Monday, 30 May 2011

Aktiviti Hujung Minggu

           Weekend kali ni berada di Lumut je...tu pon sebab incik hubby duty pada hari ahad, klw tk tu confirm tk lekat jugak kt umah time weekend, memandangkan tempat keje aku ni bz memanjang ngn kursus2 yang dianjurkan, so hari jumaat malam datang opis untuk sambut ketibaan adik2 dari Maktab Tentera Darat, mula nye cam malas je nk datang opis nk tunggu incik hubby balik dari KL, 2 minggu tu tk jumpe...beliau ade kursus kt sana, tapi takpe la aku gagah jugak pergi opis nk tgk preparation sajian yg disediakan untuk MTD, kang buat nye tak cukup makan bebudak tu aku jugak nak menjawab ngn CO, better pegi la tengok2 kan kejap, balik kul 10.30 incik hubby dah smpai umah, hmmm..sampai je umah tgk Ruhil pon tk tido lagi...selalunye kul 9.30 dah tido dah, baru nk manja2 ngn incik hubby kaco line tul hua hua huaaa... mana tak nye ayah bawak balik toys Thomas n Friends, jam dinding thomas, bleh la nanti gantung kt bilik ruhil ye sayang... memang la kesukaan beliau thomas n friends tuh...mama tgk ruhil dapat toys suma tu pon mama dah happy coz tinggat jugak ayah nk belikan untuk ruhil, incik hubby memang camtu, dulu time tkde anak lg, klw balik cuti dari france setiap 4 bln skali msti ade je something yg beliau akan beli kn...I Luv U la pa.... :))

               Bangun pepagi hari sabtu siap2 nak pegi ipoh, anggota aku kawen..biasa la dah anak 2 ni kena siap sejam setengah awal dari time yg di plan, kul 10 dah kuar dari umah, singgah kedai jap balut hadiah, g amek roadtax insurance satria, basuh keta automatik, g giant amek hp incik hubby, end up kul 12.30 baru gerak ke ipoh, anak2 pon tk sampai ke mana lg dah tido dalam keta, bnyak sangat program ayah nye...plan nye dah abes makan kenduri nak shopping2 kat ipoh memandangkan voucer incik hubby main golf aritu tak abes lagi n incik hubby pon nak g cari blackberry beliau nak tukar beli bold2, selesai je makan kenduri, dah masuk keta nak gerak, aku sebok menggodek bb sambil zaril mencapai air nescafe yg aku letakkan di tmpat letak air di tepi pintu keta...abes aku dimandikan nescafe oleh riezaril....huhhh sabor aje la, abes baju kurung yg aku pakai lenjun...dah nmpak dah tak pegi shopping jugak la nmpak gayanye...aku cakap pd incik hubby, 'kite balik trus je la, mama dah basah ni camana nk g cari bb pa..kite cari kt stiawan je la pa ek'..aku dah tanggalkan kain, pakai baju je, seb baik baju labuh...

               Sampai umah tido kan riezaril, aku ajak incik hubby kuar cari bb di kedai2 sitiawan, 2 3 kedai dah survey tapi tkde yang berkenan jugak..'nanti kite beli kat kl je pa, pakai la dulu adek punye bb tu'...bb curve yang beliau pinjam dari adek nye tu tkde 3G, so klw kat umah kami tu tkde line sgt, tu yang beria sangat incik hubby nk beli bb baru yg ade 3G...sejak incik hubby guna bb senang skit aku bbm ngn beliau, dari dulu lagi dh suruh pkai bb tapi sayang hp lama kata nye..

               Hari ahad incik hubby duty, ohhh bosan nye!!!!! siap2 breakfast utk incik hubby, beliau dah kuar g duty, aku kemas2 umah n basuh baju bagai...kul 10 dapt bbm dari mastura ajak kuar b'fast kt Mcd, kelam kabut siap kan ruhil n riezaril, sian lak nk tinggalkan zaril tu, angkut jugak la pegi mcd...dalam sejam dok kt mcd, aku ajak mastura pegi cari tudung ariani kat sitiawan..dapat la sorang 2 helai, balik umah...tido kan riezaril, aku ngn ruhil pon layan tdo smpai ptg, bangun tido siap2 bagai, aku kuar ngn ruhil round2 marina island, bawak ruhil main kt playground teluk batik, pastu antar nasi goreng ayam kt incik hubby yg aku beli kt driving range lumut, aku ni mana lekat kt umah, klw ptg2 mesti nk kuar bwk ruhil jalan2, mastura lak tkde pegi kl, biasa nye aku ngn beliau je bwk anak2 g playground....biasa nye kt lumut je tempat kami lepak...kami ni mana leh terperap je kat umah, ade je plan makcik tu klw hubby masing2 tkde...mesti ade program untuk anak2...seb baik la ade kamu makcik....heheheee...







Friday, 20 May 2011

Me..

1. Nama aku Rozlin bt Mustafa, nama mak, adik beradik n kengkwn kt kg pggil Emey..bila aku tnye mak       nape pggil nama tu, mak ckp arwah abah yg pggil dulu sebab comey kot..kengkwn dlm navy pggil Lin..

2. Lahir pd 26 mac 1982 di Hospital Taiping.

3. Ank bongsu dari 6 adik beradik, 3 lelaki & 3 perempuan.

4. Abah meninggal pd usia 3 thn, pd 26 april 1985..tk ingt pon time abah meninggal n tk kenal pon rupa abah cuma dah besar tgk gambar baru la kenal ooo...ni abah.. Sedih nye tk sempat nk bermanja ngn abah..“Emey syg abah sgt” smoga arwah abah d'tempatkn d'kalangan org2 beriman...

5.  Sekolah di Sek Keb Long Jaafar kamunting & Sek Men Kamunting..dpt g sek teknik mak tk kasi, mak suh dok ngn mak je..huhuhuu...klw aku pegi sape nk tido ngn mak kot...

6.  Memang cita2 dr kecik nk jadi askar cam abah dan sekarang terbuktilah sy seorang Naval Officer, cuma abah dulu army.

7.  Tinggi 161cm, berat 55.3kg(itu sgt lah gemok bg sy)tgh berdiet utk dpt kn 50kg, time ank sorg berat aku 49kg je okay!!!

8.  B'kahwin ngn Rizalman b Ghazali pd usia 23 thn, plan aku nk kawen umur 25 tp memandangkn incik hubby time tu nk ke france, kami percepatkn..so tanggal 21 Jan 05 sah menjadi isteri kpd beliau.  Bercinta pd thn 2002 tp thn 2001 aku dh kenal beliau coz beliau subby aku..hahaha kawen ngn subby tu..tp aku tk b'cinta time kadet okay! Dah naik midshipmen baru la kuar dating...

9.  Tempat honeymoon Bukit tinggi & genting highlands, 2 hari pas majlis trus pegi honeymoon..sebulan selepas kawen baru nk merasa kenikmatan berumahtangga incik hubby ditawarkn mengikuti kursus submarine kt france, aku jd bengong n bagai nk gila pon ade sebab rindu kt beliau n tersgt lah bosan dok sengsorg, time tuh ank pon tkde lg..setiap 4 bln beliau akn balik bercuti selama 3 mggu, thn 2009 incik hubby dh blk menetap di mesia..syok nye ade suami kan? kemana saje nk bwk suami...pegi pasar beli ikan pon incik hubby aku nk ikut..
 
10.  Tanggal 13 Jan 2008 dikurniakan cahayamata pompuan yang dinamakn Ruhil Irdina bt Rizalman..lahir di Sejati Maternity Sitiawan..tarikh tu sama dgn tarikh lahir incik hubby, bukan senang nk dpt tarikh lahir anak ngn ayah nye sama kn...nanti la cite camane leh bersalin tarikh tu...tungguuuuuu!!!!! Ank no 2 lelaki, lahir pd 19 Julai 2010 di Sabah Medical Center anak sabah baaaaa...
 
11.  Golf antara sukan yg sgt aku minat...bleh dikatakan setiap mggu pegi main golf ngn incik hubby..start blajar golf tahun 2004, kena paksa ngn bos setiap ptg lps abes keje kena ade kt driving range lumut, time tu ok la tk kawen lg..memula fade up gak kena paksa beli set golf, dah la mahal...gaji Lt Dya brape sgt la kn time tu...so aku suh boypren(incik hubby ku skarg) aku g pinjam kt kwn die utk aku training tetiap ptg..time tuh boypren aku ni pon tk pandai men golf lg(tk sehandal skarg..) dh dok kt france baru blajar men golf...

12.   Aku suke makan makanan yang berkuah...laksa, mee kari, bihun sup, tk kesah la janji berkuah, tk ske makanan yg bergoreng...sesekali bedal jugak..

13.   Sgt suke membeli kasut...dpt je gaji msti aku akn pegi cari kasut baru, tk semesti nye kasut tu mahal or berjenama okay...

14.   Suke pakai handbeg Bonia n Guess...sejak dh berkerja la baru pakai yg ade brand..

15.  Mengumpul koleksi jam, dh bape puloh jam yg aku ade ntah...nanti la balik aku kira..

16.  Golf set ade 2, sesape yg rasa nk pinjam boleh la menghubungi saya.

17.  Tak brape suke masak, klw nk masak special kena tunggu weekend, memandangkan mak tggal skali ngn aku, mak akan masak lunch utk beliau makan dan kadang2 kami akn blk lunch kt umah,' sian lak mak dh masak kite nk mkn kt luar' incik hubby ckp,  aku memg tk mkn lunch coz dah mkn standeasy(break kul 10) kt tempat keje, lgpon aku tgh diet memandangkn sejak ank 2 ni badan aku dh kembang.

18.  Aku ni tersangat lah sensetif org nye, cepat tersentuh, klw tgk drama ke filem melayu yg sedih, air mata tk dpt nk kawal berjurai2 nitik, aku jumpe budak down sindrom pon aku menitik air mata, kesiannn..

19.  Aku rasa aku ni suka shopping kot, bukti nye bila dpt gaji tk bleh nk menyimpan langsung, tapi simpanan yg potong trus dari gaji ade okay! tu pon seb bek tk bleh kuarkan, tunngu la pencen nanti..klw tk abes jugak aku wat shopping...tolong la buang tabiat buruk mu itu rozlin oiiiiiii...hahahaaa, alaaaa shopping pon beli toys ank2 n baju utk ank2 ok la kn...

20.  Aku tk suke memerap kt umah, time weekend aku mesti nk kuar bawak ank2 aku pegi main kt marina island atau kt lumut waterfront, klw incik hubby tkde pon aku akan bwk diorang pegi ngn kawan aku si Mastura n die pon akan bwk ank die skali.  Actually baru 2 thn je kenal ngn mastura ni, tu pon kenal masa main golf, tapi bila dh lama kenal jadi rapat n serasi..si minah ni pon sempoi je bleh masok ngn pala hotak aku, seminggu 2 3 kali kami kuar g mkn2 n sembang2...tempat lepak biasa nye kt mcd, senang skit nk sembang, ank2 leh main kt playland.

21.   Aku minat ngn motor berkuasa tinggi, maybe masa remaja dulu selalu dok tgk citer sembilu, maria mariana laaa...so teringin nk ade motor cam era fazira tu,cewahhh..konon nye la... masok navy kebetulan jumpe boypren (incik hubby skarg) aku ni yg juga ketika tu pkai motor vulcan 800, best nye zaman bercinta dulu slalu ikut beliau pegi konvoi ngn motor2 besar ni, tapi skarg motor tu pon beliau dh jual tkde org nk jaga time beliau dok kt france dulu.

22.  Aku paling tak suka org yang penipu, suke ckp bohong, sume benda ko nk menipu..tkde dlm kamus hidup aku tipu sunat okay!!!...org camni bleh blahhhh p main jauh2..eh ade ke kengkwn aku perangai camni..ntah laaa tkde kot.

23.  Suke pakai perfume, klw dulu incik hubby dok kt france slalu bwk blk perfume dan aku  msti bg pd kawan2 aku, yg terpilih je dpt..sonok giler diorg dpt perfume dr france, yg tk buka pon ade lg kt umah tu..heheee

24.  Suke bergambar....sila lah ambil gmbar sy yea..

     Hadoiiiii cukup la tuuuuu...
























Balik Taiping

Petang ni abes keje nak balik taiping, memandangkan incik hubby berkursus di KL...lgpon beliau nak balik johor ptg ni sebab abah mertua aku tk sehat, so aku dan anak2 balik ke taiping ngn mak..mggu lepas tk balik taiping, mesti mak pon rindu kt kg...tapi mcm tk best je incik hubby tkde..rindu ooo sama kamu wahai incik hubby..kalau kat tempat keje aku ni tk sebok ngn kursus2, dah lama aku mintak cuti ikut incik hubby lepak KL..sejak dah pindah semula ke lumut ni jarang weekend ade kt umah, asyik ade je plan bila hujung minggu..barang2 pindah aritu pon masih ade lg dlm kotak yg tk kesempatan nk buka..biar je dok dlm kotak tu, mana tau kang kena pindah balik dok sabah dlm masa terdekat nih sebab base submarine ade satu2 nye di sabah, so suatu hari nanti mesti ke sabah lg baaaa...heheee..



Sunday, 15 May 2011

Aku..

             Waaaa!!!! makcik dah ade blog okay...ketinggalan zaman sungguh aku nih..heheheee, org len dh lama berblog..tk kesah la kan? sebelum ni asyik bace blog kengkwn aje..so nmpak cam menarik aje cite pasal kehidupan, ank2, family diorang...best lak baca blog2 diorang tp ade tuh yg mengarut aje... :) tp klw sesape yg bace blog aku ni tk yah ar gelak(senyum tkpe) baru nk berjinak2..hmmmm nape ek guna Mama-R ni?
           
           Nama aku pon mula nye dari huruf R, jodoh aku yg Allah swt. bagi pon mula nye dari huruf R, incik hubby Rizalman. Rozlin & Rizalman so sweet kn..(hadoiii perasan tk abeh2) jadi bila dh ade anak kami sebulat suara akan mengekalkan huruf R tu dlm family kami, anak perempuan pertama, kami namakn Ruhil Irdina yang lahir pada Jan 2008, selang 2 thn selepas tu lahir nye seorang hero yg di nanti-nanti kan oleh aku n hubby dan kami namakn Riezaril Hariz, Insyaallah yang no 3 akan menyusul tp tunggu la Riezaril besar skit...pandai jln pon blom lg anak lelaki mama nih...aku plan nk ade ank 4 org, 2 lelaki dan 2 perempuan...cukup lah untuk memeriahkan rumah, cam family aku 3 lelaki dan 3 perempuan, tp tu ramai sgt kang tk terlarat lak makcik nk jago..hehehee..

           Klw ikut family belah incik hubby die ade 13 adik beradik..huh ramai kn?incik hubby no 10 so klw berkumpul memg riuh la...tp aku lebih suke camtu..kang senyap sunyi lak umah tk ramai ank2..tp incik hubby ckp 3 org dah la mama... :) 1st time, lunch hour tk blk ni (sebab dh terpaut dgn blog kot) lgpon incik hubby tkde 2 mggu..biasa nye aku akn kuar g lunch n pastu blk umh tukar pt (pakaian sukan) sebab kt tempat keje aku ni rehat 2 jam, kul 1 smpai kul 3, ptg lak pakaian sukan...best kn?? kul 5 dah blk..klw lunch hour tu sempat la klw nk g bank ke, nk blk tdo ke hape ke..tahun ni dah genap 10 tahun usia perkhidmatan aku dalam Tentera Laut DiRaja Malaysia(NAVY)..bangga nye dulu bila dpt tawaran jadi Kadet TLDM, sebab memg cita2 nk keje jadi askar mcm arwah abah..tp abah dulu army..sempat jugak abah pencen sblm die meninggal (sedih la pulak..huhuhuu) tu yg semangat nk jadi askar tu, adik beradik yg lain tkde sorg pon yg jadik askar..jd polis tu ade la...

            Tahun depan dh kena submit borang menyambung perkhidmatan..tk confirm lg la nk nyambung ke tk nak dah...mcm best dok umah je jaga ank2 sendiri..jaga suami, skarg pon jaga suami jugak okay! tapi biasa la klw dah keje tu bukn nye leh masak tiap2 ari utk incik hubby..kadang2 ngelat jugk, mkn kt luar..abes tu blk keje dh penat, ngan ank2 lagi...mula la klw masak pon yg simple2 je..seb bek la dpt hubby cam Rizalman b. Ghazali ni, sungguh tidak cerewet bila aku masak..klw sedap die akan puji 'sedap la mama nanti buat lg'...aku pon tk tau bila masa yg tk sedap, asyik suma nye sedap aje..ke die belasah je sedap ke tk sedap...heheheee..berbalik pasal keje, kang klw aku tk sambung sape lak nk bayar kn utang umah yg aku beli kt marina tu..sayang la pulak kn...klw ikut incik hubby die suh aku sambung je..coz die ckp gaji mama skarang pon dh bnyak..rugi klw mama benti, dpt 100k duit benti tu kejap je abes mama p shopping..hahahaaa tau tkpe...hmmmmmmm...tunggu la i pikir camana.. :)