Friday, 30 December 2011

Gud bye 2011...Welcome 2012

Sedar tak sedar hanye tinggal beberape jam saje lagi kite akan tinggalkan kenangan 2011, cepat sungguh masa berlalu...wat masa ni aku nk lupakan sementara ISO, KPI, audit 5S, audit pengurusan, KMO segala bagai, suma ni adalah event tahun 2012...suma list ni dah ade dalam pala otak aku yang mana ianye akan berlaku pd awal 2012...uurgghhhh ngeri sungguh! takpe lupakan seketika tentang keje...

Skarang pikir nk pakai baju ape utk mlm esok...ade ape?
biasa la aku mendetailkan diri aku seniri untuk ke new year eve di wardroom,
dah penat bekerja, cari sedikit masa utk menghiburkn hati, dalam masa yg sama memberi
support utk aktiviti wisma eceh..support la sgt...heheee....
esok pepagi nk kuar cari baju, seb baik tema nye simple je black & red...

Azam tahun baru 2012???
azam 2011 tercapai ke??

carry foward bleh...hehehee...nk recover azam yang tak tercapai ke thn 2012,
ade beberape kehendak yg masih belum dipenuhi...antaranye azam aku hanye nk beli tanah lot banglo...
by umur aku 40 thn dah pergi ke Mekah dan sudah mempunyai sebuah umah banglo setingkat yg ade 6 bilik...ade yg tawarkan pada aku tp kawasan nye aku tak berkenan....Insyaallah kalau ade
rezeki dan dipanjangkan umur, nk jugak tgk hasil selama aku bekerja dan utk keselesaan anak2 kelak...
yang penting nk ade tanah je dulu....hohohooo...ini bukan azam 2012 je, ni azam tahun2 yg akan dtg...
kehendak2 yang lain tu hanye duniawi saje, tak dapat pon takpe...tak penting sgt pon....

Lain2 azam??

Mengekalkan kesejahteraan rumahtangga dengan anak2 yg comel dan bijak...ruhil
akan mula besekolah pd 5 jan...mama nye yg teruja sgt, tak sabar nk antar ruhil g school nanti,
aku & incik hubby bercuti sepanjang minggu hadapan....Smoga tahun 2012 akan lebih ceria, bermakna
dan dilimpahkan rezeki utk kami sekeluarga....Insyaallah...

Happy New Year.... :)

On Diet...

Skarang ni memalam incik hubby dah jarang amek nasi, tp aku memg dah lama tak amalkan mkn nsi diwaktu mlm...memandangkn hubby senang sgt berat badan nye naik, so beliau ckp nk amalkn mkn salad je memlm. Sonang koje mokcik...ngeee..

Nk base run pon dah malas skarg ni...so control seniri je pemakanan agar tak mkn dgn berlebihan, nk kata aku x mkn nasi langsung pon tak jugak tp 2 hari skali ke baru amek nasi...semenjak ank dah 2 ni rasa senang je badan nk naik...
Ptg td blk keje sempat g driving range, lama tul rasa nye tk hayun kayu golf, last main golf kt cameron masa retreat MPL awal bln aritu...huh dah lama tu..semggu tak main golf rasa cam x sedap badan jer...huhuhuuu...

 Wokay...salad dah siap! jemput makan.... :)


Udang jgn slalu amalkan ye ade asid uric...

Friday, 23 December 2011

Tq Dear...


Dalam kesibukan tugas, masih ade yg menggembirakan hati ni...
tersangat suke menerima pemberian dari incik hubby...kena ngan citarasa sy...
dah 10 thn kenal takkan la tak tahu lg kan...hehehee...
kedua2 nye sy suke...Guess tu paling sethappp sgt bau nye...makaseh ya incik hubby... :)

Stok utk 2 thn..x yah beli perfume dah..huhuuu..


Tuesday, 13 December 2011

Hujung tahun yg memenatkan!

Dah lama tak blogging...nk update pon cam tak syiok & malas je tgh busy je memanjang...actually bnyak gak nk story dlm nih....memandangkan aku lah wanita yg paling sibuk kt PK ni...cewah! balik kul 5 pg masuk opis smula kul 7, naik hangin jugak la kan...ko nye department ko siapkan la keje ko, jgn sampai ngn aku skali kena wat keje ko...itu bleh mendatangkan marah coz anak2 n hubby seniri t'paksa buat keje yg sepatutnye aku buat utk mereka, tp hubby yg amek alih....itu sgt tdk bagus wokay! Sowyy yea incik hubby, nk wat camane kan...sedia berkorban! Heheheee...bukan syg je kena berkorban tp sekali skala pa pon t'paksa dikorbankan ngeeee....awal2 tahun aritu cool & relax je kt opis ni, tp terasa sgt bila masuk bln nov & dis, suma nye nk kena submit, kursus lak suma nye nk wat kt kl nk abeskan bajet la kn...retreat pon buat kt cameron, org lain suma nye bwk family aku je yg g sorang2....nk shopping pon xde mood tau, tp dlm takde2 mood tu abes gak 300 hengget shopping strawberry....haaisshh...

Audit pemantauan ISO unit aku da settle pon mggu lepas, lega la skit...klw tak pala aku ni asyik pikir pasal iso je, buat suma benda nmpak iso, aku lak pegawai kawalan dokumen, mana tk risau beb so far blom ade lg unit yg ditarik smula pensijilan, klw iso d'tarik blk, co malu la kan...silap2 mau nye aku d'remove 24 hours kot...huhuhuuu.....Alhamdulillah persijilan diteruskan dgn 2 minor NCR...legaaa tk sia2 keje smpai pagi...

Okay la...next time sambung lagi...ade keja yg perlu di settle kan...bye!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 29 November 2011

T'kilan...

Alhamdulillah...slamat sampai di Cameron Higlands, 1st time drive sengsorg ke sini...berat hati aku nk dtg retreat ni, aku tak tau nape...sampaikan air mata aku mencurah2 smbil bawak keta td, mungkin aku ade perasaan tak puas hati pd seseorg....hubby sentiasa ckp suh bersabar, tapi tahap kesabaran aku juga ade batas nye...
Ok lah aku taknak ulas lebih lanjut, smpai di sini entry kali ni...bye...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 27 November 2011

Update 170 km/j

tajuk kasi gempak skit...

Itu adalah catatan terbaik aku memandu accord masa otw balik dari kl aritu...hehee..saje je nak test tahap kecekapan aku memandu di highway, cewahhh....tp takmao buat lagi dah..incik hubby marah wokeh... 'nape mama tak tekan sampai 200 je?' ha'...itu adalah ayat tidak puas hati dia terhadap aku...tapi klw pa belikan Nisan Murano kat mama nanti, haruslah akan mama tekan pedal tu hingga mencecah 200 km/j...muahahaha....

actually aku tersangat bz skarang ni...sebab tu nak update seberapa laju yang mungkin, selaju yg aku drive, ngeeee...cerita di atas hanya selingan kepada tajuk je...huhuhuuu~

aku dah seminggu berkampung kat opis, balik utk tido je pastu pagi esoknye, sambung blk keje sampai kul 1 pagi, dah la minggu ni long weekend tapi aku masih gagah memerah otak untuk menyiapkan ISO yang akan diaudit awal bln depan, bukan aku sorang je yg keje tapi satu unit aku juga bekerja...adeiiii tak best tul la keja time2 public holiday ni...sian kat anak2 dan incik hubby, dah la minggu depan hubby nak ke Singapore dan aku lak retreat MPL kat cameron, anak2 dah selamat incik hubby antar blk kg...seminggu ni memg tkde peluang nk bermesra ngan anak2, kuar umah diorang masih lagi tdo, balik umah pon anak2 dah tdo..sory anak2 mama.... :(

ujung tahun memg bz, nk audit iso la, nk submit bajet 2012 la, nk retreat la bla bla bla blaaa....rasa cam tak cukup lak 24 jam sehari...bosan! tak sabar tul nak habes suma ni, pastu leh la bersenang2 takde la nk keje smpai lewat malam...nk kuar g mkn2 ngn bff pon dah tak sempat, sory ye makcik...kite bbm je okeh untuk update program memasing...dah kul 6, aku nk blk charging ape yg patut kang kul 8 nak sambung keje lagi...smoga aku diberi tahap kesabaran yg tinggi dan mental yg fit untuk bekerja smpai kul bape lak malam ni aku pon taktau lg...huwaaaaa...

Tuesday, 22 November 2011

FIL dalam kenangan...

Abah telah kembali ke rahmatullah pada hari sabtu yg lepas 19 nov pd jam 9.05 mlm...4 bulan menanggung penderitaan akibat cancer usus dan akhirnya menghembus nafas terakhir di rumah, mak dan 2 org anak beliau adalah yg terakhir berada disisi beliau ketika penghujung hayatnye...tiada lg panggilan ABAH selepas ni... :(

Smoga arwah abah ditempatkan dikalangan org2 beriman...Amin..

Friday, 18 November 2011

Congrats RMN Golfers..

Congratulation & Celebration la la la la la la...

Eceh! Aku lak yg terlebih xcited...Navy johan tu of course la sonok...20 tahun menunggu nak rangkul semula kejuaraan golf interservice, hari ni terbukti kemenangan milik tldm...bangga aku dengan semangat 12 pemain golf rmn yg terpilih utk berentap utk menjuarai interservice tahun ni, especially to my beloved hubby salah sorang yg ade dlm team rmn...cayalah! Tak sia2 navy antar balik semenanjung tau...ngeeee

Happy giler cn, tgk dlm pic yg incik hubby sent td...mlm ni mkn besar la golfers rmn...heheee...memang u all layak menang setelah training 2 3 bln sblm ni...Tahniah RMN golfers!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 10 November 2011

Minggu entry bergambor jer !


Betul la...baru perasan, minggu ni entry penuh ngan gambor jer...ye la kan, klw kat lumut tu tempat2 yg dah biasa, kebetulan minggu ni ke kl pastu sambut raya haji lak...lagipon aku kan gemar sgt bergambar, so setiap aktiviti tu mesti nk di abadikan sebagai kenangan...cewahhh!


Pengangkutan arini ditaja oleh toyota estima hahahaaa...

Bengkak je abg aku, keta kena lenjan masuk dusun, seb baik tak bawak balik BMW 5 series...klw tak, nak jugak aku test drive dalam kebun tuh...ngeh ngeh ngeh...jarak umah aku dgn dusun dlm 20 minit so kena la bwk keta, kang cemana lak nk hangkut buah2 tu kan....

Entry kali ni, nk citer pasal dusun...arwah abah ade meninggalkan kami adek beradek dengan 6 ekar dusun buah-buahan di changkat jering, ini je lah harta yg arwah abah tinggalkan untuk kami sekeluarga dan 2 biji rumah di kamunting yg menjadi tempat berkumpul kami adek beradek, kira tu umah mak ler cuma skarg ni mak tggal ngn aku...sebuah lg mak sewakan, Alhamdulillah...tu suma hasil 21 tahun arwah abah bekerja sebagai tentera, walaupun tak kaya raya tapi peninggalan suma tu untuk kami sekeluarga sudah memadai, hingga ke cucu2 nye dapat merasai hasil dusun arwah abah sekarg ni...

Okay sambung pasal dusun, 3 hari cuti panjg sempena Aidiladha, ptg raya aku, incik hubby, abg ngah aku dan kazen mencari hasil durian di dusun, skarg ni memg tgh musim...dalam sehari bleh mencecah 50 ke 100 biji...6 ekar punye dusun tak terkutip kami dibuatnye, dah puas makan mak sedekah kan pd jiran2 ade jugak yg mak jual sebab terlalu bnyak...smlm incik hubby siap bwk balik nk jamu pd team2 golf beliau, pg td bwk g KGS selesai kengkwn nye bedal...heheheee~

Ini la antara hasil kutipan Ruhil... :)


Monday, 7 November 2011

Salam Aidil Adha


3R
Mama-R takde dlm gambor tu, tolong snap kan aje utk kenangan insan2 tersayang i ni...i tak sempat nak touch-up, bz siap2 kan anak, siapkan suami, siapkan juadah raya...cer tgk incik hubby pakai kain pelekat je, makcik tak perasan bwk balik baju jer, ingatkan ade suarnye skali masa aku amek dlm almari dah siap2 gantung kat hanger, rupanye baju je...masa nk iron baru la perasan suar takde,sabor je la...tahun ni sambut Aidiladha di taiping, aku dan family abg ngah je yang balik beraya, kebetulan dia ambil bahagian utk anak2 nye...anak2 aku masa mereka umur 2 bulan dah buat majlis berendoi dan aqiqah sekali... 

Teringat aku tahun lepas, kami sekeluarga beraya di Sabah...tak kurag meriah nye mcm kat semenanjung...masa tu buat gathering intake aku yg ade kat sabah dan kawan2 di PTKK, 2 periuk nasi ayam 5 ekor ayam selesai...meriah sungguh! seb baik sempat buat open house, klw tak aku dah balik sini tak sompek nk gathering...heheee~

tapi dah dok sini cam malas je nk wat open house...nape ek..raya posa aritu pon tak wat makan2, malas semacam je rasa nk buat...Insyaallah tahun depan la kot makcik buat... :)

Saturday, 5 November 2011

Jalan2 cari makan..



Sebelum balik ke lumut semalam, incik hubby nak makan kebab katanye...so kami singgah di Naab restorant, di mana brother in law beliau bekerja di situ..restorant ni terletak di bukit bintang...banyak restorant2 arab di situ dan rata2 yg berkunjung di restorant tu adalah pelancong dari sana...sebelum ni pernah jugak makan yg di tapau oleh abg ipar hubby tu, tapi mkn di restorant ni leg banyak menu...salah satu feveret aku adalah lamb...memang puas hati la makan kat situ...sethapppp!! 


Iranian Lamb Shank..terbaeksss..

Kebab Koobideh

Naab Restorant..
Istak beer...non alcohol...perisa strawbery...beshhh

Yg disebelah incik hubby tu abg ipar beliau merangkap manager di Naab restorant berasal dr Iran...

Lamb shank itu sy yg punye! yummy...

Selesai di habeskan oleh penggemar lamb...



Okay...sampai disini dulu entry jalan2 cari makan....next mana pulak yea... :)

Friday, 4 November 2011

Dating with hubby..

Kebetulan aku berkursus di kl dan incik hubby pulak ade pemilihan golf inter service...so ade la peluang i nak dating...ngeee...

tapi yang tak besh nye, aku stay kat mess...tumpang umah member2 aku dan incik hubby lak kat transit, umah SIL ade kat ukay perdana tapi memandangkan program hubby yg perlu setiap jam 5.30 pg dah kena gerak ke Nilai dengan team golf yg lain, so dia stay je la kat transit...malam baru kami jumpe...rasa cam zaman bercinta dulu2 je...ye la kan, sebelum nk jumpe bbm bagai nak amek kul bape, nak g makan kt mana, datang pick up pon betul2 kt depan pintu lif...besh nye la kan bila sesekali dapat buat cam zaman bercintan cintun dulu...hehehee...

So mlm semalam kami dating kat lookout point Ampang...tempat yang menarik, pemandangan yg cantek dan romantik sgt...dinner sambil menikmati pemandangan kl di waktu malam memang cantek...

gmbar tak clear sgt guna hp jer....


Having a gud dinner with my luvly hubby... 
actually tempat ni, sesuai juga bwk bersama family...kat sini bukan hanye ade 1 restorant je, western food ade, Arab, chinese food, pilih je nak makan ape...1st time kami nk sampai sini sesat jugak...hubby sampaikan guna gps baru jumpe...tapi klw org kl maybe dah biasa dengan tempat ni...di bahu2 jln nk sampai ke sini memg ramai couple2 lepak tengok pemandangan kl...tapi sepanjang jln nk ke sini gelap takde lampu jalan...jalan nye pon berbukit dan banyak selekoh...

makaseh yea incik hubby...bebila free bwk ler lagi... :)

Thursday, 3 November 2011

TIGA !

Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak bisa kembali :

 Waktu 

 Kata-kata
 Kesempatan

Ada 3 Hal yang dapat menghancurkan hidup seseorang :
 Kemarahan
 Keangkuhan
 Dendam

Ada 3 Hal yang tidak boleh hilang :

 Harapan 

 Keikhlasan 

 Kejujuran

Ada 3 Hal yang paling berharga :

 Kasih Sayang 

 Cinta 

 Kebaikan

Ada 3 Hal dalam hidup yang tidak pernah pasti :

 Kekayaan 

 Kesuksesan 

 Mimpi

Ada 3 Hal yang membentuk watak seseorang :

 Komitmen 

 Ketulusan
 Kerja keras

Ada 3 Hal yang membuat kita sukses :

 Tekad 

 Kemauan 

 Fokus

Ada 3 Hal yang tidak pernah kita tahu :

 Rezeki 

 Umur 

 Jodoh

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yang PASTI :

 Tua

 Sakit 

 Kematian

Ya Allah, shbt saya yang membaca ini adalh shbt yg soleh, kuat, sabar, sayangilah dia serta kasihilah dia. tolong bantu tingkatkan kehidupannya, mudahkan rezekinya, sihatkan badannya. Jika dia melangkah, selamatkanlah dia, mudahkan langkahnya....آمِيّنْ آمِّيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ kirim ke shbt" yang kamu sayangi. ‎​‎​اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ hidupmu akan bahagia kerna mereka juga mendoakanmu :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 1 November 2011

Meh aku nk bebel skit !

Entry TAK puas hati...

Aku klw bleh nk blog aku ni bersih je...takde nak maki hamun org, takde nk ngutuk2 org, takde nk judge org tak tentu pasal, xde nk marah2 org bagai...tapi aku nk hangin la jugak kan klw esok pagi kena g kursus, kul 6.30 ptg td baru tau! Klw kat sekitar lumut ok lagi la kan...ni kat kl lak tu, tau2 dapat signal rush action lapor kat hotel ape ntah kat shah alam 020800...aku nak settle kn kerja2 aku lagi, nk settle kan anak2 lagi...seb baik ade mak! barang2 satu hape pon tak kemas...nak naik bas lak satu hal...hubby lak tak bagi bwk keta sorang2 coz dah malam...Seb baik incik hubby ade kat kl leh la amek kan aku kul 1 ni kang baru sampai...cool skit dah ni sebab nk jumpe incik hubby jap lagi...syioknye! Hehee...angin aku ni jap je, dah settle down suma, aku dah ok la...lgpon nk jumpe cik abg tak leh nk hangin lelama...ngeee...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 31 October 2011

Aku sgt bosan bilaaaa....

Incik hubby outstation!!!!

pegi main GOLF seminggu lagi, lagi dan lagi...Golongan Orang Lupa Family! hohohoooo

asyik takde je...makcik juga yg menanggung seksa tau! seksa ke?

seksa la menanggung rinduuu...huhuhuuu...bff aku ckp kami ni cam 'BELANGKAS' ye ke? hehee...aku tak perasan okeh bff aku yg ckp, aku bukan lah masuk bakul angkat seniri...ngeh ngeh ngeh...aku rasa hubby aku jugak selesa bwk aku kemana je even waktu keje nk stand easy ke, pegi bank ke, g repair keta ke, g main golf ke mesti dia ajak aku..lunch tu dah tentu la kan...beliau juga selesa je teman aku g pasar ke, g beli susu anak ke, g pasar malam ke, ngeeee...banyak pulak KE nye ek...sebab tu klw beliau xde sehari pon aku dah rasa tak besh nye coz :

 * takde org nk panaskan enjin keta sblm g keje

 * takde org nk antar aku g opis

 * takde org nk tolg antarkan riezaril kat umah pengasuh

 * takde org nak nyakat aku

 * takde org nk wat lawak kt aku

 * takde org nk kiss gud morning & gud nite kat aku

 * takde org nak lunch ngan aku

 * takde org nk jemput aku balik

 * takde org nak bagi lengan utk aku tdo

 * takde org suh aku buatkan ali cafe memalam

 * takde org nk suh aku wat salad memalam

 * takde org aku nak temankan tengok movie sblm tdo


 Brape bnyak takde daaaaa...heheheee
 till then...bye bye...

Doa buat kekasih, Smoga incik hubby terpilih untuk team navy inter service 2011. Insyaallah.....





Tuesday, 25 October 2011

Ape ade dlm handbag sy skarang ni ek??

Sementara menunggu kepulangan incik hubby dari kl bermain golf, meh nak terjah skit ape agaknye ada dlm handbag aku skarang ni kan...eh, tuan punye handbag pon taktau ade ape isi dalam nye...asyik sumbat je selagi muat...ngeee...

owh...ade benda2 ni rupanye yg memberatkan handbag aku!

1. Purse

2. Getah rambut

3. Jerslin Power Oil (MIL bagi & beliau suh letak je dlm handbag bwk kemana2)

4. Body shop hand & nail cream

5. Anakku baby wipes

6. Buku ASB

7. Buku tabung haji aku, incik hubby & ruhil

8. Voucher jusco & parkson (hasil kemenangan incik hubby main golf...haishhh bila la nk g perabeh nih..patut la berat..)

9. Sampul duit raya pon ade! (bila nk bayar duit kt pengasuh zaril, senang dah letak siap2 dlm handbag)

10. Pelbagai jenis members card...kad Anakku, Sembonia, tupperware, coffee bean, planet enfants club, Sen Q & Mc Donalds kids club.

11. Puting riezaril (memang sentiasa ade spare dlm handbag, selalu tertinggal makcik pelupa!)

12. Pelbagai sepit rambut si ruhil

13. Pen

14. Lips ice

15. Contact lenses

16. Beg duit syilling

17. Tisu

haaa...itu lah barang2 aku yg ade dalam handbag skarang ni, memang sentiasa ade dan sentiasa dibawa kemana2, sekalipon aku bertukar2 handbag barang2 ini lah yg akan di transfer skali...

Sunday, 23 October 2011

I'm Back !

Home sweet home...

Actually semalam lagi dah smpai dari johor, smpai pon dah lewat malam, takde ape sangat pon nak update, keadaan FIL agak stabil skit, tapi still kat hospital...we all pon cuti dah abes, kena la balik sok dah keje..sempat la incik hubby menjaga abah semasa bercuti aritu, mujur adek beradek ramai so bleh la bergilir2 jaga abah kt wad...smoga abah cepat sembuh dan sehat sepeti biasa..Insyaallah...

Aktiviti harini? hmmm...tdo dan tdo lagi...heheee...badan pon penat coz sampai pon dah lewat malam, incik hubby je yg tak penat2...pepagi dah kuar g main golf kt KGS,  incik hubby kuar je trus aku pon sambung tdo lagi sampai la beliau balik kul 11.30, riezaril pon aku tdo kan dia skali...dah tggal berdua layan tdo aje la...ruhil dah minggu ke-2 berada di taiping ngan atok nye...rindu sangat2 kat princess mama sorang nih, minggu depan mama amek yea...Janji ngn bff nak b'fast pagi tadi, tapi mata ngantuk sangat sampaikan beliau call pon aku tak sedar...bangun tdo, mendobi baju2 kotor, ngemas umah bagai sampai la ke ptg makan pon tak..b'fast aku hanye secawan ali cafe sampai ke ptg...hebat penangan ali cafe...ngeee...incik hubby balik main golf beliau kata tak lapar ptg kang je kuar g mkn coz beliau mkn roti canai ngn kengkawan sebelum g main golf so xde la aku masak, kul 5 memasing dah gigil lapar...klw posa pon bagus kan...teringin lak nk mkn pizza hut ultimate cheezy yang baru tu...then, pas makan singgah tesco jalan2 jamu mata, baru gaji pulak kan... belikan sony dvd player untuk ruhil coz portable dvd beliau dah rosak, takde la asyik nk kacau mama tengok tv lagi pasni, klw tak chanel kartun sampai la ke malam, ape pon tak bleh!

urrgghhh....malas nye nak keje esok...LAZY MONDAY! nak g opis kul 10 buleh?

Okey...sampai disini dulu yea...mau tdo sudaaa...bye... :)

Wednesday, 19 October 2011

Hati yg tak tenang..

Sebak hati ku ini apabila mengetahui abah(FIL) menginap kanser usus stage 4, skarang ni beliau berada di hospital segamat...dah 2 bulan abah kuar masuk hospital tapi baru 2 hari lepas dokter dapat detack sakit beliau tu...keadaan abah skarang agak kritikal, beliau dah tak larat bangun, buang air pon melalui tiub dan makan pon hanye susu je...risau sgt hati ni, bln lepas abah admitted kat hospital Ampang tp masa tu x lah teruk sgt keadaan abah cam skarg nih...kami dan adek beradek yg lain suma berada di kg, smpai smlm pon dah kul 2 pg, kami amek emergency leave 3 hari dulu tgk keadaan abah camana...bila abah sakit2 camni tingat aku raya aritu masa b'salaman ngan abah aku cium pipi beliau yg sebelum2 ni aku x pernah pon b'buat demikian...sedey sgt tgk keadaan abah, agar Allah melindungi dan panjangkan umur abah...Amin..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 16 October 2011

Oh My Pink Panther...


Yeah!!! sgt teruja dapat tengok live Paula Creamer beraksi, walaupon tak menang untuk LPGA Malaysia kali ni...beliau bukan lah pemegang ranking no 1 dunia tapi dalam karier golf nye, 9 kali telah menjuari LPGA tour...aku adalah antara beribu peminat Paula, tak sangka incik hubby sgt bersungguh bwk aku ke LPGA Malaysia 2011 di KLGCC...mekaseh yea! Paling best Paula sign kat cap aku okey...ngeee...Ade beberapa picture Paula Creamer yg sempat incik hubby snap... :)

Paula Creamer was here!

Cantekkk cam model...


Hole 17, memang mantap ar swing dia...







Beg Paula...cover driver dia pink panther...

Posing Bagai...

Senyum tak perlu kata apa-apa!








 

Wednesday, 12 October 2011

Semangat yg hilang..



saya sangat bosan di kl tanpa kekasih2 hatiku b'sama..... :(


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 10 October 2011

Klw rasa nk baca, silakan...

Pagi yang mendung...semendung hati ku yang berat untuk meninggalkan kekasih2 ku....oh ramai kekasih rupanye! ngeee... kpd 3 org kekasih hati ku jgn notti ok sepeninggalan ku ke kl untuk berkhidmat kepada negara, eceh! haaa....mula dah...muahahahaa....

My turn lak g kl ye incik hubby, sesungguhnye masa itu amat mencemburui kite,huhuhuu....baru je bersua 2 hari...aku lak nak ke kl berjimba2 ngeh ngeh ngeh...kursus daaa...kang harus incik hubby amek cuti lak ikut aku ke kl nk berjimba2 skali kot...hahahaa...masa itu sume sudah berlalu...keutamaan kpd keluarga lebih penting...bukan senang nk kecapi keluarga bahagia seperti sekarang...dulu pon bahagia jugak cuma tak brape nk bahagia bila sorang di timur sorang di barat, klw 4 bln skali baru nk jumpa...bahagia ke tu? skarang ni ditambah pulak ngan gelagat2 anak yang cumel2 lagi la KU BAHAGIA! Punyai suami, anak2, kereta, rumah, pakai minum yg cukup sudah memadai bagi aku, ape lagi nak kan?? hanye perlu menjaga je keharmonian ni agar tidak pincang walau ape skali pon dugaan yg dtg...haaa kan ayat skema aku dah kuar!huhuuu...

Sekian, aku nak balik kemas2 barang pastu nk gerak ke kl...entry jiwa2, main tuleh je ape yg ade dlm pala nih...bye!

"Sekadar berkongsi"

“Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebahkan tuduhan yang buruk dalam kalangan orang yang beriman, mereka akan mendapat azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat, dan ingatlah! Allah mengetahui segala perkara, sedangkan kamu tidak mengetahui yang demikian”.

Ayat tersebut menyatakan kemurkaan Allah kepada golongan yang suka memfitnah dan membuat tuduhan kepada orang lain. Islam melarang sama sekali perbuatan tersebut, kerana boleh mencemarkan maruah. Islam menganjurkan kita menegur dan menasihati kesalahan dan kesilapan saudara kita tanpa mendedahkan aibnya. Ini adalah lebih baik daripada menyebarkan kesalahan orang, khasnya penyebaran fitnah yang tidak jelas kebenarannya.

Ulama Tafsir menyatakan, ayat tersebut diturunkan untuk menempelak golongan yang cuba memfitnah Saidatina Aisyah Radhiallahu ‘Anha. Kisah tersebut berlaku ketika Nabi dan rombongannya dalam perjalanan pulang ke Madinah setelah selesai daripada peperangan. Rombongan Nabi telah singgah di suatu tempat untuk berehat, sebelum meneruskan perjalanan. Ketika rehat, Aisyah keluar untuk mencari tempat qada’ hajat dengan tanpa disedari oleh Rasulullah atau sahabat-sahabat yang lain. Akhirnya beliau tertinggal dan dibawa pulang oleh seorang sahabat. Kepulangan Saidatina Aisyah dengan diiringi oleh Safwan bin Al-Mu’atthal telah menggembirakan golongan munafiqin. Mereka merasakan ini adalah peluang terbaik untuk mencemarkan kemuliaan Nabi SAW dan maruah baginda. Mereka terus menanam jarum-jarum fitnah dengan menyebarkan tohmahan bahawa Safwan r.a telah melakukan sesuatu yang tidak baik dengan isteri Ra­sulullah SAW. Racun-racun fitnah tersebut telah meresap dalam masyarakat sehingga keadaan menjadi kecoh dengan setiap orang menceritakan berita atau isu yang sama.

Allah menempelak perbuatan menyebarkan fitnah ini dalam surah An-Nur ayat 14-15 yang bermaksud:

Sekiranya tidak ada kurniaan Allah dan rahmat-Nya kepada kamu semua di dunia dan akhirat, nescaya kamu ditimpa azab yang besar kerana perbicaraan kamu tentang berita bohong itu. Ingatlah pada waktu kamu menerima berita bohong itu dari mulut ke mulut dan kamu katakan dengan mulutmu ара yang tidak kamu ketahui dan kamu menganggap ianya suatu yang ringan sahaja, padahal di sisi Allah adalah besar. Mengapa kamu ti­dak berkata pada waktu mendengar berita bohong itu? Sekali-kali tidak harus bagi kita memperkatakan hal ini. Maha suci Engkau (Ya Tuhan kami) ini adalah pendustaan yang besar”.

Hadis-hadis Rasulullah SAW banyak menceritakan mengenai perintah atau galakan menyembunyikan keaiban saudara selslam yang lain. Antaranya, hadis riwayat Imam Muslim, bahawa Nabi SAW bersabda:

“Seorang muslim yang menutup keaiban orang lain, maka Allah akan menutup keaibanya pada hari Kiamat”

Oh mama tolong saya !

Alolololooo...tomei2...

Belum gunting pon lagi rambut tu dah nangeh...dah panjang sgt rambut si tuan kecik ni sampai kan ruam di bahagian leher...tunggu incik hubby blk je dari kl trus bwk g gunting, riezaril memg tak suke gunting rambut..tiap kali nak gunting begini lah keadaan nye...alaaa hensem boy hilang macho tau! hehehee...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 6 October 2011

Dating with PM...ahaksss!!!


Tajuk giler bombastik...owh! siapalah sy nk dating ngn PM kan...ngeee...
Dapat b'salaman ngn beliau pon dah kira bagus...

"Perbentangan Bajet 2012 pada petang ini jam 3.30 Semoga ada berita baik untuk kakitangan kerajaan seperti saya & incik hubby"...huhuhuu...

Santai bersama si cumel..

Ini lah aktiviti kami bila suami2 tersayang outstation...seperti biasa, klw tak aktiviti menerjah restorant2, kami akan bwk ank2 ke playground or mengayuh beskal di marina island...next aktiviti yg telah dirancang adalah driving range, memandangkan bff aku yg baru pas abeh b'pantang tu sgt teruja nk swing...beliau pon sama la cam aku dulu time prgnant gelisah je tak dapat nk mukul golf...kami adalah ibu2 yang aktif, bukan yg jenis berat bontot hanye layan tv dirumah...hohohooo..dah mula dah ngarut aku nih...aktiviti yg masih belum terlaksana hingga kini adalah klas erobik, bila nk register ni makcik...incik hubby ku dah lama merestui dan sanggup untuk menjaga anak2 dikala kite b'erobik...huhuhuu...meh la nak buh gambor anak2 kami ptg td...



Masing2 ngn beskal baru....

yeah! kakak dah pandai main roller skate la mama...



Halloooo besfren...




Uargghhhh...patut la ngantuk dah kul 12...bila aku ngantuk aku mengarut...ngeh ngeh ngeh...
dah g tdo! cemana nk tdo lengan ade kt kl...berbantal lengan tidur kuuuu (ala2 lagu siti) SENGAL!

Wednesday, 5 October 2011

Boss owh Boss!

Bagaimana personaliti dan perwatakan boss di tempat anda. Apa yang anda kagumi tentang boss anda? Di sini lima perkara yang selalu boss anda atau mungkin juga anda sebagai boss terlepas pandang untuk melaksanakannya.

1. Beri salam
Jarang sekali kalau kita perhatikan boss atau ketua di tempat kita yang mula memberi salam. Asyik-asyik anak buah boss juga yang kena mulakan memberi salam. Selalu juga berlaku anak buah yang beri salam, tapi boss tak jawap. Jikalau anda sebagai boss atau ketua di organisasi anda, apalah salahnya anda menghulurkan salam kepada anak-anak buah anda di pejabat. Percayalah mereka akan segan dan mula menyayangi anda.

2. Beri hadiah penghargaan pada hari-hari tertentu
Satu perkara yang mudah tetapi adakah anda sebagai boss atau boss anda lakukan untuk anda? Penghargaan yang tak seberapa tapi akan menyebab staf di bawah anda memberikan kesetiaan kepada anda dalam melaksanakan tugasan yang diamanahkan. Boss anda mungkin juga memberikan alasan susah untuk mengingati tarikh lahir staf yang ramai. Tapi itulah yang perlu boss lakukan untuk menjadi boss yang hebat.

3. Staf adalah famili di pejabat
Jangan hanya menganggap staf di bawah anda sebagai rakan kerja, tetapi mereka sebenarnya adalah famili kedua anda di pejabat. Jadi jangan hanya layan mereka sekadar rakan kerja untuk menyiapkan tugasan yang anda berikan. Anda juga perlu tahu masalah dan emosi mereka.

4. Turun padang
Banyak sekali yang berlaku, setiap kali majlis-majlis kecil atau program-program yang dianjurkan oleh staf anda, anda sebagai boss tidak hadir untuk meraikannya. Anda mungkin menyerahkan pembantu di bawah anda untuk hadir. Tetapi tanpa anda sedari anda telah mengecewakan mereka.

5. Berikan hak-hak staf di bawah anda
Bukan mudah untuk menjadi seorang boss yang hebat. Anda perlu tunaikan semua hak-hak mereka agar mereka lebih mengasihi anda. Hadirilah setiap jemputan yang melibatkan kenduri kahwin, majlis tahlil, atau ziarahilah keluarga staf anda sekiranya mereka ditimpa kesusahan. Hulurkan bantuan kepada mereka. Jangan hitung kuantiti yang anda beri, tetapi ambil kira kualiti yang telah anda lakukan. Perkara yang anda lakukan ini mungkin tak seberapa di sisi anda tetapi besar nilainya di sisi mereka. Percayalah bahawa anda bakal menjadi boss yang hebat sekiranya anda mengambil berat 5 perkara ini.

* kepada kengkawan ku yg bergelar boss, sama2 lah kite amalkan yea...."Boss always right" tepuk dada tanye lah sama pokok hati... :))

Tuesday, 4 October 2011

Aku nak mende nih!



Klw aku dapat ni confirm slim pasni....ngeeee

Memandangkan badan aku yg tidak ramping lagi, ramping la sgt! aku memerlukan treadmill untuk aku berlari 10 km sehari...wah! 2 pusingan base lumut tuuu...hebatttt...tak dapat 10 km, 5km sehari pon dah kira ok la kan...eh dulu masa kadet bleh je lari 10 km tetiap ari? steady jer? a'ah...ye laaa dulu ko kadet, skarg ni dah Lt Kdr,dulu umur 19 tahun skarg dah sweet 29, ngeeee...owh! aku dah berangan2 nk beli mende nih, nak letak dlm bilik sambil tgk tv bleh la aku berlari, sebelum tdo dapat 5km jadi lah...angan2 lagik! Memang tinggal kenangan aje lah...aritu sebelum incik hubby berangkat ke kl ade la aku suarakan pd beliau... "pa...mama nk beli treadmill la...ok tak? Ma nak letakkan kat sini nak kuarkn fridge yg gedabak ni, semak la fridge ni dlm bilik bukannye guna pon"... "tak payah la mama....kurang-kurang 3 4k, membazir je... mama nk kurus kan...mama berlari2 anak je dlm bilik ni!" (gelak tak hengat kenakan aku) Ape barang nak suh berlari2 anak je...tak pecah pon lemak tepu kat badan aku nih...hampeh tul, itu jwpan nye....aku pon tergelak jugak la, sepontan je beliau kenakan aku! cisssss....

Actually aku dah g survey pon kat tesco...yg emi mastura naik pakai helmet konon nye naik F-1 tuuu...takashima, tapi yg itu memang la mahal 7k++ paling murah pon 3.2k.... nyaris2 dah aku nak kuarkan ASB aritu, tapi kang harus aku dibebel sehari semalam kuarkan simpanan tanpa gtau incik hubby, huhuhuuu....aku xcited sgt nak beli mende ni sebabnye...ce tgk weight aku brape skang!

 Urrrggghhhhhh....nyampah tul aku!!!!

Bulan posa aritu dah ok dah tinggal 49kg, lepas sebulan je raya...nah hamek ko makcik! ye la kan orang mkn lemang, aku pon nk mkn lemang, org mkn ketupat tentu la aku pon bedal jugak ketupat, tak kan leh tahan tgk je..so body pon jadi la cam ketupat, klw ketupat daun palas tu comel la jugak kan...ni dah jadi cam ketupat daun nyok! padat dan gedabak...eh ape yg aku ngarut nih! hahahaaaa...perumpamaan,
haissshhh sungguh tertekan aku...dah la cubaan nk membodek dapatkan treadmill tak dilayan...nampaknye aku kena base run jugak la, kadang tu cam malas je nk berlari dlm pangkalan...mata sekor2 terjojol je memerhati klw pompuan yg berlari..klw yg tgh naik moto tu sempat toleh ke belakang nk tgk sape...perangai camtu biasanye budak2 LLP...nyampah! hmmmm....takpe esok aku nak tukar track lak dari taman rekreasi sampai ke jeti peluru...jom2 sape nak join...hehehehee...

Tingat dulu time dok kat markas kapal selam, tak yah susah2 nk base run...kat markas tu siap ade gym...balik lunch terus tukar PT siap2, then kul 4.30 dah berlari atas treadmill, tak terasa penat berlari 7km sambil menikmati pemandangan laut dan 2 budak hitam ditepi jeti....hehehehee...memalam pon sempat lagi pegi ngan hubby bwk ruhil skali...rindunye saat2 berada di PTKK, especially di MAKS...merasa jugak la kuar dari lumut base, pasni tak tau pulak kat mana akan dicampak...base langkawi pulak jom! huhuhuuuu....sekian cerita treadmill yg telah dicampur aduk ngan kerjaya ku....ngeeeee....

Monday, 3 October 2011

Joyouskids or Shining Star??

Which one better? adeiiii baru nak g sekolah tadika je pon, mama nye yang keliru nak antar school yg mana satu....ramai kengkawan suggest antar kat Joyous kerana rata2 anak2 diorang nampak pencapaian yg membanggakan skolah kat situ...aku pon memang lah tersangat xcited nk skolah kan Ruhil kat situ...sape yg tak nak anak2 mereka jadi cerdik pandai kan..tambah2 si Ruhil yang mempunyai tahap kepetahan dan daya ingatan yg sgt bagus, bagi aku laaa dan sekarang ni Ruhil dah pandai membaca surah 4 Qul...yang sebenarnye aku risau bila Ruhil dah skolah nanti, bukan aku yang akan hantar dan amek dia dari skolah ade van yang disediakn, aku rasa lebih selamat klw aku yg hantar dan amek beliau seniri, tapi mustahil la kan sebab aku bekerja...bila time2 camni la aku rasa cam nak benti keje je...dari dulu lagi aku dah fikir benda2 camni, aku risau klw anak2 aku nanti dah start skolah..klw ikutkn aku seniri nak antar sampai masuk klas dan amek pon depan pintu klas, baru aku rasa anak2 aku selamat...

Shining star takde kengkawan pon yg rekemen kat aku, tapi skolah ni dekat je ngn umah, dalam lebih kurang 100m je...klw bediri kat depan umah pon bleh nmpak rasanye...atok dia pon bleh g antar, amek beliau, jalan kaki je...then, aku pon tak perlu risau...jimat pon jimat tak perlu nak bayar transportation...actually pagi tadi aku dah pegi joyous & dah bayar untuk booking next year coz skolah tu tak amek student yg ramai so aku book dulu...registration fees rm30 je pon, klw tak jadi tak la ralat sgt, bln 11 nanti baru bayar rm800, then monthly rm140, cuma bila balik tadi dok terfikir, risau nk lepaskn beliau naik van...hmmmm...nanti la tunggu incik hubby balik ujung minggu ni, ape lak kata beliau...

Thursday, 29 September 2011

Sedikit Info mengenai KUKU...



Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss
khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku
yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam....

Saturday, 24 September 2011

Mama-R in da house~

hamboiiii...tajuk!

Aktiviti arini padat sebagai seorang house wife di hujung minggu saje...eceh! celik je mata siap kan b'fast utk incik hubby kerna beliau bekerja arini...hubby dah kuar g opis siap2 g pasar setiawan (sesetengah org pggil pasar TODI) nape ek? klw weekend tak g memana, aku memg suke beli lauk2 mentah kat pasar setiawan tu, coz ikan2 kt pasar lebih fresh & bnyak pilihan...tak mcm kat tesco @ giant ikan2 nye tak bnyak pilihan & kualiti nye pon tak seberape sgt..beli stok lauk utk 2 minggu, ayam sekor, ikan bawal, ikan keli, ikan kembung, ikan semilang, udang & sotong, haa..cukup la kan utk 2 minggu...

update status kt bbm "shopping kat pasar setiawan jom" selang beberape second dapat la bbm " kak lin jom b'fast kat old town" pantas sungguh makcik tu membaca status bbm aku...dah shopping bagai kt pasar trus ke old town b'fast...lepak2, sembang2, plan nk g tgk wayang bagai, balik umah masak lak incik hubby blk keje kang nk mkn...masak simple je pon, udang lemak cili api, ikan keli sambal, sayur & ikan goreng...itu pon telupe lak nk wat tempoyak goreng feveret incik hubby...esok la ma buat ek! abeh masak mengemas umah lak...klw tak dibuat sakit mata aku ni tgk umah bersepah, sapu sampah, mop lantai dari ateh sampai ler ke bwh...kul 2 baru settle sume...adeiii hai...tdo kan riezaril, kul 4 nk tgk wayang...mastura da belikan tiket utk 7 org, MIL dia pon nak joint sekaki katanye...aku dah smpai tapi tak nmpak pon makcik tu lg, last minit tak jadi lak..." mas tak jadi dtg, tu abg ngn umairah MIL n maid on da way"...hmmmm tak best makcik takde!

habes gelak bagai tgk movie, balik umah amek riezaril g jalan2 kat marina island...sonok anak2 mama dapat terlepas, berlari2 kat situ ek...then, malam g open house umah kwn incik hubby...dan sekarang, sunyi sepi umah ni, kedua2 anak mama dah tdo diulik mimpi...hmmm esok ape lak nk buat ek? huarghhh...mata pon da ngantok, badan da penat...Selamat malam... :)

Friday, 23 September 2011

Aktiviti kami hari ini....

Pepagi lagi dpt bbm dari makcik ni..."kak lin jom g ipoh"...wah! cam aku nih tak keje je ek...agar tidak meghampakan beliau, incik hubby pulak mengizinkan lgpon beliau berada kat kl, abes keje tengahari tadi kami ke ipoh...aku tak shopping ape pon just teman makcik tu shopping...iye la kan org baru pas bersalin, sana sini kembang...suar2 lama dah tak muat..kena beli yg baru, hehehee..jgn marah ek makcik... :) 

adeiiii....perut lapor pon sempat nk posing lagik!

Jahanam lagi diet aku...hahaha...
Esok nye program menonton movie johnny english bersama suami dan anak2 tercinta...makcik jgn lupa beli tiket okeh....ngantuk sudaaa...bye!

Thursday, 22 September 2011

Sekembalinye BFF setelah b'pantang..

@ahcun...licin!

Hoyeh! Meraikan sempena makcik abeh pantang...actually lom 44 hari lg, 26 hbln ni baru abeh tapi cam org x dlm pantg...baru 2 mggu b'salin dah kuar g shopping raya..huh terbaekss lah makcik! bosan ooo...makcik xde sbln lebeh ni, xde geng nk lepak2 sambil mkn2 sambil gosip2...hohohooo...
wokeh! c u tomorrow... :)

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Entry khas buat incik hubby~



Angan-angan....

Kalau la mama ni kaya...besday pa, ma adiahkan moto2 ni untuk pa...hehehee...pilih aje yg mana pa berkenan...seb baik mama tak brape nak kaya...ngeeee~ entry mama tgh bosan!
Harley Davidson-DF Fat Bob

Harley Davidson DYNA-FXDC

Harley Davidson XL-1200L Sportster

FXDC-DYNA Super Custom
Sayang je jual Vulcan-800 dulu tu kan!

Monday, 19 September 2011

Mulakan pagi mu dgn b'kerja smpai lebam!





Mari lah mari...kite b'kerja...Hohohooo...nk sedap kan hati, koje bnyak nih...
Bekerja lah selagi tak pengsan, klw dah rasa nk pengsan baru stop! ngeee~

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 16 September 2011

Lumut - taiping - KL - taiping - Lumut

hah!!!

seperti kebiasaan, asal weekend je mesti tak lekat kat umah ku syurga ku...eceh...actually, aku rasa penat bila tetiap minggu asik travel je..ye la kan, ngan anak2 lagi...kalau dulu ank sorang tak terasa sgt, tapi skang bila dah anak 2 nih perhatian kena lebeh, tambah pulak kalau anak berumur bawah dari 2 tahun perlu penjagaan teliti...minggu ni long weekend, plan nye hanye nak berehat2 di umah je pada mulanye...

Tapi dapat call dari SIL, abah admitted kat hospital ampang...mustahil la tak g tengok kan...so smlm lepas abes keje, siap2 after maghrib gerak ke taiping antar mak, tak sampai hati lak nak tggal mak sengsorang kt umah, nak ajak mak ke kl pon confirm nye beliau taknak coz aku pon dok umah SIL,mesti mak tak selesa lelama dok umh org...better beliau balik taiping je ade jugak kakak n abg aku kat sana...kebetulan kakak aku wat open house arini, aku pulak pepagi lagi dah gerak ke kl...Ruhil pulak klw dah jumpe sepupu2 nye, atuk dia pulak tak ikut hmmm memg jgn harap la dia nk ikut aku ke kl...tak nak nye dia!

Malam ni hubby tdo kat hospital jaga abah beliau, smoga abah cepat sembuh..dah kurus kering abah coz tak lalu mkn...tapi sok dah nak blk taiping semula amek mak & ruhil, ahad balik ke lumut, adeiii letih...klw hari senin tu aku bleh belit tak g keje kan bagus...huhuhuuu...okeh la nak tdo berpelukan ngan riezaril..ngeee, incik hubby pon xde mlm nih...nanite~

Wednesday, 14 September 2011

Wanita sangat istimewa kan?

cerita yg menarik.... Sharing is caring... :)
Cilok dari blog kwn...huhuu~

Dari seorang lelaki...

Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.

waaa... mana isteri ku...

Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku.

fuuu.. lega..

"Awak sakit ke?" tanya lelaki itu. "Tak lah", jawab isterinya ringkas. "Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?" Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam. "Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

lelaki tu pun berfikir...

Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone"' aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no o
ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth…

hahaha... takde yg nak marah ku...

Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau 'asshemmmm', tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa...


Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.

Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup ???

ingat balik..

And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU...
HARGAI MEREKA!!!!!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 10 September 2011

Hantu Boncegggg!

Baby...baby...baby...
Babi!!!
Ape celuppp...

Hahahaa...itu antara dialog dalam filem hantu bonceng okeh! Besh giler beb, gamat panggung...No wonder la 2 minggu penayangan dah mencecah 6 juta, hasil cerita ahmad idham dgn lakonan mantap zizan memang tak kering gusi yg menonton nye...dari mggu lps plan nk tgk, arini baru dapat tgk...besh..besh...besh...memang sempoi ar lu zizan! Ape celluppp....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 8 September 2011

Yeay!!!! kat tesco dah ade....

Ade ape??? ade sushi kingggggg la weh...ngeeee~

Kalau dulu nak makan sushi tunggu balik taiping, g ipoh, g kl, baru leh dapat makan....tapi skarang nih kat tesco manjung dah ade sushi king...actually baru ari ahad aritu perasan ade sushi kat tesco, bulan posa aritu langsung tak jejak kan kaki kat tesco so tak pasti lak aku bila sushi tu start beroperasi....lunch tadi baru berkesempatan g makan ngn incik hubby... :)


Chuka Lidako...ala2 anak octopus...sethappp!

Tsubukko...yummy!!!
Adeiiii...makan banyak sgt tadi macam nak t'kluar balik je....urghhhhh...uwekkkk~

Wednesday, 7 September 2011

Mood hayun kayu golf...

Off to teluk intan golf & country club...

Melepaskan gian setelah berehat panjang di bulan puasa...berkobar2 makcik nak join incik hubby mukul coz aritu tak abeh main 18 lobang...

Mana lak kengkawan incik hubby dah kul 3 tak nampak batang idung lagik...aku dah semangat nak hayun driver nih!!!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, 2 September 2011

Raya ke-4 di Padang Golf

padang golf je la tmpat dating kami.. :)


9 Lobang 3 par!! Ingat majai dah tadi...ngeee...

Sebulan b'puasa, sebulan jugak aku rehat main golf...tp dulu tlk rubiah tu ade lg, bln2 posa pon aku gagah g mukul, 9 lobang aje la...tak daya makcik nk mukul 18 lobang bln2 posa...hari ni b'kesempatan main golf besh nye rasa coz dah lama tk mukul, actually aku dah start keje arini, tp kul 11 dah blk..hubby smlm dah kena duty...so lps solat jumaat kami ke teluk intan beraya di padang golf ngn 2 org kwn incik hubby...sempat main 9 lobang je coz mak call gtau ruhil demam & muntah2, habes 9 lobang trus blk taiping...dah sbln lebeh tk main golf ingtkn majai main arini...klw main 18 lobang td, harus 4 5 par kot...hahaaa...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, 30 August 2011

Meriah nye raya..

Tahun ke-3 beraya bersama incik hubby...besh besh besh...

Meriah sungguh umah MIL dari pagi sampai ke ptg sedara2 non stop dtg beraya, end up tak bleh beraya ke mana pon dok umah je layan tetamu...sesekali aku masuk bilik rehat2 & godek2 hp...ngeee...ye la kn diorg rancak berborak, aku ni kenal pon idak sedara2 belah MIL & FIL ape yg aku nk nyembang nye...juadah raya?? selesai sudaa...aku rasa cam suasana kenuri lak, mana tak nye...awal2 pagi smlm da start memotong bahan2 utk masak juadah raya...masak kt luar guna kawah tau...adek-beradek hubby kan ramai itupon baru 8 family je yg balik + anak2 diorg lagi...memg penuh la umah, seb baik umah besor...hampar kan tikar kt luar then masak pon kt luar...juadah utk arini, ketupat, nasi impit, kuah lodeh, kuah kacang, rendang daging, ayam masak merah...ayam 6 ekor okeh!! Huh...penat wooo...tapi meriah ramai2 tolg masak.... Aku perkenalkan ketupat pulut pd PIL coz selalunye diorang akan buat ketupat nasi...pd aku klw ketupat nasi, better wat nasi impit tu je...ketupat pulut masak dgn menggunakan santan, so part aku masak tu je senang kan...tapi ketupat tu dianyam oleh MIL, aku x pandai lor... :) dari pagi start masak sampai la ke maghrib baru la selesai, mlm kul 10 aku da masuk tdo...penat weh!! Suma juadah tu da selesai pon maklum la hubby aku mempunyai keluarga yg besar...sungguh teruja... tak menang tangan dibuat nye bila sedara2 tak putus2 datg beraya...berbeza beraya di kg aku, kebiasaan nye selepas solat sunat aidilfitri, aku & keluarga akann menziarahi pusara arwah abah dan selesai trus beraya umah opah, satu2 nye opah yg masih ade iaitu mak kpd arwah abah, mlm baru la ade kt umah... Seperti biasa anak2 la paling seronok beraya...w'laupon kami tak pegi beraya kemana2, duit raya ruhil & riezaril still penuh poket hasil pemberian mak2 sedara mereka...nanti mama masukkan ke akaun tabung haji ank2 mama yea...ok la nk kemas2 baju sok pepagi nak balik ke taiping, tak sabar nye nak jumpe mak, kakak2, abg2 & anak2 sedara...tunggu kepulangan achu yea!!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Salam Aidilfitri...

Kembang Melati Sungguhlah Indah
┆ Di Tengah Taman Jadi Hiasan
┆ Harum syawal, Tercium sudah
┆Salah Dan Khilaf, mohon dimaafkan..!!
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̯͡♈̷̴✽̶ <
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓ 
┆Makan Roti sambil Berlari,
┆ Bersihkan Hati, Sucikan Diri...!!
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̯͡♈̷̴✽̶ <
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓ 
┆ Bunga Terangkai, Terikat Tali
┆ Lama Di pandang, indah sekali
┆Tiba Syawal yang dinanti
┆ Selamat hari raya Aidilfitri..!!
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̯͡♈̷̴✽̶ <
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, 29 August 2011

Hooyeh!! Posa Penuh..

Alhamdulillah...makcik posa penuh okeh!!! Sila lah percaya...ngeee..

Esok hari raya!! Rindu kat rendang mak, ketupat mak, kuah kacang mak, nak mak!!Sedey nye di malam raya, tingat kat mak, mood:nangeh t'esak-esak :(

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, 28 August 2011

Selagi tak raya...

Selagi tu la asyik beli beli beli!!!

Weee....aku nyaris2 nak beli baju kurung lagi kat jackle segamat td..series cantek baju kurung tu...adeiii teringat2 lak....seb baik baju tu saiz L gedabak punye besor...tanye saiz S xde, saiz M pon xde, selamat duit aku 250 hengget...memg mahal tp cantek siot...ade saiz td kaluuu...hai2 bai2 ler duit aku hohohooo...tak dpt beli baju, beli tudung aje la, tudung lagik!!! Baru 2 mggu lepas beli 3 helai, arini beli lg tudung ariani kaler pink...hmmm..klw da kuar mana bleh balik tangan kosong...ade je benda nk dibeli selagi x raya...cepat la raya..cepat la raya!!! ngeee...singgah lak kat bazar beli songkok & sampin utk riezaril...mesti comel si kecik tu di pagi raya...tak sabar nye nak raya ngn anak2 comel mama nanti...ok la anak2 pon da tdo...jom isi duit raya dlm sampul...yuhuuu!!! Bye...

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, 27 August 2011

Segamat sudaaa...

Alhamdulillah...selamat sampai di kg halaman incik hubby...sebelum blk kg semalam, kami singgah bermalam di D'Village Melaka...dah lama x bwk ank2 bercuti last aritu awal tahun ke bukit tinggi & genting...memandangkan Ruhil nak sgt naik ketapi, so kat melaka semalam kami bawak pusing2 bandar melaka dgn menaiki monorel...teruja tengok ank2 happy dapat naik monorel...selepas b'buka kami menaiki boat Melaka river cruise, cantek pemandangan bandar melaka di waktu malam...nanti la bebila sambung lagi ngan picture holiday kt melaka... :) da ngantok la...nanite...
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, 25 August 2011

916 wat aku pening lalat..

Beshhh sgt &amp; happy walaupon aku rasa cam nak pening punye tgk barang emas...memg ade intention nk tukar rantai tgn coz cam bosan je pakai pattern lama..biasa la klw da masuk kedai emas biru mata hitam ku la biji mata aku neh...ngeee..mana tak nye konon td nak beli rantai tgn je, tapi dgn x sengaja nye aku bershopping kat kedai emas arini, memang rezeki anak mama..ngan ruhil nye barg kemas pon aku tukar skali amek yg baru,complete serba satu subang je xde lagi...tunggu kakak ruhil besar skit nanti la yea syg, kang da tembak sebelah dia rasa sakit, xnak lak sebelah lagi kang...harga emas tgh tinggi skang neh 1gram 194 hengget wooo...kebetulan aku bwk skali kotak brg kemas aku so aku tolak je brg2 emas aku yg da tak pakai yg zaman skolah dulu yang mak aku belikan, aku nak kawen pon still mak belikan lagi barg kemas utk aku, tu untung nye ank bongsu lebeh skit dari yg lain...kakak2 dah besor diorg nk pkai diorg beli seniri...total aku jual barg kemas aku yg lama2 tu dpt 6k...hohohooo makcik kayo!!! Tapi duit tu aku dapt tukar baru rantai tgn &amp; subang aku, rantai leher, tangan n rantai kaki ruhil...total damage 4k++ siap dpt balance 1.5k lagik...leh la aku abehkan kt sogo ptg neh..hasil aku jual brg kemas tu td aku dgn ikhlas hati, ececeh...memberikan pd incik hubby 3 rts temankn aku bershopping kt kedai emas upah beliau tunggu 2 jam, ngeee...eleh memalu lak nak amek...masuk keta otw nak balik hubby ckp “klw duit balance tu ma beli brg kemas lain pon lg bagus coz harga mas tk kan jatuh nye, 2 3 thn lg emas mesti lg mahal time tu klw jual mesti dpt harga tinggi”....Hmmm cenggitu la pulak hubby aku neh...tp memg betul pon..klw aku ade duit lebeh nanti beli barg kemas pehtu 2 3 thn lg jual mesti berbaloi-baloi...cam brg kemas aku tu pon cam x caya je dpt sampai 6k...haihhh...best je arini...mood happy!!!!! Lalalalaalaalaa...    


Wednesday, 24 August 2011

Rajin2 belaka anak2 mama...

Rajin la kakak Ruhil...nanti mama tolong mkn yea... :)

Mama ngan ayh ngemas, awak pon sebok nk tolg...gud boy riezaril



 Kakak Ruhil yg sentiasa mebantu mama ngemas...


 Semoga menjadi anak yg solehah kakak Ruhil...


Alhamdulillah diberi anak2 seperti kamu berdua....anak2 kecil ini diamanahkan oleh Nya untuk aku & hubby membimbing, memberikan pelajaran dan kasih sayang selagi kami masih bernyawa....