sakit...sempat jugak ruhil snapkn gambor mama..

Dialog ruhil kenekan mama..

Ruhil : mama nape? demam ke... tu la makan ubat degil....

mama : urghhhh....mama posa la camane nk mkn ubt...
(ank aku pon da tau sgt aku x suke mkn ubt...) tapi mesti atok dia yg cakap nih 'mama tu degil tak nak makan ubat'...hehehee...

hadeiii...tak larat nye nk siap2 blk kg...asyik tak lekat kat umah je time weekend....

Monday, 8 August 2011

Wakaka!!!! Bonus setengah bulan gaji wooo....

Alhamdulillah...ade bonus untuk raya, harap2 betul la ape yang aku dgr nih...aku hanya dapat bbm dari group ladies officers jap tadi...suma kata dh masuk berita kul 8 n dah confirm dapat setengah bulan gaji....wahh!!! makcik suke suke suke...mak aku juga turut terima 500 utk pesara (pencen arwah abah)...tapi niat dihati nak membantu meringankan beban incik hubby membayar roadtax insurans accord yang dah tamat tempoh bulan ni yg mencecah 2k++...walaupon incik hubby dah renew tapi aku rasa cam tak best je...accord tu nama aku, aku yg naik pegi keje, aku yg naik bwk balik kg, tapi bila time bayar bulanan, isi minyak keta, bayar roadtax insurans incik hubby yang lagsaikan suma tu...satria aku pon incik hubby yang habes bayarkan, so aku tak yah pikir nk bayar keta bulan2...tu tak termasuk beliau repairkan satria tu lg...rasa tak patut la pulak kan kan kan....aku hanya menghabiskan je bila dapat gaji hmmmm... setiap tahun biasa nye dapat 500 je tapi tahun ni setengah bulan gaji, so aku dah berazam nak bagi 1k untuk incik hubby tercinta :)) cukup ke pa?? ma tau tak cukup, tapi itu je yg mampu mama bantu..heheheee..."ape yg penting? kerjasama...." yang selebihnye aku nak wat shopping beli baju, kasut, purse aku lak....ngeh ngeh ngeh...aku bukan tak nak menyimpan bila dapat je gaji, tapi aku dah potong siap2 1k kat LTAT n Koperasi Tentera, cukup la tu simpanan yg aku dah simpan setiap bulan....lagi mau simpan ka??? itupon dah parah dah aku rasa, potong duit umah kt marina island lagik..tapi aku dapat blk la sewaan umah tu, lebihan gaji bulan2 yang aku dapat tu la aku akan gunakan smpai ujung bulan, gaji tu jugak la yg aku buat shopping baju anak2...ruhil skarang pon dah pandai demand, suma brg2 dia nk yg princess... baju, kasut, underware, jam, bag suma nak princess...awak berdua je skarang nih bleh la mama layan yea...hadoiii..bonus tu belom pon lg masuk ke akaun aku, dah macam2 plan...okeh la makcik nak tido dgn gumbira...hohohooo...

Makaseh mak...

Sedar tak sedar hari ni dah hari ke-8 b'puasa...Alhamdulillah...masih diberi kudrat utk b'puasa setakat ni...rezeki hari ni, sambal tumis petai, kari daging, sayur campur dan ayam goreng berempah... eh! itu bukan sy yang masak ye...mak sy yg masak suma tu...alaaaa...bukan nak suh mak masak tapi aku balik2 keje suma hidangan tu dah penuh atas meja...makaseh mak!!!! begitu lah setiap hari...terharu nye aku, tapi mak cakap "mak tak buat ape pon baik la mak masak, nanti e-mei balik keje sama jugak awk nk kena masak, penat ngan zaril kacao lg, baik mak masak siap2"...so aku cuma akan pegi ke pasar ramadan untuk beli air dan kuih muih...1st day posa, aku terlalu membazir membeli di pasar ramadan, sampaikan ade makanan yang terbuang...hari2 seterusnye aku dah beringat, tak mao membazir...kalau pegi pasar ramadan jgn melebihi 10 hengget dan dari umah dah plan nak beli ape, so pegi cari ape yg nk makan je...camtu la yg aku amalkan hari seterusnye....kejap je masa berlalu kan.... tak lama lagi dah nak raya...mujur ade yg nak ambil lg tempahan baju raya aku, baru je semalam antar tapi memg "cekik darah", buat baju kurung je 90 hengget tau...seb baik aku wat baju kurung setahun sekali je, nak tak nak aku tempah la jugak...kalau tak sebab nak raya tak hengin aku...ngeh ngeh ngeh...itu pon ade gak org nak jahit kan baju ko!!!! wakakakaa....baju anak2 n baju incik hubby dah settle awal lg...wahh!!! semangat nak raya ni...ehh, baru 8 hari puasa...aku berazam dapat posa penuh tahun ni...confirm posa penuh!!!!!! ecececehhh....tak percaya?? sila lah percaya.... :))

Friday, 5 August 2011

Off too Johor...

I'm coming home..I'm coming home!!!
tell my parents in law i'm coming home...
Hohohoo..cam nk blk raya lak aku rasa..tiap2 minggu
asyik balik tepeng je so weken ni
Balik johor lak la kan...kul bape nk smpai johor nih
ek..aku ni dlm keta da la tak leh nk tdo,hubby
ade je citer nk borak, anak2 da tdo kt blakang..
Bajet td nk gerak lps solat jumaat,tp aku lak
ade meeting kul 3 so kena la g opis jugak, skali
meetg smpai kul 6 daaa..siap ade paper work yg aku
kena buat,ari senin da nk submit..hamekaw!!
takpe la bwk blk johor la jwbnye wat kt sana je..
Incik hubby tolg jaga anak wokeh!!!
Huh..dah kul 1030..singgah Kuala selangor jap
antar mak umah abg,mau kul 2 ni kang baru smpai johor
Ok2..zaril da bangun nk susu..smoga p'jalanan kami
sekeluarga dilindungi Nya..

Wednesday, 3 August 2011

Cer la try...

Try ur name in Japanese...benda nih aku dapat dari group bbm ladies officers pagi tadi...bleh la bosan2 try tengah takde koje kat opis...huhuhuuu...

A = ka, B = tu, C = mi, D = te, E = ku, F = lu, G = ji, H = ri, I = ki, J = zu, K = me, L = ta, M= rin, N = to, O = mo, P = no, Q = ke, R = shi, S = ari, T = chi, U = do, V = ru, W = mei, X = na, Y = fu, Z = zi


ini lah hasil nye....

Shimozitakito tamoruku shikizikatarinkato

Rozlin love Rizalman

huhuhuuuuu...suke suke suke....

Tuesday, 2 August 2011

Pandai anak mama...


Alhamdulillah...bangganye mama bila Ruhil boleh membaca doa berbuka puasa pada usia 2 tahun 8 bulan, tahun lepas mama tak berkesempatan nak merakamkan kepetahan ruhil membaca doa ni, mama doakan anak2 mama berjaya di dunia dan akhirat...Insyaallah...


Pasar Ramadhan....

Alhamdulillah...masih diberi kudrat untuk menerususkan ibadah puasa, bulan puasa kalau tak pegi pasar ramadhan mesti tak sah kan...eh! aku la...org lain tak tau la pulak..semalam pegi pasar ramadhan ngan incik hubby dan Ruhil kat Majlis Perbandaran Manjung, orang punye la sesak...itu je la kali pertama dan terakhir aku akan pegi pasar ramadhan kat situ, nak berjalan pon susah org terlalu ramai dan berhimpit-himpit macam jual barang free lak...jusco sale pon tak camtu tau....ruhil cakap ' mama rimas la...sempit '...(anak aku pon pandai complain) okeh2...esok kite tak yah datang sini lagi ye...makanan pon tak menarik kat situ, tapi 20 hengget jugak habis dibelanjakan...kalau 30 hari dah brape kan..huishhh kena berjimat nih....tengok itu nak beli, tengok ini nak beli...padahal tak habes makan pon bila b'buka...so hari ni aku lebih berjimat dari semalam...tak abes 10 hengget pon yang dibelanjakan, pasar ramadhan belakang bilion tu lagi menarik dan tak lah sesak sangat, so pasni tak yah g jejauh...kat situ pon macam2 ade...dah 2 hari berpuasa aku langsung tak sentuh nasik, b'buka hanye dengan kuih dan ketiau goreng itupon kongsi ngan ruhil, pon tak habes jugak...mana nafsu makan aku nih? sahur memang aku tak makan, dari dulu2 lagi tak makan time sahur, hubby je yang makan...aku hanye minum air masak...pepegi memang takleh terima dek tekak, kalau bulan tak posa pon kul 10 baru aku makan stand easy...nak kata diet tak jugak, tapi bagus jugak leh kurus skit memandangkan sana sini dah kembang semangkuk...eh ape lak semangkuk? dah bermangkuk2....huhuhuuu...kalau sebulan ni leh tahan tak makan nasik alangkah bagus nye la kan...mesti leh dapat berat aku cam dulu balik....yeah!!! u can do it bebeh....ngeee ngeee ngeeee....

Monday, 1 August 2011

Selamat hari lahir mak..

Tiada kata yang dapat menggambarkan betapa e-mei menyayangi mak...ketabahan mak membesarkan kami 6 beradik tidak dapat kami membalasnya, namun kami tetap akan membahagiakan mak sehingga nyawa di kandung badan...abah pergi mengadap Illahi ketika usia muda mak 36 tahun, mak lah menggalas tugas abah mencari rezeki untuk kami terus hidup dan pada ketika itu kakak2 dan abang2 ku masih bersekolah...e-mei mendoakan agar mak diberikan kesihatan yang baik, dipanjangkan umur dan sentiasa dalam lindungan Allah SWT, smoga mak akan bertemu kembali dengan abah di syurga yang kekal abadi...Insyaallah...